Hem volgut parlar amb la presidenta de la Fundació Puig-Porret, Anna Maria Carbonell, perquè ens expliqués els motius.
Quina és el propòsit de la Fundació Puig-Porret?
L'origen de la fundació és el matrimoni del senyor Antoni Puig amb la seva cosina, Enriqueta Porret, que tenien la fàbrica textil El Tint a Gurb. En no tenir descendència, van decidir crear una fundació que tingués com a propòsit invertir en l'àmbit social; en concret a l'Hospital de la Santa Creu i la Parròquia de la Verge del Carme. Entre d'altres accions, vam finançar la primera unitat d'alzheimer a l'hospital. També col·laborem amb la Fundació Osonament, la Creu Roja, la Llàntia Solidària de Mans Unides, la congregació de Lourdes, la campanya 'Reis per a tots', Càritas, l'Associació Sant Tomàs, etc. Darrerament hem procurat recursos per a l'hospital de campanya de Vic que es va instal·lar per fer front a la covid-19.
En l'àmbit de la cultura, doneu suport també a altres programes, oi?
Col·laborem molt amb L'Atlàntida: els quatre concerts de música clàssica o la beca Aula Música Puig-Porret –que ha anat a parar a gent que ara està voltant pel món com la Judit Bardolet–. Amb el Patronat d'Estudis Osonencs, donem el premi al millor treball de recerca de l'Escola Sant Miquel dels Sants, col·laborem amb l'Epíscopus de l'Abat Oliba, amb el Museu Episcopal, i també amb l'esport base d'Osona.
En un moment donat, la fundació decideix col·laborar amb el Mercat de Música Viva. Com es va produir aixo?
Va ser l'any 1994, i aleshores formàvem part del jurat. La veritat és que va portar molt debat dins de la fundació, ja que això per a una ciutat de sants era una campanada massa gran! Però finalment es va poder tirar endavant, i amb la perspectiva del temps, tots podem dir que el Mercat de Música Viva de Vic ha estat un èxit per tot el que ha aportat a la ciutat.
Quan vau prender la decisió de deixar de donar el premi Puig-Porret?
Es va decidir a la reunió del patronat de la fundació, el juny del 2019. Pensem que amb el Mercat de Música Viva de Vic hem col·laborat molts anys, era un premi molt important, i ara volem fer un viratge.
On destinareu aquests recursos?
A l'ecologia. Volem assessorar-nos per poder impulsar projectes o treballs de recerca sobre medioambient a la comarca d'Osona. Encara no tenim les bases, però creiem que ara hi ha aquesta necessitat, i volem destinar-hi els recursos del Premi Puig-Porret, uns 10.000 euros.
La història del Puig-Porret
El Premi Puig-Porret, organitzat per la vigatana Fundació Puig-Porret, va començar a lliurar-se l'any 1994. Entre el 1994 i el 1997, tots els grups que formaven part de la programació –catalans o estatals– podien inscriure’s per optar al premi. L’organització convocava un jurat format per diferents programadors i periodistes reconeguts, i aquests es passejaven per tots els escenaris on hi havia grups inscrits per proclamar el guanyador.
A partir del 1998, la cosa va canviar i es va convertir en un premi atorgat per la crítica musical catalana. El jurat el formaven exclusivament periodistes, i es votava per estils. Sortia un guanyador per estil, i de tots aquests es seleccionava el millor artista de l’any, que era qui rebia el premi en metàl·lic. L’any 2011 va ser un any d'impàs, i els periodistes van tornar a votar, però aquesta vegada sense les restriccions estilístiques.
Des del 2012 i fins el 2019, el model va canviar, i es va voler premiar el millor projecte musical, per a ser estrenat en la següent edició del MMVV. El jurat va excloure periodistes, i es va constituir amb grups i programadors catalans reconeguts.
Palmarès del Premi Puig-Porret
1994 - Gringos
1995 - Urbàlia Rurana i Primera Nota per Folk nou (Tram)
1996 - Joan Sanmartí per I See Caos
1997 - Jaleo per Da carisma
1998 - Pascal Comelade per L'argot du bruit (Les Disques du Soleil et de l'Acier)
1998 - Pascal Comelade per L'argot du bruit (Les Disques du Soleil et de l'Acier)
1999 - Quimi Portet per Cançoner electromagnètic (Quisso Records)
2000 - Els Pets per Sol (DiscMedi)
2001 - Sisa per Visca la llibertat (Drac-Virgin)
2002 - Antònia Font per Alegria (Drac-Virgin)
2003 - Adrià Puntí per Maria (Picap)
2004 - Miquel Gil per Katà (Galileo MC)
2005 - Refree per La matrona (Acuarela)
2006 - Miguel Poveda per Desglaç (DiscMedi)
2007 - La Troba Kung-Fú per Clavell morenet (autoeditat)
2008 - Roger Mas per Cançons tel·lúriques (K. Industria Cultural)
2009 - Manel per Els millors professors europeus (DiscMedi)
2010 - Raynald Colom per Evocación (JazzVillage)
2011 - Antònia Font per Lamparetes (DiscMedi)
2012 - Maria Coma per Construcció d'un piano-celesta de l'estil Baschet
2013 - Xavi Lloses per Nautilus Lab
2014 - Taller de Músics per Cants oblidats. Explorant el llegat dels cantadors gitanos catalans
2015 - Miguel Ángel Blanca, Edu Pou, Sara Fontán i Joan Colomo per Càsting de balls per canviar el món. Musical de pop ciència ficció participatiu
2016 - Maria Rodés per Eclíptica
2017 - Quartet Brossa & The Pinker Tones per Leon
2018 - Juliane Heinemann per L'últim camí de Walter Benjamin
2019 - Núria Andorrà per Constel·lacions