20 anys de música amb RGB

La Mirona acollirà la festa d'aniversari aquest dissabte amb els músics de la família

| 17/12/2014 a les 07:00h

Aquest dissabte organitzen una festa d'aniversari a la sala La Mirona de Salt, protagonitzada pels grups de la casa: Lax'n'busto, Gossos, Glaucs, Damià Olivella, Smoumolnö, Pearson, Bonobos, La Soul Machine, La Banda del Yuyu, Suasi, Suite, Costa 59 i moltes sorpreses més.
RGB Foto: Andreu Zednanref Kili

RGB Management està dirigida ara pel gestor i bateria Xavi Fortuny, amb Glòria Castellví (contratació) i Jordi Planagumà (sala La Mirona). Ells condueixen a bon port moltes trajectòries i són la cara menys amable de la vida professional d’un músic –tant si actua en solitari com si forma part d’una banda–: la relacionada amb la paperassa, factures, cobraments, pagaments, IVA, IRPF... El principi de tot plegat va venir quan Sopa de Cabra  va constituir Red, Green & Black per donar cobertura legal a aquest tipus de tràmits. No ho sabien, però aquella petita societat domèstica va ser el primer pas cap a una de les empreses més importants de la indústria musical catalana dels darrers vint anys. 



L’herència del Senglar rock
La situació de la música en directe fa vint anys era molt diferent de l’actual, i RGB Management ha viscut els canvis en primera persona. Un punt culminant va ser la creació del pioner festival Senglar Rock, la principal referència per al ’rock català’, en un moment en què Catalunya no era una terra de festivals com ara. “Uns xavals de Prades, encoratjats per Joan Reig ( Els Pets ), ens van trucar perquè portéssim la programació i producció d’un festival inspirat en el Doctor Music amb artistes catalans”, recorda Fortuny. Era el 1998, i a la primera edició hi van actuar alguns dels grups que portaven ( Sopa , Lax , Ja T’Ho Diré ...) i Els Pets , a l’escenari gran, i amb un segon espai per a grups emergents, programat per Enderrock .

Quan RGB se’n va fer càrrec, va buscar una localitat propera amb comunicacions més bones, i durant cinc edicions es va celebrar a Montblanc: “Vam cobrir una etapa i vam establir moltes bases, la història ho reconeixerà. Sentim que el Cruïlla ha agafat el relleu al Senglar, tot i que té més projecció internacional”. Després de la Conca de Barberà, el Senglar Rock es va establir quatre anys a Lleida com una aposta per continuar creixent: “El lloc –Les basses d'Alpicat– era impressionant, però es deteriorava a marxes forçades. S’hi havia de fer obres però va començar la crisi i em sembla que encara no s’hi ha fet res”. 

 

Els darrers anys del Senglar, RGB ja havia engegat un altre dels seus grans projectes: una programació estable a la sala La Mirona, a Salt. “El 2001 va sortir el projecte a concurs i ens hi vam presentar. El primer concert va ser amb Els Pets , Fora des Sembrat i Adrià Puntí ; els dos primers ja formaven part de l’empresa, i Puntí hi va actuar perquè és de Salt. Era un pavelló buit i no hi havia cap infraestructura. L’hem anat adaptant a poc a poc. Quan es va fer la inauguració no teníem ni la concessió.” De mica en mica la sala ha anat assolint la configuració actual, però al començament era una nau amb quatre parets buides que es va haver d’anar adequant. Actualment, RGB Management ha renovat la concessió i gestionarà La Mirona fins a l’any 2025: “No s’hi ha presentat mai ningú, perquè no és cap bicoca”. 

Un dels aspectes que més ha treballat RGB Management en aquests vint anys ha estat dotar de prestigi la tasca del mànager. “El concepte estava una mica menystingut. La tasca real que fa un mànager és defensar els interessos d’un artista o d’un grup fent tot el que aquest no pot, no vol o no sap fer. Permet que l’artista es pugui concentrar a fer música, i que sigui el mànager qui es menja els marrons. Hem d’afrontar situacions que els grups és millor que se’n mantinguin al marge.”

Els últims anys RGB ha fet més passos, amb l’organització del Black Music Festival, la direcció artística dels festivals de Begur i Cadaqués, la coordinació de bucs d’assaig a l’Espai Marfà, a Girona, i la creació de l’editora discogràfica RGB Suports. “Vam decidir començar a editar discos el 2007, quan ens va arribar la maqueta d’un grup d’Olot, Teràpia de Shock , per qui vam apostar.” El primer CD va ser de Cesk Freixas , El camí cap a nosaltres (2008). Ara RGB té 50 referències en catàleg i edita els CD d’ Els Pets i Lax’n’Busto , entre altres. El darrer projecte ha estat l’impuls d’una escola reglada d’FP de tècnics de llums i de so: “Hem començat amb un curs propi a la factoria Coma-Cros, a Salt, i el curs vinent ja serà homologada”.

Arxivat a: Enderrock