ACTUALITAT

Maria del Mar Bonet celebra 50 anys de carrera al Liceu

Aquest divendres 13 d’octubre presentarà ‘Ultramar’ acompanyada de la banda de músics cubans que van enregistrar el disc

Més que Nova Cançó

| 11/10/2017 a les 10:50h

Maria del Mar Bonet
Maria del Mar Bonet | Juan Miguel Morales
"Des del primer moment vaig saber que per celebrar els 50 anys a dalt dels escenaris no volia fer un disc recopilatori o un disc on revisités la meva obra de manera convencional. Aquest disc, Ultramar (Picap, 2017), ha estat la porta d’entrada a una nova cultura, a un nou llenguatge, la música cubana. Ha estat un nou començament, un gran aprenentatge. Al llarg de la meva carrera he tengut la sort de poder establir diàlegs musicals amb múltiples músics, de diferents procedències. Per mi la música és un idioma universal", ha explicat una Maria del Mar Bonet emocionada a la roda de premsa de presentació del concert que oferirà divendres al Liceu de Barcelona. 

Amb molt d’esforç s’ha aconseguit que tots els músics que van formar part de la gravació fossin presents a la cita d'aquest divendres. Hi ha hagut moltes dificultats, incloent-hi l’huracà Irma, que ha assolat el país i que ha endarrerit l’arribada dels visats. Jose María Vitier, un dels músics més importants per entendre l’escena musical cubana dels darrers 30 anys, n'és un: "Sento emoció i agraïment de poder compartir escenari amb una artista de la talla de Maria del Mar Bonet. La seva energia romàntica, invencible, utòpica i a la vegada arrelada a la realitat ens ha fet descobrir un món d’afinitats entre el Mediterrani i el Carib, que en un primer moment era intuïda i que ha esdevingut una familiaritat real. Tots junts hem creat una cosa molt nova però que, alhora, se sap antiga”.

Bonet explica: "Fa uns anys en el meu primer encontre a l’Havana vaig poder descobrir la música del camp cubana. D’entrada vaig pensar que tenia molt a veure amb les sonoritats del camp mallorquí, amb les seves harmonies. D'altra banda amb aquest projecte volia que els músics entrassin de totes totes dins els meus textos o les meves cançons, amb un component d’improvisació molt gran, tot fent nous arranjaments. Hi han participat amb una creativitat i genersoitat molt grans".

"Fa molts anys que estudio les lletres tradicionals mallorquines a través dels tres volums de gloses de Pare Ginard; uns textos que parlen de viatges, d’amor, de treball, però també de ciutats. La manera com els nostres avantpassats mallorquins parlaven de Cuba em va commoure. Parlaven de l’amor, del treball al camp, del cotó, dels vestits, del tabac, de l’aiguardent. Eren textos germans. Les versificacions amb la música cubana eren les mateixes. Quan vaig ser a l’Havana, amb tot de plantes, flors, la seva bellesa va ser aclaparadora. A la vegada però també vaig poder sentir l’enyorança de Mallorca i la meva Serra de Tramuntana”, afegeix la cantant illenca.



Actualitat política
La concepció del disc ha estat llarga, però feta amb gust, atenció i molta passió, com es pot percebre per les paraules dels músics i de la mateixa Bonet. Sobre el repertori que presentaran aquest divendres, els darrers fets viscuts a Catalunya marcaran també les cançons que hi sonaran: “El diumenge (1-O) em va semblar com si res no hagués canviat en aquests 50 anys. No pensava que el camí emprès per la societat catalana fos un camí de flors i violes, però no esperava aquesta brutalitat i violència per part de la policia del Govern espanyol. Els polítics han d’expressar la voluntat del poble, que és prou madur per fer les seves demandes; unes demandes que no han estat escoltades. La llibertat d’expressió és un dret universal i s’hauria de poder reflectir en una votació pacífica i democràtica a les urnes. Presentem un disc lluminós, però no podem obviar els esdeveniments d’aquests moments, per això hem afegit alguna peça al repertori, i ho farem també als properes concerts“.

De gira
Les primeres dates de presentació seran aquest divendres 13 d’octubre al Liceu de Barcelona; el diumenge dia 15 al Teatro Fernando Fernán Gómez de Madrid, el dimecres 18 al Teatre Principal de Palma, i el proper 10 de febrer es durà a terme la presentació a l’Havana.
Arxivat a: Enderrock, Maria del Mar Bonet, Liceu, Ultramar

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.