Actualitat

La música sense Andreu Ubach

El percussionista va acompanyar Lluís Llach al concert del Camp del Barça

Abans de morir, a mitjans d'agost, el músic estava començant l'enregistrament del nou disc de Claudio Sanna

| 03/09/2020 a les 16:30h

Andreu Ubach
Andreu Ubach | Arxiu
La mort d'Andreu Ubach el passat 15 d'agost el va sorprendre preparant l’últim disc de Claudio Gabriel Sanna, que s’ha anat endarrerint per culpa de l’emergència sanitària. Amb el músic alguerès, hi va començar a treballar l’any 2004. Ubach va enregistrar diversos discos de Sanna i va participar en gires per Sardenya, Catalunya, França i Itàlia. L'última col·laboració és per al disc Mirau que sem anant i mirant. Cançons de festa, sàtira i taverna de l'Alguer (Rall i Plural Produccions, 2020), que encara no ha sortit a la llum.

"Li van diagnosticar la malaltia pocs dies abans que comencéssim les gravacions a La Garriga, entre el 20 i 25 de febrer. Ja no va poder venir", explica Sanna. No osbtant això, les percussions d'Andreu Ubach seran presents al nou disc de l'alguerès: "Tenim enregistraments de preproducció del disc i els estem aporofitant i posant-los al disc. Ell coneixia molt bé totes les cançons del disc perquè les havíem tocat junts moltes vegades". Per tots aquests motius, Sanna, que el defineix com "un gran amic i germà" revela que el disc anirà dedicat a la seva memòria.

Aquest serà l’últim projecte amb el qual Ubach haurà col·laborat després d’una vida dedicada a la música, que va començar als set anys, quan va construir i tocar el seu primer instrument. Va ser deixeble del gran percussionista cubà Pedrito Díaz.


Les seves percussions han acompanyat la música, en disc i en directe, de Lluís Llach, essent un dels músics que va acompanyar-lo en el mític concert del Camp del Barça l’any 1985. També ha tocat amb Maria del Mar Bonet, Franca Masu, Rah-mon Roma, Clau de Lluna, Eduard de Negri i en projectes de Jordi Fàbregas, entre d’altres.
Al costat d’altres músics habituals de Llach els anys 80, va formar Afrodisíac , on també hi eren Carles Cases, Francesc Gener, Lluís Ribalta, Quico Rodríguez, Manuel Rabinad i Jordi Badia. El 1988 va ser un dels fundadors de Meridiana juntament amb Jordi Rallo a la tabla índia, Steve de Swart al baix, Javier Mas a l'arxillaüt i bandúrria, i Luigi Cabanach a la guitarra. L’any 2005 va començar a treballar amb François Baschet, en una col·laboració que ha deixat dos discos: Mitedora (autoeditat, 2011) i Extractes (autoeditat, 2013).

Ubach havia nascut a Terrassa el 1959 i ha mort a Tortosa en no poder superar una malaltia que se li va diagnosticar aquest febrer.
Especial: Actualitat
Arxivat a: Enderrock, Andreu Ubach, Claudio Gabriel Sanna, Franca Masu, Maria del Mar Bonet, Lluis Llach

COMENTARIS

Estimat Andreu

Lidia Pla, 03/09/2020 a les 23:50

L'Andreu va ser un amic entregat, un amic de veritat , per mi , un gran mestre, de veres. Per nosaltres, va crear el "taller de música per no músics" Un regal que ens feia entrar en un pla de vibració diferent... tot començava per escoltar...i també i neixien personatges...plens de campanetes i gestos i ..

Una gran persona

Alex Guinart, 22/10/2020 a les 13:52

Recordo l'Andreu arribant a l'escola, carregat amb els seus instruments Baschet.
Les audicions amb els alumnes de P5 eren entranybles; plenes de música, gaudi, i amor cap a la música!
La creació de textures sonores era sorprenent, amb els seus cants a soto voce, mentre l'alumnat improvisava..
Místic, modest, especial.... genial!
El recordarem sempre!
;)

Enorme

AnònimaAram, 23/12/2020 a les 11:47

Andreu se em fa un bassalt els ulls recordanlo ,fou tan sensible que quelcom so era magic,jo cantaba y ell volia promocionarme tenia un cor gigantesc ,allá ahon siguis te estimo, lluis llach el millor cantautor de
Catalunya de tots els temps vare tindre el honor de forma equip amb Andreu Ubach

El teu so de cristall

Mariona Font, 07/11/2021 a les 11:07

Andreu, estimat, fa poc vaig anar a Millau i vaig pensar en tu. Que preciosa i plaent el viatge fins a conèixer els Baschet! La il.lusió als teus ulls.
Descansa en pau i que t'embolcallin les flors i el so de cristall.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.