festivals

Els músics recomanen: quins concerts no et pots perdre al Cruïlla 2017?

Txarango, Pau Vallvé, El Petit de Cal Eril, Luthea Salom, Enric Montefusco, La Raíz i Cala Vento fan les seves recomanacions per al festival barceloní

Exquirla i Kase.O són els més recomanats

Falta un mes per al festival: se celebrarà del 7 al 9 de juliol al Parc del Fòrum

Txarango i La Raíz al festival Cruïlla

| 08/06/2017 a les 07:00h

Públic del Cruïlla entragat durant l'actuació de Kendrick Lamar al 2015
Públic del Cruïlla entragat durant l'actuació de Kendrick Lamar al 2015 | Xavier Mercadé

Enric Montefusco actuarà el Cruïlla el dissabte a les 20.45 h. Abans, però, intentarà anar a veure en directe Exquirla (el nou projecte nascut de la suma del Niño de Elche amb Toundra): "M'agraden les propostes artístiques que barregen mons aparentment allunyats. M'agraden les aventures que quan les comences no se sap com acabaran. M'agrada cert compromís artístic i polític. M'agraden els artistes valents i poc complaents". El concert d'aquesta proposta se celebrarà també el dissabte a les 18.45 h.

Sergi Carbonell, de Txarango, ha fet el seu particular Top 3 del cartell del Cruïlla d'enguany. La tríada engega amb Youssou Ndour, que actuarà divendres a les 19 h: "El seu concert no me'l perdré segur. Amb Txarango hi vam compartir escenari ja fa uns anys en un festival de França. Portava una banda molt gran, eren molts músics, però sonava tot molt compacte. Tocaven d'una manera increïble. Va ser respirar Àfrica en essència pura durant dues hores de concert". Tampoc es vol perdre el directe de Los Fabulosos Cadillacs, divendres a les 00.45 h: "Per nosaltres són tot un referent. Des de ben petits que a les festes majors dels nostres pobles ja ballàvem les nits amb el mític 'Matador'. Jo no he tingut l'oportunitat de veure'ls mai en directe i estic expectant". Finalment, Exquirla conclou aquest triplet musical: "Una proposta arriscada del Niño de Elche i Toundra. Després d'haver escoltat el disc tinc ganes de veure com el defensen en directe i de sentir la potència del cantant i la banda. Tinc ganes que em sorprengui". Per la seva part, Txarango actuaran al festival el dissabte a les 21.30 h.

Un altre dels protagonistes del cartell d'enguany és Pau Vallvé (actuarà al Cruïlla divendres a les 20.45 h), que també té clar que aprofitarà per gaudir els concerts del festival. "No em vull perdre Jamiroquai. Els seus tres primers discos el vaig escoltar moltíssim, me'ls sé de memòria i em ve molt de gust recordar tot allò i veure'l en directe. El mateix em passa amb Ani DiFranco: fa uns deu anys vaig escoltar-me en loop el CD2 (el tranquil) del seu disc doble Revelling / Reckoning (Righteous Babe, 2001). Espero que en toqui alguna d'aquell àlbum!" Jamiroquai hi actuarà divendres a les 23.15 h, mentre que Ani DiFranco ho farà el mateix dia a les 19.15 h.



Luthea Salom actuarà el Cruïlla divendres a les 19.30 h. Un cop feta la feina, gaudirà del festival. "Ani DiFranco és una de les meves icones a la música. Em vaig enamorar dels seus primers discos quan jo començava a escriure les meves primeres cançons, i des de llavors que li he seguit molt de prop la carrera. Em sembla una artista molt lliure, amb unes lletres brutals", explica. Un cop baixi de l'escenari, tampoc es perdrà el concert de The Lumineers del divendres a les 22 h: "És un dels meus grups preferits del moment. El seu primer disc em va captivar i em va marcar moltíssim. Probablement és l'estil de música que més m'agrada". Finalment, afirma que té molta curiositat per veure Ryan Adams, el dissabte a les 21.45 h: "El vaig descobrir el 2001 quan jo estava gravant el meu primer disc als Estats Units; un dels meus músics estava treballant amb ell en aquell moment. Recordo que el seu nom ens va despertar molta curiositat i al cap de poc es va fer megafamós".

Joan Pons, El Petit de Cal Eril, actuarà al festival el divendres a les 21.45 h. Els horaris no li permetran, però li hagués agradat veure el divendres a les 21.30 h a Kase.O: "Des que va en solitari no l'he vist mai, i tinc ganes de posar-me gorra i moure la mà", diu el músic. També aprofitarà per escoltar dissabte a les 2 de la matinada Oques Grasses: "No els he pogut veure mai en directe i són ben simpàtics!". I ja que hi és, aprofitarà per veure Cala Vento Pau Vallvé: "Encara no els he vist amb el seu nou disc. I Jamiroquai, per fer uns bailes. I en realitat tinc moltes ganes de passejar pel Cruïlla i conèixer gent i grups que no he vist mai en directe!". Jamiroquai actuarà divendres a les 23.15 h.


La tria de Cala Vento (que actuaran dissabte a les 00.30 h.) inclou Kase.O i Exquirla: "Tinc ganes de veure Kase.O en directe, perquè tinc dos col·legues de la uni que són força fans de Cala Vento que estan flipats amb l'útlim disc que ha tret el raper, i em van dir que em molaria. D'Exquirla... l'any passat em vaig enganxar a Voces del extremo (Telegrama Cultural, 2015) del Niño de Elche d'una manera ferotge. No sóc un gran coneixedor de la discografia de Toundra, però és un concert que em desperta una enorme curiositat".

Finalment La Raíz (actuen el dissabte a les 3.15 h de la matinada) tenen dues propostes que no es volen perdre. La primera, Kase.O: "Javier Ibarra és diferent. El fenomen Kase.O té d'autèntic tot ell. El seu prematur naixement musical, estant entre els millors quan només tenia 13 o 14 anys, el va propulsar a l'esglaó més inabastable. Ningú li va regalar res perquè amb 13 o 14 anys ja era el millor. Humil, veraç, divertit, cru, valent i en moltes de les seves fases autodestructiu. Kase.O és una espècie de religió entre les persones que vam començar a conèixer les músiques que venien del funk i el hip-hop pels volts dels 90. Imprescindible en grup i en solitari. Una bèstia". La segona cita ineludible pels valencians al Cruïlla serà el concert de Los Fabulosos Cadillacs: "Grup de culte per als amants de la música mestissa en castellà que fusionava el rock amb els sons llatins o jamaicans. Gairebé els pioners, juntament Mano Negra i algun altre. Les seves lletres tenen un matís agònic i adorable (una paradoxa musical gairebé única). Però l'autèntic geni dels cadillacs és Gabriel Julio Fernández Capello, 'Vicentico'. Per a mi és el cantant més atrevit i eclèctic i (juntament amb Gustavo Cordera) de tot el rock mestís. El seu to de continu lament fa que fins i tot les cançons alegres les sentis d'una manera molt especial. Divertits, extravagants, bojos. Genials".

Podeu consultar la resta d'horaris del Cruïlla 2017 en aquest enllaç.

Especial: Festivals
Arxivat a: Enderrock, cruïlla bcn, Cruilla 2017

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.