Actualitat

​Llach, medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya

La pedagoga Teresa Codina també rebrà el reconeixement

| 18/09/2020 a les 21:06h

Lluís Llach
Lluís Llach | Juan Miguel Morales
Lluís Llach rebrà la distinció a proposta del president Quim Torra. Es tracta de la màxima distinció honorífica que pot concedir l'executiu català. Dimarts vinent, el Consell Executiu n’aprovarà la concessió.

La Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya es va crear el 1978 per distingir aquelles persones que hagin prestat serveis eminents i extraordinaris a Catalunya en els àmbits polític, social, econòmic, cultural o científic. El primer guardonat va ser Joan Miró i posteriorment també l’han rebut Joan Coromines, Josep Pla, Salvador Espriu, Salvador Dalí, Miquel Martí i Pol, Muriel Casals i Carme Forcadell, entre d'altres. En el camp de la música l’han obtingut Pau Casals, Frederic Mompou, Montserrat Caballé, Victòria dels Àngels, Alícia de Larrocha, Josep Carreras, Jaume Aragall, Raimon i Jordi Savall.

Nascut a Girona el 1948, Llach va ser l’últim cantautor a integrar-se a Els Setze Jutges i ha estat un dels cantants referencials de la Nova Cançó. Ha actuat arreu del món, sempre en català, i algunes de les seves cançons han estat traduïdes i versionades en diferents idiomes. És el cas de “L’estaca”, de la qual ja es compten més de 250 versions en una vintena llarga d’idiomes. L'any 2007 va rebre, juntament amb els altres components d'Els Setze Jutges, la medalla d'Honor del Parlament de Catalunya en categoria d'or.

Com a escriptor, ha publicat Memòria d'uns ulls pintats (2011), Estimat Miquel (2013), Les dones de la Principal (2014), El noi del Maravillas (2017) i el nou Escac al destí (2020). És un dels socis fundadors del celler Vall Llach, de Porrera i ha estat diputat de Junts pel Sí. També va liderar el Consell Assessor pel Debat Constituent.
Especial: Actualitat
Arxivat a: Enderrock, lluís llach, Medalla d'or de la Generalitat de Catalunya

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.