entrevistes

Elane: «M'agradaria normalitzar la idea de rap feminista»

La rapera de les terres de Ponent debuta amb l'EP 'Son de esas' i parlem amb ella

| 04/05/2020 a les 16:30h

Elane
Elane | Arxiu del músic
La rapera lleidatana Elane està publicant tema a tema l'EP debut, Son de esas (Propaganda pel fet!, 2020) a les plataformes digitals i fins al moment ha penjat tres cançons, "Átomos", "Hiprofenia" i "Perfidia". A més, l'artista ens regala en prímica una playlist titulada Lock-down rap amb cançons i artistes que li agrada escoltar per fer més amena l'estada a casa. Avui parlem amb ella sobre l'àlbum que estrena i aquest n'és el resultat.



Entre la teva llista trobem noms destacats del món del rap com Gata Cattana, Ayax o Tribade, però també artistes que es mouen més pel trap com Nathy Peluso o Flashy Ice Cream. Entre els teus referents musicals trobem també aquesta combinació d'estils?
En aquest cas m’agradaria diferenciar entre els meus referents i els artistes que escolto i que m’agraden. Els meus referents sempre han sigut rapers, a més a més dels de sempre: Kase.O, Residente, Canserbero, Arianna Puello, Rapsusklei… Són artistes que han marcat la meva infància i que tenia de referents quan vaig començar a escriure. Per altra banda avui en dia hi ha molts artistes que m’agraden però no per això són els meus referents.

Son de esas (Propaganda pel fet!, 2020) és l'EP debut, has volgut introduir algun tipus de fil conductor a través dels temes o són més aviat senzills independents?
Simplement cada senzill parla d’un aspecte de la meva vida: amistat, família, humanitat… Volia deslliurar-me de nusos, expressar-me i apropar-me una mica més a la gent que m’escolta. En definitiva crec que després d’escoltar l'EP em coneixeran una mica més. Una cosa que m’ha sorprès molt positivament és la rebuda de tots els temes, sobretot el d'“Hiprofenia”: és el tema més senzill pel que fa a la factura del videoclip i no m’imaginava que tingués aquesta rebuda i que arribés a tanta gent. Així que... gràcies!


Què ens pots explicar sobre el proper tema que publicaràs de l'EP?
En principi el següent tema havia de ser “Niente”, una cançó que tracta d’amor. La meva experiència amb una persona molt important per mi. No acostumo a escriure sobre això però tenia la necessitat d’expressar-ho i, com ja he dit, cada tema tracta un aspecte de la meva vida. He dit en principi perquè a causa de la situació actual no podem acabar el videoclip, així que potser no serà aquest el següent, però es queda ben guardat a la recambra i quan el puguem acabar serà el primer que traurem. La veritat és que és dels temes que més m’agraden i tinc moltes ganes de fer-lo públic.

Per què has escollit publicar l'EP de mica en mica, publicant cada tema en forma de videoclip?
Em costa molt el fet de tenir un tema gravat i no treure’l. El que tenia clar és que volia fer videoclip de tots els temes. Bàsicament m’encanta el procés de “cuinar” un tema, de principi a fi, i volia que tots els temes tinguessin aquesta cura, amb tots els detalls que es mereixen. Sabia que, si volia això, hauria de treure tema per tema amb el seu videoclip... i així ho estic fent.

Les teves lletres tenen un caire feminista. Com veus el món del rap, sota aquesta perspectiva en clau de gènere?
M’agradaria normalitzar aquesta idea de “rap feminista”, en el sentit de no classificar-lo. M’agradaria poder arribar a un punt en què rapejar o escriure amb perspectiva de gènere es consideri simplement fer rap. Sé que costarà i ens portarà un temps que sigui així, de fet, avui en dia es parla de “rap feminista” a totes hores, de vegades sembla que sigui una moda i tot. Malgrat tot, crec que això és positiu, considero que és un acte d’empoderament pel mateix moviment feminista i per moltes artistes emergents.


Què vol dir el títol Son de esas?
És un joc de paraules. En primer lloc fa referència a les deesses. Sempre he llegit molt sobre mitologia i estic enamorada dels aspectes que envolten una deessa: la saviesa, el coneixement, la guerra, fins i tot el fet que hi haguessin deesses hermafrodites. Volia incloure aquesta força en el nom. Per un altre costat, fa referència a la típica classificació estereotipada que patim les dones, la típica frase de “esta tía es de esas…” i coses per l’estil. Volia reafirmar-me en aquest aspecte, per dir que sí, “que soy de esas que...”.

Com portes el confinament? Estàs treballant en alguna cosa?
Diria que bé. Tinc els meus dies més baixos pensant com tirar endavant econòmicament, com la majoria de la població. Però en general em sento afortunada per passar-lo acompanyada i a la muntanya, que és una cosa que molta gent no pot dir. En aquests moments puc dir que tinc els temes de l'EP acabats i que n’estic escrivint de nous. A més estic rebent molt suport de diferents productors que m’envien altruistament els seus beats. Crec que és un bon moment per compondre, ja que durant el dia a dia “normal” no tinc temps per estar tranquil·la i escriure amb calma. En pocs dies tindré un micro per poder-me gravar jo mateixa i no parar de treure temes!

Especial: Entrevistes
Arxivat a: Enderrock, son de esas, playlist, entrevistes, elane, actualitat

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.