Transhumància meridional

Piero Pesce e le Questioni Meridionali Folk presenten 'Transhumus' al Tradicionàrius

| 18/02/2016 a les 14:30h

Aquest dissabte 20 de febrer, el CAT de Gràcia acollirà un programa doble de ball folk (21 h) amb l'emblemàtic grup Les Violines seguit de Piero Pesce e le Questioni Meridionali Folk, que presentaran Transhumus. Més enllà de la mateixa terra... Aprofitem per parlar amb aquest músic calabrès que des de Barcelona sacseja tota mena de tradicions.


Més enllà de la mateixa terra. A què és degut aquest títol?
És el nom del nostre espectacle i repertori, i segurament també de la propera gira. És un títol que es pot entendre en tres sentits: d'una banda, la història del nostre grup ja és un viatge, som italians emigrats a Barcelona; de l'altra, també musicalment viatgem, prenem la tarantel·la però també gèneres de moltes altres cultures amb les quals ens sentim còmplices i notem que tenim moltes coses en comú, i finalment, el títol fa referència també a l'actual panorama dels refugiats polítics al Mediterrània. Tenim una cançó que parla també sobre aquest tema. 

El repertori seguirà en la línia eclèctica que heu seguit fins ara?
Sí. Fem folk en el sentit més ampli. Agafem elements musicals d'arreu. De la Mediterrània sobretot, però també del reggae, de la cúmbia, del fado... i al nou repertori també una mica d'afro. Finalment, hi ha moltes arrels comunes en totes aquestes músiques. I la tarantel·la, és clar.

Aquestes cançons formaran part del vostre proper disc. Quan sortirà?
Esperem que abans de l'estiu.

El grup Questioni Meridionali es va formar a Barcelona i el nom fa referència a una expressió que es va fer servir en temps de la unificació italiana per referir-se a 'la problemàtica del sud'...
Sí, en certa manera al sud d'Itàlia ens van tallar les cames, i així no podem córrer! Al nostre repertori tenim cançons de lluita que parlen d'això. Però no ho fem amb un ànim militant, sinó com qui ofereix una mica d'informació, una història que no apareix als llibres d'història oficial ni s'ensenya a les escoles. En aquest sentit, cal dir que no hem actuat només en festivals musicals, sinó també de contacontes.

Com us han vist en general quan heu actuat a Itàlia?
Amb certa sorpresa, perquè som un grup que fem tarantel·les, però diferents, un grup tradicional però que mescla elements nous. Finalment agrada molt. Combinar una tarantel·la amb rumba, amb mariatxis... funciona però queda fora de la normalitat. Al final, ens hem adonat que també a Itàlia som un grup de fora. Té la seva gràcia. 

Questioni Mediridionali són Piero Pesce (veu, guitarra, tamburello i sorpreses), Jimmy Sciortino (violí i veus), Pier Paolo Candeloro (saxo soprano i veus), Stefano Pompilio (contrabaix) i Francesco Rizzo (pandero, bateria i altres percussions).



Arxivat a: Sons de la mediterrània, Tradicionarius, CAT, Piero Pesce