Clòwnia, un festival carregat de futur

L'espectacle del clown Guillem Albà juga a la perfecció amb els valors del festival: música, circ i compromís

| 25/06/2016 a les 15:00h

Per tercer any consecutiu, el Clòwnia ha engegat amb les entrades exhaurides i, com a novetat, una revetlla de Sant Joan popular i gratuïta al bell mig de Sant Joan de les Abadesses. El festival impulsat per Txarango encara la tercera jornada amb la mirada posada a la Mediterrània.

Els Catarres. Foto: Xavier Mercadé


La ciutat llunyana ha tornat a la vall del Ripollès, i enguany s'ha fet palesa la voluntat de Txarango per transmetre tots els valors i iniciatives que van més enllà de la seva discografia –no patiu que ja treballen en noves cançons per a l'any vinent–. La samarreta oficial de la tercera edició que vesteixen petits i grans llueix el lema del Clòwnia: la música és una arma carregada de futur. I és que l'ambient que es respira és festiu, però amb el focus en la crisi de les persones refugiades i també el conflicte palestí. És per això que la banda del Ripollès ha agafat el megàfon el divendres a la tarda i, desendollats, han cantat i explicat la seva visita als camps de refugiats d'Idomeni i la col·laboració amb el Festiclown promogut per Pallassos en Rebeldía a Palestina.
 
Tal com es pot llegir en un cartell que decora la plaça Major del municipi, 'alegria i revolta', a parts iguals. El Clòwnia es consolida com un espai de reflexió a través de la cultura, ja sigui música o circ. La conjunció més elegant dels dos pilars del festival, que ha aplegat el públic més intergeneracional de divendres, ha estat l'espectacle de clown amb música en directe de Guillem Albà, Marabunta. Una sacsejada emocional d'eufòria, rialles i fins i tot plors.



L'ambient familiar no només ha estat diürn, sinó que ben entrada la nit encara hi havia infants a les espatlles de les seves mares i pares per escoltar un referent del reggae africà, Tiken Jah Fakoly. En la vetllada més internacional, Txarango van sorprendre a l'escenari gran al costat de la banda nipona Tex Sun & Flower Seed cantant en català, japonès i castellà "Esperança" i "La vuelta al mundo".

Els grups més esperats de divendres sense cap mena de dubte han estat Animal, Els Catarres i Doctor Prats. La carpa s'ha omplert de gom a gom després de dinar amb l'estrena d'Animal i les cançons d'amor del debut Més enllà de les paraules (Halley Records), mentre que el trio d'Aiguafreda ha reunit a l'escenari principal un públic entregat que ha cantat a ple pulmó els seus grans èxits. Per tancar la tria de mestissatge, els terrassencs Doctor Prats han presentat la seva recepta vitaminada i explosiva de festa tribal. La nit s'ha tancat amb els ritmes contundents dels navarresos Vendetta i la sessió de la japonesa Dj. Txaco.


Tiken Jah Fakoly. Foto: Xavier Mercadé


Una revetlla oberta a tothom

Txarango han treballat conjuntament amb l'Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses per celebrar la revetlla de Sant Joan en el marc del Clòwnia. El festival ha guanyat una nit de concerts que l'organització ha volgut estendre als veïns i veïnes del municipi i voltants. La nit del 23 de juny els carrerons del poble es van omplir de música i flames amb les actuacions de Pepet i Marieta, Albercocks, els nipons Caribbean Dandy, els valencians Auxili i la colla de foc local Diabladesses.

La recta final de la tercera edició
La ciutat llunyana s'ha despertat amb un veterà de la cançó. El Clòwnia ha portat el mallorquí Tomeu Penya, un nom que trenca l'estil del cartell. Un apropament a la gent gran de Sant Joan de les Abadesses que ha rebut amb bons ulls el concert, al costat d'un jovent que potser l'escoltava per primera vegada tot esperant l'actuació de Séptimo A.

El gran gruix de la programació començarà a les 16 h amb els ritmes jamaicans de The Penguins, Falciots Ninja, l'emotiu recital del Cor Safari –format per infants d'Uganda–, els britànics Will & The People, la presentació oficial del nou disc de Buhos, La Raíz, Itaca Band, Brams i Dj OGT. A més, al llarg de la tarda l'espai, que s'ha inaugurat en aquesta edició, acollirà diverses xerrades sobre col·lectius que treballen en projectes de cooperació.
Arxivat a: Enderrock, txarango, ripollès, sant joan de les abadesses, clownia, festivals