Estrena

Qui era Maria Mercè Jordà? Set temes inèdits de la metgessa que tocava havaneres

Estrenem 7 temes inèdits de la cantant i guitarrista ripollenca, que actualment treballa de metgessa a Miami

| 14/12/2017 a les 17:35h

Maria Mercè Jordà al Xivarri de Palamós
Maria Mercè Jordà al Xivarri de Palamós | Arxiu de l'artista
Maria Mercè Jordà va néixer el 31 de juliol de 1960 a Ripoll. Ara viu a Miami, on és directora de Patologia de la Universitat de Miami. Durant la seva joventut, però, va compaginar els estudis de medicina amb la música.

A Enderrock.cat estrenem set cançons inèdites de la seva època com a cantautora; temes tan casolans que no n'hi ha cap que tingui títol, i a més n'hi ha un que està sense acabar de gravar. Era una època en què les havaneres estaven de moda, i Jordà anava a bars de la Costa Brava a tocar-ne amb la guitarra. Un dels llocs per on més passava era pel restaurant Xivarri de Palamós, on es va fer la fotografia que posem en portada. 

I com van aparèixer aquestes gravacions? Jordi Busquets, periodista i amic de joventut de la cantant, va buscar una gravació de Josep Pla a casa seva i se les va trobar per casualitat. "Quan vaig aconseguir que algú m’ho digitalitzés, vaig pensar que era una bona oportunitat", ha explicat. 

 
Tant el periodista com la cantant han intentat recordar on es van gravar les cançons, però ha estat impossible. La metgessa ha explicat: "El Jordi creu que va ser a casa d’un amic que era qui s’encarregava del so del Festival de la Cançó Marinera de Palamós, on vaig guanyar amb un tema de l’Amils el 1987".


Fins ara, de l'artista només s'ha publicat un àlbum gravat a Ginebra amb en Joan Amils, amic seu des de la joventut. "Quan vaig acabar medicina a la UAB em vaig haver de decidir, ja que la companyia Sony em va oferir una gravació, però l’havia de publicitar. Encara no estic segura de si vaig fer bé, però vaig dir que no i vaig començar amb la meva especialitat, la patologia", explica la cantautora. Per aquest motiu, la seva carrera musical no va seguir després de marxar de Catalunya. 



Maria Mercè Jordà va començar a tocar la guitarra als set anys mentre estava a les Monges Carmelites de Ripoll. Va començar a cantar als 15, just quan Franco va morir. Va estudiar guitarra clàssica al Liceu de Barcelona i solfeig. Va acabar tota la carrera de solfeig i guitarra, mentre paral·lelament estudiava medicina, i va obtenir una beca per marxar a Miami l'any 1989. 


També cal destacar que Arnau Hanly-Jordà, el fill de 19 anys de la Maria Mercè, està fent la carrera de jazz piano a la Universitat de Miami, i té "un dels millors grups universitaris de jazz dels Estats Units", segons l'enamorada de la mare. La cantautora ha explicat que el seu fill "fa música des dels tres anys, llegia música abans que paraules. La música és el centre del meu i del seu món, i sempre ho serà". 

 

 
Especial: Estrenes
Arxivat a: Enderrock, maria mercè jordà, estrenes

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.