Entrevistes

​Marga Landete: «Els programadors públics tenim l’obligació de continuar programant»

Parlem amb la Directora Adjunta de Música i Cultura Popular Valenciana sobre la música en temps de covid-19

​Luis Óscar García: «La música contagia alegria i no coronavirus»

| 30/07/2020 a les 17:00h

Marga Landete
Marga Landete | Arxiu Enderrock
Marga Landete és Directora Adjunta de Música i Cultura Popular Valenciana de l'Institut Valencià de Cultura (IVC), és a dir, la màxima responsable institucional del País Valencià pel que fa a la música. Fa pocs dies es va publicar al DOGV la convocatòria d'ajudes al sector musical valencià, basada en una nova ordre de bases adaptada a la seua singularitat. Els ajuts augmentaven en un 78 % les ajudes per al foment de la música fins a arribar als 1,28 milions d'euros. Parlem amb ella d’aquests ajuts i de la situació del sector en temps de pandèmia.

S’han convocat les ajudes al sector musical valencià i en global s’han augmentat un 78%. Comencem a acostar on volem arribar?
No encara. Jo aspire a una aportació molt més alta. En relació a les dues altres branques que són les arts visuals i les escèniques, la música estava molt poc dotada econòmicament. Durant vint anys no s’havia considerat que fos necessari que estigués al mateix nivell. Poc a poc s’ha anat reduint aquesta diferència però encara no hem arribat al mateix nivell. I tenint en compte el potencial del sector, aspire a més. Estic contenta perquè hem redissenyat les ajudes de la mà del sector, per la qual cosa pense que són més útils per al sector. A més hem diferenciat clarament les ajudes per al sector professional de les de l’amateur.

A més, hi ha dues noves modalitats. Quines són?
La primera és una línia d’ajudes a les sales que programen música en viu. I la segona, que per mi és molt important, són ajudes biennals a l’organització i manteniment de les estructures administratives. Estan pensades per aquelles empreses que es dediquen a la música, que puguen tindre un recolzament al seu manteniment. A més també vol estimular la creació de noves empreses. Hem observat que a nivell artístic tenim molta qualitat però que no existeix una estructura empresarial prou madura i intensa. És una manera de fomentar la constitució de noves empreses. Volem animar fins i tot als propis grups a què ho facin. Hi ha grups que no tenen cap forma jurídica i que estan funcionant.

Qui s’hi pot acollir?
A les ajudes d’organització i manteniment de les estructures administratives aquelles empreses de serveis –no d’equipaments tècnics– que tinguin una activitat musical. Pot ser un grup que s’hagi constituït com a empresa, una companyia de management, una associació empresarial… La nostra idea és permetre que tinguin continuïtat, per això aquestes ajudes específiques són biennals. A la resta d’ajudes s’hi poden acollir qualsevol empresa però valorarem decisivament que les activitats tinguin lloc al País Valencià o, per exemple en el cas d’una discogràfica, que editi grups valencians o que recuperi patrimoni musical valencià. Un disc d’un compositor valencià interpretat per una orquestra alemanya hi podria tenir cabuda.

La situació de la Covid-19 ha posat en evidència la fragilitat del sector musical. Sentiu aquest malestar? Com hi pot respondre l’administració?
El sector cultural s’ha vist molt afectat per la Covid-19, especialment tots aquells que tenen activitat directa amb el públic. El sector de la música en viu està molt afectat. Des de la Conselleria d’Educació  Cultura i Esports s’han reforçat les ajudes. A més hem llançat el pla reaCtivem, que hem ideat amb la Mesa de la Cultura Valenciana. L’IVC lloga sales de concerts i contracta grups per tal que es moga un poquet el mercat. Nosaltres com a institució hem cancel·lat molt pocs concerts, el que hem fet ha sigut reprogramar. Tenim pràcticament tota la programació reprogramada. Hem repescat més d’un 70% de la programació i els concerts que han caigut son internacionals o d’artistes que per problemes d’agenda no han pogut encaixar a les noves dates. Hem renovat els compromisos amb les agrupacions valencianes i hem reforçat els festivals que tenim previstos. El cap de setmana passat hem fet l’Oh! La Cultura, amb concerts a Castelló, València i Alacant…

El sector es queixa de les cancel·lacions de concerts per part de l’administració.
Ens consta que hi ha molts ajuntaments que estan cancel·lant actuacions. El conseller els va escriure una carta animant-los a que continuaren programant. Hem dotat amb més d’1.800.000 euros el pla reaCtivem. És suficient? Evidentment que no. Nosaltres continuem les activitats relacionades amb el món professional d’una manera més o menys normal i demanem a les altres administracions que facen el mateix. Les ajudes a sales serviran molt per fomentar la contractació, sobretot per fomentar eixe teixit bàsic de començar a tocar en sales menudes. Som conscients de la situació del sector. Perseguim dos objectius: d’una banda que hi haja contractacions i que els grups tinguen ingressos i de l’altra fer pedagogia i demostrar als altres programadors que es poden continuar fent activitats culturals. Entenc que als programadors privats no se’ls pot exigir més perquè els han d’eixir els números però els programadors públics tenim l’obligació de continuar programant. A més, això també dona arguments als propis músics, que poden pressionar una mica per a que no els cancel·len els concerts si veuen que n’hi ha altres que sí que tenen lloc.

De cara al futur es mantenen les cites que ja teníem anotades (Trovam, Premis Carles Santos…)?
El Trovam continua en peu. Seguim treballant encara que no sabem quan de públic hi podrà venir. Però el volem fer presencial. Els premis Carles Santos també es faran però encara no hem tingut temps material de convocar-los. Es convocaran el setembre i ja puc avançar que tindran lloc al Teatre Principal d’Alacant el 9 de desembre. Esperem poder-los fer amb el teatre ple però ens adaptarem al que ens indiquen les autoritats sanitàries.
Especial: Entrevistes
Arxivat a: Enderrock, entrevista, edrvalencià, Marga Landete, coronavirus

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.