Actualitat

El Grup de Folk celebra els 50 anys amb un documental i una exposició

S'estrena el documental 'Veureu com dansa el pomer', realitzat pel CAT, sobre el concert de retrobament el maig passat a la Ciutadella

L'exposició sonora sobre el Grup de Folk 'Si mireu el vent d'on ve' es podrà visitar a l'Arts Santa Mònica del 29 de gener al 24 de març del 2019

| 19/12/2018 a les 11:30h

Presentació dels actes d'aniversari del Grup de Folk
Presentació dels actes d'aniversari del Grup de Folk | Juan Miguel Morales
Una taula rodona sobre la importància del Grup de Folk i la vigència del seu repertori ha donat per encetada la commemoració del 50è aniversari que la revista Enderrock i la Generalitat de Catalunya li retran fins al mes de març al Centre Arts Santa Mònica. Han participat a l'acte dos dels components de l'històric col·lectiu, Jordi Batiste, que a més de pujar a l'escenari també va ser el responsable de la imatge gràfica del Grup de Folk, i Josep Maria Camarasa, un dels ideòlegs.
 
Aquest dimarts també es va estrenar el curtmetratge-documental del concert de retrobament al cap de 50 anys que va tenir lloc el 27 de maig passat al Parc de Ciutadella de Barcelona amb el títol Veureu com dansa el pomer, producció del Centre Artesà Tadicionàrius. La celebració –organitzada també pel CAT i Jaume Arnella– va incloure les intervencions musicals del mateix Arnella, Pau Riba, Jordi Pujol, Montserrat Soler, Consol Casajoana, Gabriel Jaraba, Isidor Marí, Albert Batiste, Jordi Batiste, Josep M. Camarasa, Falsterbo (Eduard Estivill, Montse Domènech, Jordi Marquillas, Albert Guitart, Ricky Araiza) i el col·lectiu Els Cinc Dits d'Una Mà, en homenatge i record a Xesco Boix, amb Àngel Daban, Lluís M. Panyella, Noè Rivas i Jep Valls; presentada per Jordi Pesarodona i amb les il·lustracions en directe de Valentí Gubianas.
 
L'exposició sonora dedicada a la commemoració del 50è aniversari del llegendari i referencial Grup de Folk, impulsada pel Departament de Cultura de la Generalitat i la revista musical Enderrock, explicarà la història del col·lectiu musical a través de 12 cançons emblemàtiques. La mostra, titulada Si mireu el vent d'on ve, s'exhibirà al centre cultural Arts Santa Mònica de Barcelona del 29 gener al 24 de març de l'any vinent, dissenyada pel membre del Grup de Folk i músic Jordi Batiste.
 
50 anys de cançons
El 1968 el món es va revolucionar. El Maig francès va mostrar la nova identitat de l'esquerra, mentre als Estats Units el moviment hippy anava prenent força. Als Països Catalans sorgia el Grup de Folk, un col·lectiu de grups i cantants que volien marcar distància respecte de la Nova Cançó. Els seus referents se centraven en l'ona folk que es vivia als Estats Units, i en noms com Peter, Paul & Mary i, sobretot, Bob Dylan; sense descuidar, però, referents del folk d'arreu del món.
 
Al Grup de Folk s'hi van integrar, entre altres, Falsterbo 3, Jaume Arnella, Pau i Jordi, Els 3 Tambors, Xesco Boix, Maria del Mar Bonet, Ovidi Montllor, Jordi Roura, Consol i Ramon Casajoana i Sisa. A més, va ser un moviment contagiós i arreu del país van sorgir petits grups de folk que van revolucionar l'escena musical. Tot i que l'aventura del Grup de Folk va durar només nou mesos, la seva aportació va acabar sent decisiva per al desenvolupament de la música catalana dels anys següents. Tant és així que avui, cinquanta anys després, les seves cançons continuen sent vigents.
Especial: Actualitat
Arxivat a: Enderrock, docuem, actualitat, aniversari, Grup de Folk

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.