llistes

Quinze indispensables del reggae català actual

Llistem algunes de les bandes catalanes que tenen els ritmes jamaicans com a eix vertebrador de la seva música

La Panchita Records és el segell discogràfic capdavanter en reggae i dub a Catalunya

La música que corre sota la pell de Green Valley

| 09/05/2019 a les 13:20h

Adala
Adala | Marta Vilardell
De reaccionari, festiu o costumista, de reggae se'n fa per a tots els gustos, perquè els que el canten ho fan sobre infinitud de temàtiques. Als Països Catalans, aquest gènere veu com neixen noves propostes i com altres es consoliden. Totes comparteixen l'estil jamaicà com a arrel i aquest pren sonoritats molt variades: des de dub fins a tocs de dancehall, hip-hop o fusió amb el jazz, per exemple. El segell La Panchita Records, especializat en reggae i dub i que pilota el productor Chalart58 a l'estudi, és un dels principals promotors del gènere. Repassem quinze bandes de reggae català que no se't poden escapar. 

1. Adala
L'alter ego de Guillem Simó és amic a parts iguals del reggae i de la profunditat lírica, que utilitza per expandir la consciència social pels carrers de la capital catalana. La trilogia de Born·Cel·Ona (La Panchita Records, 2018) i la mixtape de Blank Fosk (Trèbol Negre, 2018) són les seves darreres sortides discogràfiques, sempre apadrinades per la producció de King Siva i la música de The Same Song Band


2. Paula Bu
També dins l'esfera del reggae reaccionari barceloní, la cantant Paula Bu ha traçat amistat amb The Same Song Band en el seu darrer tema, "Truly", així com també ha col·laborat moltes vegades amb Adala, amb qui comparteix segell a La Panchita Records. La vocalista ja és una indispensable de les trobades de dub català. 


3. Alex Bass
Des del llarga durada Basically (Kasba Music, 2017), les novetats musicals del badaloní han anat sortint amb comptagotes. La darrera, però, és la cançó "Run Away", que torna a situar l'artista com un dels capdavanters del gènere dins i fora de Catalunya. 


4. Sr. Wilson
Influenciat pels gèneres del dancehall i el hip-hop, el músic barceloní acaba de treure "Shiny", una col·laboració amb BoxInBox, així com un nou tema amb Homes Llúdriga, del seu nou disc en format físic, Pampallugues (autoeditat, 2019). 


5. Women Soldier
Les artistes Awa Fall, I-LeenMatah, Belén Natalí i High Paw són les integrants d'aquest col·lectiu femení que ha unit el talent de les cinc membres amb el del productor Chalart58, que s'ha encarregat de la creació dels ritmes del seu àlbum, Women Soldier (La Panchita Records, 2018). 


6. Purple Rockets 
Amb l'objectiu comú de difondre les figures femenines de la música jamaicana, aquest col·lectiu pren forma gràcies a les artistes Lady Laia Selectora, Sista Cora, Little Java, Irie BirdMisha.1Dem, totes coneixedores i amants del gènere i les seves variants.


7. Candela Roots
Els drets humans, l'ecologia i el pacifisme són constants en les lletres del conjunt musical valencià, que es va fundar el 2013 i que a hores d'ara ja té un llarga durada a la motxilla: Humanité (Mésdemil, 2017). La cançó "You Got It" és la seva última novetat en format de videoclip. 


8. Rudymentari
Per combatre amb alegria el món, des de l'illa de Menorca ha nascut recentment aquest grup de reggae illenc. El videoclip de "Som" és la seva primera aposta musical, i ha estat produït pel també saxofonista King Siva. 


9. Drop Collective
Amb seu a Barcelona però integrada per deu músics de Catalunya, les Balears, Aragó i el País Basc, aquesta banda explora els terrenys de la fusió entre la música jamaicana i el jazz. El grup ja té pensat de treure un disc la tardor vinent. 


10. Mandràgora
Qui s'ho treballa, ho aconsegueix. Els de Sant Cugat són una bona demostració que la constància i l'esforç poden donar fruits, i en el seu cas n'ha sortit el disc Mamihlapinatapai (Shimauma Records, 2019). 


11. Relat
Hereus d'un conjunt musical que van engegar quan tenien deu anys, els músics del grup de Tortellà han emprès la via del dub en un projecte nou. Enèrgics i versàtils, Relat són uns dels divuit seleccionats del Sona9 2019 i actuaran en un concert de la fase preliminar del concurs el proper 14 de maig.


12. Koalanú
Cinc artistes a cavall del reggae i el rock progressiu integren Koalanú, una formació amb origen a la ciutat de Figueres. Amb el seu disc de debut L'altra cara (autoeditat, 2018) al currículum musical s'han situat també com un dels seleccionats del Sona9 d'enguany. La seva actuació a la fase preliminar del concurs també serà el 14 de maig, a l'Antiga Fàbrica Estrella Damm.


13. Koers
Els lleidatans no són cap sorpresa en el panorama del reggae català, ja que des de la sortida d'Unbroken (Halley Records, 2017) el grup va establir les bases d'un estil festiu i alegre, i l'han acabat de consolidar amb el recent EP Des de les cendres (Halley Records, 2019). 


14. Green Valley
La formació bascocatalana està de celebració: el nou llarga durada Bajo la piel (Mundo Zurdo, 2019) acaba de veure la llum. Amb aquesta referència, la banda suma fins a sis treballs a la seva discografia, així com una llarga trajectòria musical, que es remunta a l'any 2004. 


15. Auxili
Tresors (Propaganda pel Fet!, 2018) és el quart àlbum del grup de reggae d'Ontinyent, un dels puntals del gènere als Països Catalans. Darrerament, però, tenen el cap i la veu posats en la sortida de nous videoclips, el més recent dels quals és el de la cançó "El front". 

Especial: Llistes
Arxivat a: Enderrock, actualitat, llista, Drop Collective, Candela Roots, Rudymentari, Purple Rockets, Sr.Wilson, Paula Bu, Adala, reggae, llistes

COMENTARIS

Adala & The same song band

Dalai Dala, 01/05/2020 a les 12:52

Hola!

Em podrieu enviar la revista on surt el vostre reportage sobre el reagge català? M'agraden aquests grups, especialment Adala & The same song band, m'encantaria saber més coses sobre ells, fer-lis noves entrevistes en profunditat, saber de la seva vida, dels seus pares, d'on han estudiat, d'on treuen aquest anglès que gasten? on viuen? m'encanten les seves lletres i especialment el seu ritme reagge autèntic. Bob Marley i Peter Tosh estarien contents de coneixer-los! Desitjo estar al tanto de tots els seus concerts i novetats.

Em podeu trobar al Facebook Dala Català - Dalai Dala, em fascineu, espero fascinar-vos.

Una abraçada i ens veiem ballant!
Les meves paraules són com les estrelles, mai no s'extingeixen, tu pots brillar dins d'elles.
Adala

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.