coronavirus

Estocada de la Covid-19 a la premsa musical

La revista Rockdelux deixa de publicar-se després de 35 anys i prop de 400 números a causa de la crisi del coronavirus

Publicacions com Enderrock, Ruta 66 o Metal Hammer continuen sortint cada mes a quioscos incorporant redaccions virtuals

MondoSonoro i Time Out han deixat d'editar-se temporalment en paper i es distribueixen només en format digital

| 04/05/2020 a les 20:04h

Imatge il·lustrativa
Joan Josep Isern
La premsa musical catalana és un dels sectors més afectats per la crisi de la Covid-19, en la mateixa mesura que està afectant a tot el sector cultural però agreujat encara més per la caiguda de la publicitat sectorial i el tancament de la majoria de quioscos i llibreries. L'estat d'alarma va obligar a les redaccions a remodelar-se amb el teletreball, i la majoria ha optat per reforçar els continguts digitals. Tot i això, mentre el sector cultural i les institucions han reaccionat oferint línies d'ajut, crèdits i diverses accions de suport a la indústria musical, les publicacions han quedat al marge de les iniciatives tant de Cultura com de Difusió.

La cancel·lació o ajornament de concerts, festivals i llançaments discogràfics ha provocat una caiguda en picat de les campanyes de publicitat, basades sobretot en el directes previstos de cara a les gires de primavera i estiu, i ja no es recuperaran fins que el sector pugui assumir certa normalitat. Una previsió que alguns apunten que podria ajornar-se fins la temporada vinent. Només en aquest àmbit l'afectació podria superar el 30% de la facturació. Les restriccions i encariment dels serveis de Correus, juntament amb el tancament d'alguns quioscos i llibreries o la clausura de la xarxa de biblioteques ha obligat la majoria de capçaleres a obrir els seus continguts de manera gratuïta en format digital o a ajustar els tiratges i paginacions.

TANCA LA REVISTA ROCKDELUX

 
La decisió més radical davant la crisi ha estat la d'Ediciones Rockdelux que, després de 36 anys i 394 números, ha decidit deixar de publicar Rockdelux, una de les capçaleres musicals de referència de l'àmbit estatal. La revista s'acomiada aquest mes amb un número especial dedicat a "recomanacions culturals per pal·liar un confinament que ens ha transformat la vida i que, en certa manera, ha posat fi a la història de Rockdelux", i que ha tingut la participació de mig centenar de col·laboradors.

L'editorial del darrer número, titulada Rockdelux (1984-2020): It's time to say goodbye, confessa que el cop inesperat de la pandèmia del coronavirus ha estat una bofetada brutal que ha fet inviable un projecte que es mantenia per l'equilibri entre les vendes als quioscos –cada cop més escassos– i els ingressos de publicitat: "La crisi generalitzada que viu la premsa impresa des de fa temps ha anat minant un projecte que sempre s'ha mantingut al marge dels grans grups editorials, defensant una llibertat i una línia de treball que s'han anat fent més difícils de mantenir". 

I segueix destacant la feina feta com a llegat de la seva història musical: "Marxem amb el cap ben alt, amb la satisfacció d'un treball ben fet i amb la tristesa de no poder seguir continuant. No ens oblidem d'haver creat revistes pioneres en el seu dia com Factory i Dancedelux, que van oferir CDs amb música quan això no era una cosa habitual, ni d'haver ideat els celebrats números especials antològics d'aniversari amb llistes temàtiques de millors discos que van tenir tant d'èxit. Ni de la nostra direcció artística en els millors anys del festival BAM ni de la nostra assessoria al Primavera Sound. En fi, deixem un forat i convidem a d'altres que l'ocupin. Veuran que no serà senzill ni fàcil".

La revista va iniciar la seva trajectòria el 1984, després d'uns primers passos vacil·lants, heredats d'una etapa editorial prèvia amb les capçaleres Vibraciones i Rock Espezial,
que van unir forces fins a convertir-se en una publicació cultural i musical de prestigi. El seu director, Santi Carrillo, va publicar un article a Enderrock coincidint amb el número 300 en què expressava la seva admiració pel fotògraf Xavier Mercadé: "És un home que honora la gran música amb tota la seva diversitat. Fora prejudicis, fora complexos, fora limitacions. Es tracta de gaudir de la vida amb tota la intensitat i, en el cas musical, fer-ho amb tota la varietat possible d’estils i ritmes".


ENDERROCK EN PAPER I DIGITAL

 
Altres publicacions musicals que es distribueixen cada mes als quioscos com Enderrock, Ruta 66 o Metal Hammer han continuat publicant aquests dos darrers mesos les edicions en paper distribuïdes a subscriptors, mailing i quioscos. En cas del Grup Enderrock, la revista musical en català ha ajustat la paginació, ha hagut d'ajornar el número especial de festivals (previst per al maig). Enderrock s'ofereix aquests mesos en obert en format digital a través d'aquest enllaç i també, com cada mes, a través d'iQuiosc.cat i ha reforçat els continguts diaris del portal web enderrock.cat i els setmanaris digitals EDR, EDR Balear i EDR Valencià. L'editorial ha llançat també una campanya de suport dirigida als lectors a través d'una oferta de subscripcions per intentar superar la crisi. A més, s'ha publicat per ara només en format digital la capçalera 440Clàssica & Jazz i ha quedat ajornada la realització i sortida de l'Anuari de la Música 2020, coeditat amb ARC.

