actualitat

Nadales 2.0 per actualitzar les tradicions

Sandra Hunter, les germanes Nedderman, Lia Sampai o l'escola Fructuós Gelabert, entre les autores de les nadales inèdites d'aquest 2020

| 18/12/2019 a les 09:00h

Fotograma del videoclip de Biflats
Fotograma del videoclip de Biflats
Quan sentim la paraula 'nadala' el més comú és que de seguida ens vingui al cap el so dels cascavells i les melodies que acostumen a regnar pels carrers il·luminats, les escoles i els centres comercials durant les setmanes prèvies al Nadal. Però això no vol dir que no hi hagi un ampli ventall d'opcions alternatives i fresques per viure aquestes festes de manera musical, un ventall que s'eixampla i consolida any rere any de la mà d'artistes que enregistren temes especials per aquesta època de l'any. A Enderrock.cat en recopilem algunes. 

1. "Nadal d'amor" de Biflats
El Nadal és indubtablement una època d'amor, tal com afirma la divertida cançó que proposa Biflats i que estrenem a Enderrock.cat. La cobla s'acompanya de nens i nenes, grans i petits, per ballar i demanar que ningú es quedi sense un regal. 


2. "Tingues bon Nadal" de Sau30
Per aquestes dates, Sau30 ens desitja que tinguem unes bones festes. Ho fa amb una cançó que descriu a la perfecció l'ambient dels carrers durant el Nadal, així com també ens recorda que hi ha persones que, durant les festivitats, és quan més soles se senten. Ració de bons desitjos i de realitat en aquest "Tingues bon Nadal", la nadala perfecta per enviar als teus contactes. 


3. "City Hall" de Sandra Hunter
Sandra Hunter
 presenta "City Hall" just després de publicar l'EP debut Moonchild (Moonland Records, 2019). La primera nadala de la cantautora es pot trobar en català i en anglès, un tema inspirat en la ciutat de Girona que s'allunya dels tòpics musicals nadalencs però no oblida la nostàlgia que defineix l'època més freda de l'any.
  

4. "L'endemà" de Lia Sampai
La versió més realista de les festes d'aquest any neix amb tema inèdit que Lia Sampai dedica al Nadal. "L'endemà" gira al voltant de coses de les quals es podria parlar tot l'any, i compta amb la col·laboració d'Adrià Pagès, qui també ha participat de la creació del primer disc de Sampai. El duet ha enregistrat un vídeo de la gravació del tema per a l'ocasió. 


5. Present de Meritxell i Judit Neddermann
Les germanes Nedderman han publicat tot just fa unes setmanes el primer disc conjunt. Present (Satélite K, 2019) és un àlbum exclusivament nadalenc que inclou vuit cançons populars versionades i portades al seu terreny.


6. Nadales per jamaicanes de Rabadàb
Rabadàb
ha traslladat les cançons de tota la vida, les que han acompanyat un seguit de generacions a la vora del foc durant les trobades familiars de Nadal, i les ha adaptat a l'estil jamaicà. "El trineu" és un dels temes que el conjunt ha portat al ritme reggae més ballable i instrumental. 


7. "Atrapades en el gènere (fuig, fuig, fuig)" de l'escola Fructuós Gelabert
Quan et diguin que és de nenes, fuig fuig fuig! A l'escola Fructuós Gelabert tenen clar que la lluita comença a les aules. Aquest Nadal canvien les tradicions i opten per versionar el clàssic "Fum, fum, fum" en una cançó que titulen "Atrapades en el gènere" i que compta amb la participació de Xiula, Clara Peya i Elena Gadel. Que soni en els dinars familiars! 


8. Pastorets i pastoretes d'Urbàlia Rurana
Pastorets i pastoretes (Edicions Bromera, 2019) és el disc de versions de Nadal que Urbàlia Rurana ha publicat aquest hivern. El grup valencià ha recopilat catorze cançons populars d'estils ben diferents en un llibre-CD que pretén fer ballar totes les generacions dels dinars familiars.
   
Especial: Llistes
Arxivat a: Enderrock, urbalia rurana, Lia Sampai, actualitat, nadal, biflats, rabadab, Neddermann Sisters, Sandra Hunter

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.