De la Cera a Perpinyà

Tato i Peret Reyes presenten 'Rumba transfronterera'

| 19/03/2015 a les 07:00h

Peret Reyes i Antoine 'Tato' Garcia són dos dels últims representants de la rumba catalana clàssica. Ara es troben a Rumba transfronterera, una coproducció del Taller de Músics i La Casa Musicale que s'estrenarà l'11 d'abril a Perpinyà, en el marc de la Setmana de la Rumba.
Peret Reyes i Antoine 'Tato' Garcia

Segons expliquen els seus responsables, Rumba Transfronterera "no provoca una trobada sinó que reflecteix una realitat, perquè la rumba catalana és transfronterera per definició, com ho són els seus artífexs, els gitanos catalans". Els dos caps visibles d'aquesta producció, Peret Reyes i Tato, són dues figures entranyables i emblemàtiques de la rumba catalana a Barcelona i a Perpinyà respectivament. El primer atresora una llarga carrera que va començar com a palmero i corista de Los Amaya, Lola Flores i El Pescadilla, passant per les interminables gires mundials de Peret, l'innovador duo Chipén i el grup de rumba clàssica Papawa. Tato, per la seva banda, ha format part de grups del Rosselló com Tekameli i Rumberos Catalans, i ha protagonitzat trobades amb músics cubans (la Família Valera Miranda) i amb altres tradicions gitanes (Fanfare Ciocarlia, Esma Redzepova...).

A l'escenari els acompanyaran en aquesta nova aventura rumbera Guillaume Bouthie(contrabaix, veus), François Miniconi (percussions, veus), Abraham Hernández 'Abrahamando' (guitarra, teclats, veus) i Jack 'Chakataga' Tarradellas (bongo, percussions i veus). La direcció de l'espectacle va a càrrec de Martí Marfà.

Patrimoni de la Humanitat
Es podrà fer un primer tast de com sonen junts Peret Reyes i Tato aquest mateix dissabte 28 de març a la tarda a la seu de l'Esmuc a Barcelona. Serà com a colofó d'un acte en què es presentarà la candidatura perquè la Unesco declari la rumba catalana Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. Hi participaran Jaume Ayats, director del Museu de la Música de Barcelona i etnomusicòleg; Lluís Cabrera, director del Taller de Músics; Martí Marfà, antropòleg i secretari de l'associació Foment de la Rumba Catalana; Maria Jesús Castro, etnomusicòloga i professora del Concervatori del Liceu; Sicus Carbonell, productor i artista, i Hervé Parent, subdirector de la Casa Musicale de Perpinyà. Com a continuació d'aquest acte, el grup barceloní 9Son presentarà el seu nou disc, Íssim (DiscMedi, 2015), a la sala Apolo (21 h).





Arxivat a: Sons de la mediterrània, rumba, catalana, tato, peret, reyes, perpinyà, cera