CRÒNICA

Una 30a edició del MMVV per recordar

Amb el doble d'activitats familiars i uns concerts a la plaça Major de tall osonenc i del tot multitudinaris a El Sucre, la trentena edició del MMVV va tancar amb un gran èxit

| 17/09/2018 a les 15:30h

Paula Valls amb Núria Graham a la Plaça Major de Vic, MMVV 2018
Paula Valls amb Núria Graham a la Plaça Major de Vic, MMVV 2018 | Pere Masramon
Tal com va indicar el director artístic Marc Lloret a la roda de premsa de valoració del MMVV el dissabte 15 de setembre, respecte a l'edició anterior aquest 2018 s'han doblat els concerts dedicats al públic familiar. Van destacar el mateix dissabte les propostes de The Penguins 'Reggae per xics', que van presentar Ballant damunt la lluna (Buenritmo, 2018), i de Xiula, que van tocar alguns temes del nou disc Dintríssim, del qual van avançar la intro explicativa del viatge, les cançons "Sucre", "T'estimo" i "Foríssim", a més de "Polls" i el hit "Verdura i peix", d'anteriors discos.

Xiula al MMVV 2018. Foto: Pere Masramon


La direcció artística del MMVV va defensar que es els concerts tinguessin lloc sota les carpes, tot i que van desbordar amb escreix l'aforament i el públic va envair la gespa del voltant. L'argument era que fer-ho dins la carpa permetia als professionals de la música per a tots els públics també poder accedir a programadors tant si plovia com si no (haver-ho fet a l'aire lliure no ho hauria permès, perquè s'hi hagués plogut el concert s'hauria anul·lat).

Després dels concerts del Sona9 a la plaça dels Màrtirs, la nit de dissabte va aparcar del tot els concerts de pagament. A la plaça Major s'hi van programar els concerts més concorreguts, des de l'inici amb Paula Valls, extasiada pel fet de pujar a un escenari que havia vist des de petita. La manlleuenca anava acompanyada de primeres espases de la música del país, com David Soler (guitarra), Oriol Roca (bateria) Miquel Sospedra (baix) i Xavi Lloses (piano), tot i que a les tecles havia estat anunciat el músic Dani Ferrer. Valls presentava el seu disc de debut I Am (Satélite K, 2018), cantat sobretot en anglès, amb el tema en català "Cançó de bressol". En el cas de "Monsters", va fer sortir a l'escenari la seva conciutadana Núria Graham a la veu i guitarra.

Interpretant cançons com "Rain, tears and scars", eren rebudes pel públic amb familiaritat amb un "Molt bé, Paula!". Ser de Vic i cantar a plaça té aquestes coses, igual que Nyandú de seguida van deixar clar que ells venien de la Torre. Els osonencs van presentar també nou disc, que just sortia a la venda aquell dissabte, Fernando Rogelio Estévez (LAV Recrods, 2018).
 

Nyandú a la plaça Major de Vic al MMVV 2018. Foto: Pere Masramon


Nyandú van oferir les seves noves cançons de pop lluminós i de sensibilitat preciosa, començant per una amb caire d'himne generacional, "El club dels 27" –on va sortir a col·laborar Joan Rial d'Est Oest, que va fer la plaça Major de Vic al MMVV 2016–, i seguint per la sorneguera i romàntica "T'estimo un ou" –on va aparèixer de nou Paula Valls per fer duet–, la nostàlgica "Seguirem muntant cabanyes" o la dedicada als pares de Ferran Orriols –àlies Fernando, al títol del disc– i l'emotiva "Vostra", sense oblidar els senzills de sempre com "Ens tornarem a veure". Aquestes dues últimes cançons van portar la secció de vents d'Oques Grasses.

L'única cançó que no s'incloïa a l'autoria de Nyandú és la que va servir d'homenatge i de mirada enrere a un grup vigatà que es va formar fins i tot abans que el MMVV: Duble Buble van pujar a l'escenari per interpretar "Cristina" acompanyats de Nyandú. El grup també apareix a l'exposició El Cabrerès. Retrats musicals (que es pot veure al Casino de Vic fins al 30 de setembre), on se'ls veu en una fotografia al Pont de les Gorgues al camí ral de Vic a Olot.
 

Obeses a la Plaça Major de Vic al MMVV 2018. Foto: Pere Masramon


Els també osonencs Obeses van seguir Nyandú a l'escenari de la plaça Major. Van arrencar amb cançons com "El monstre de l'armari", però sobretot es van dedicar al seu últim disc, Els fills de les estrelles (Música Global, 2018), amb cançons com "Hem vingut a molestar" o la que ja s'ha convertit en un himne, "Ens en sortirem", on van aprofitar per treure la pancarta de 'Free Rovira', dedicada a demanar la 'Llibertat exiliades i preses polítiques' amb fotografies de tots ells i elles. També van sonar a la plaça la que Arnau Tordera va definir com a cançó 'tragicòmica', "Cafè, copa i puro", i la que demana disculpes pels errors comesos, "Perdona'm".
 

Els Catarres a El Sucre en el marc del MMVV 2018. Foto: Pere Masramon


Els Catarres engegaven l'escenari d'El Sucre amb un altre nom propi, "Martina", per començar un concert multitudinari on hi va haver cançons per corejar i ballar des de l'inici. No perquè sí, al segon tema, "Una cançó que parla de tu", ja van tirar el canó de confeti al públic. Amb el guitarrista i productor David Rosell (Dept.) van agafar embranzida i ja no se'ls va aturar. Des d'"En peu de guerra" fins a "Tokyo" i més enllà, van cremar la nit un cop més, tot presentant les últimes cançons de Tots els meus principis (Música Global, 2018). Els va seguir la pista Ebri Knight, en el seu cas presentant el disc Guerrilla (Maldito Records, 2018) amb el seu missatge d'esperança, lluita i solidaritat.
 

Ebri Knight a El Sucre en el MMVV 2018. Foto: Pere Masramon


La xifra d'espectadors total del MMVV ha tornat a ser de 120.000 aproximadament, ja que es fa difícil comptabilitzar el públic que supera aforaments d'auditoris o carpes i que s'està a l'espai públic durant els concerts gratuïts. El que sí que han registrat els organitzadors són els 680 professionals (sense comptar premsa ni músics participants) que han anat de dimecres a dissabte a celebrar la trentena edició del Mercat.
Especial: Festivals
Arxivat a: Enderrock, mmvv 2018, Núria Graham, Duble Buble, Ebri Night, Els Catarres, Obeses, nyandú, Paula Valls, The Penguins, Xiula, Est Oest, Oques Grasses, Vic, crònica

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.