televisió

Halldor Mar, a la recerca dels «katalonski»

El músic islandès presenta un nou programa a TV3 aquest dijous

Parlem amb el cantautor sobre el seu debut televisiu, que combina la passió pel català i la música

Enderrock Sona amb Èric Vinaixa i Halldor Mar a la Damm

Els records d'infantesa s'apoderen de Halldor Mar a «Un dia feliç»

| 22/03/2018 a les 09:00h

Halldor Mar va arribar a Catalunya fa 25 anys
Halldor Mar va arribar a Catalunya fa 25 anys | Juan Miguel Morales
Fa 25 anys Halldor Mar va arribar a Catalunya i ara parla català perfectament. Ell és un katalonski, una persona no nascuda al Principat que s'ha interessat per la llengua i cultura catalanes. Com ell, hi ha unes 12.000 persones arreu del món que no són d'aquí però parlen català. El músic islandès s'encarregarà de buscar aquestes persones i conèixer les seves històries i el seu interès per Catalunya al nou programa de TV3 que s'estrena aquest dijous al vespre (22.30 h).

Conegut per haver versionat en anglès els clàssics de la Nova Cançó a Winds (Trafalgar 13 / Satélite K, 2014), Halldor Mar segueix el seu camí com a cantautor amb el segon disc, Records (La Cupula Music, 2017). "L'àlbum el vaig enregistrar el 2016. Havia de sortir l'any següent però vam esperar fins al novembre per poder-ho fer tot. A més, soc mestre i durant sis mesos em vaig agafar una excedència per gravar el programa", explica.

Mar ha canviat l'escenari per la petita pantalla. Del seu debut en comenta: "Encara no em veig com a presentador, jo soc músic. L'experiència, però, ha estat molt bona, ha estat tota una aventura". 

El programa està format per 13 capítols i a cadascun Halldor Mar viatja a una ciutat diferent, com ara Nova York, San Francisco, Buenos Aires, Londres, Brussel·les, Praga, Berlín, Tòquio o Sicília. Allà, l'islandès coneixerà katalonski de tota mena que han après català per motius molt diversos, "per curiositat, amor, casualitat". 

A banda de l'idioma, la música també hi tindrà un paper protagonista. És per això que Halldor Mar s'endu la seva guitarra arreu on va i al final del programa fa cantar a tots els katalonski cançons nostrades de tots els temps: des de "País petit" de Lluís Llach fins a "Me'n vaig a peu" de Joan Manuel Serrat, "Corren" de Gossos o "Jean Luc" d'Els Amics de les Arts.

Especial: Actualitat
Arxivat a: Enderrock, televisió, halldor mar, tv3, katalonski, programa

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.