L'editorial de maig ho reflecteix de manera explícita: "A la darrera editorial vam exposar com l’emergència sanitària per la pandèmia de la Covid-19 ha abocat l’escena musical a un futur preocupant. Ha passat un mes, i som aquí, resistint com tot el sector cultural, fent front a les adversitats més dures entre les que hem hagut d’encarar en els més de 25 anys d’història de la publicació. Les mesures de confinament, que han afectat tota la població que treballa en sectors considerats no essencials, han fet que s’hagi paralitzat pràcticament l’activitat i la vida al carrer. Com ha passat en molts altres oficis, els músics s’han hagut de reinventar i, una vegada més, fer el cor fort perquè, com cantava l’històric grup Coses, no s’apagui l’aire."

La situació ha obligat la revista a reinventar els formats, de manera que ha creat una playlist diària de cançons en confinament que ja ha complert 50 capítols, amb una àmplia selecció de les cançons enregistrades des de casa pels músics catalans. A més, el grup editorial treballa en una exposició virtual de 300 fotografies de directes de Xavier Mercadé que es distribuiran diàriament en línia amb comentaris de l'autor fins a la celebració d'una gran exposició a Palau Robert de Barcelona amb el suport de la Generalitat de Catalunya, prevista pel primer trimestre del 2021. I finalment, Grup Enderrock també estudia la posada en marxa de la nova plataforma Discos.cat pensada per fomentar, visualitzar i facilitar la venda de discos catalans en format físic i digital. El projecte, inspirat en la web Llibreries Obertes d'Òmnium Cultural, pretén ressenyar les novetats setmanals per ajudar el sector discogràfic i els músics autoeditats a combatre els efectes de la pandèmia posant a disposició dels usuaris l'accés per la compra del miler de referències en català que s'editen cada any en tots els estils musicals. El projecte es desenvoluparà amb el suport de les associacions d'editors discogràfics, les empreses distribuïdores i les botigues de discos.

RUTA 66 I POPULAR 1: BON COP DE ROCK

En el cas de Ruta 66, la revista rockera degana barcelonina també ha continuat editant els números d'abril i maig en paper, tot i advertir els lectors de la difícil cojuntura: "Gràcies a tots els que esteu comprant el número d'abril als quioscos. En cas de no poder aconseguir-lo, per la causa que sigui, podeu demanar-lo a [email protected] i us l'enviarem tan aviat com sigui possible sense despeses de tramesa. Que ningú no es quedi sense la seva ració rutera!". I afegien en un post a Twitter: "Malgrat tot, i potser ara més que mai, seguim al peu del canó".

Per la seva banda, la històrica revista Popular 1 no va sortir al carrer el mes d'abril a causa de la cojuntura provocada per la crisi, però ha recuperat la periodicitat aquest mes de maig.

TIME OUT I MONDOSONORO EN DIGITAL 

 
En el cas del setmanari Time Out Barcelona, la suspensió de l'activitat cultural des del mes de març ha abocat a la revista d'oci i cultura internacional a deixar d'imprimir i distribuir la revista en paper i oferir els continguts només en format digital. La revista ha canviat temporalment la capçalera de manera qe mentre duri aquesta situació excepcional TimeOutBcn serà TimeInBcn. L'editorial barcelonina, dirigida per Eduard Voltas, va anunciar: "Continuarem inspirant-vos, però ho farem tenint en compte que passarem la major part del temps dins de casa. Us ajudarem a descobrir les mil i una coses que es poden fer des de casa".

 
L'altra publicació musical barcelonina de distribució gratuïta a locals d'oci i bars, Mondo Sonoro, també ha hagut de prendre mesures extraordinàries inèdites en la seva trajectòria a causa que la crisi de la Covid-19 li ha impedit la distribució habitual. Els números d'abril i maig no s'han editat en paper i s'han editat exclusivament en versió digital: "Les extraordinàries circumstàncies en què ens trobem sotmesos aquests dies a conseqüència de la crisi de la COVID-19 ens obliguen a pendre una complicada decisió, inèdita en els vint-i-cinc anys d'existència de Mondo Sonoro. El número corresponent al mes d'abril no comptarà amb edició física de paper i es distribuirà exclusivament en la seva versió en línia a través de la nostra web. Però això no significa que els nostres lectors no hagin de tenir la seva dosi de Mondo Sonoro per fer més suportables aquestes hores i dies de confinament. Així que ens hem carregat d'energia per fer-ho possible fins i tot en aquestes complicades condicions.

Precisament, Mondo Sonoro ha aprofitat la conjuntura
per llançar el seu primer podcast de quatre episodis amb el títol de Valientes: Diario de un encierro en el qual professionals del sector cultural, músics, escriptors, actrius i altres comparteixen les seves experiències en la situació actual. Els àudios es graven a través de notes de veu i s'envien per whatsapp. El nou format es pot escoltar a diverses plataformes.
Especial: Coronavirus
Arxivat a: Enderrock, premsa musical, time out, mondo sonoro, ruta 66, metal hammer, rockdelux, enderrock, coronavirus

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.