Les noves paraules de Smoumolnö

Neix una nova proposta musical dels ex-Ja T'Ho Diré

| 01/11/2014 a les 15:00h

Després d'haver militat a Ja T'Ho Diré, Sebastià Saurina 'Titi' (veu i guitarra) lidera un nou projecte amb els també companys de la veterana banda menorquina Jesús Moll 'Fly' (baix) i Carlos Pons 'Charly' (bateria i percussió). Per completar el quartet s'hi suma a la guitarra José Castila 'Jepi' (ex-Cap de Trons), i junts publicaran el 4 de novembre el debut de Smoumolnö, S'illa dels il·luminats (RGB Suports). Us en fem un tastet amb la cançó "Paraules". 
Smoumolnö Foto: Martí Artalejo

Sebastià Saurina 'Titi' tenia un conjunt de cançons pròpies que va publicar "sense pretensions" en format digital fa un parell d'anys:  Diminutes (Música Global, 2012). En una exposició de pintura de la seva dona va interpretar en acústic alguna cançó amb Jesús Moll 'Fly' i José Castilla 'Jepi'. Fruit d'aquell recital, on va assitir de públic Carlos Pons 'Charly', va néixer un nou projecte musical l'hivern del 2013 amb el nom de Smoumolnö



S'illa dels il·luminats
(RGB Suports) és un àlbum apassionat i intens, amb deu cançons que es mouen pel pop-rock, amb alguna tonada reggae. El tema que estrenem a EDR, "Paraules", és un experiment fruit del col·lapse de la inspiració. "És un intent d'escriure una cançó quan no et surt res. Tenia una música, volia posar-li lletra i vaig pensar quines paraules necessitava. Vaig començar a escriure quines paraules m'afecten més, quines m'estimo, quines són les que no em fan bé, quines necessito; paraules que em curen, que em despullen, en definitiva un joc amb mi mateix", valora el cantant i guitarra. 

Amor, desamor, ciència-ficció i quotidianitat conjuguen S'illa dels il·luminats , que pren per títol un dels talls del disc: "A la cançó canto que el dia que em mori em deixin a s'illa dels il·luminats, una picada d'ullet a la pròpia illa que portem dins, que necessitem il·luminar". Però té una doble lectura: tenint en compte que provenen de Menorca, també fa referència als personatges il·luminats, tot i que el grup no s'hi veu reflectit: "Els il·luminats són els que poden veure les coses amb claredat, místics i religiosos. Nosaltres no ho som, però potser sí que ho busquem una mica, entendre les coses".

L'esperit de  Ja T'Ho Diré  sempre acompanyarà els tres artistes que en van formar part, però amb  Smoumolnö  tenen clar que el resultat segueix una altra línia: "No busquem un estil conceptual. Sí que continuem sent eclèctics a l'hora de compondre com amb  Ja T'Ho Diré , però al cap i a la fi volem fer cançons intenses que comuniquin i arribin a la gent", valora Sebàstia Saurina 'Titi'. A més, en aquesta nova etapa Saurina n'és la veu cantant. 

Arxivat a: Enderrock