Entrevistes

Feliu Ventura: «De Pere Quart m'interessa el compromís amb la poesia i la societat»

El cantautor de Xàtiva és uns dels finalistes al Premi Miquel Martí i Pol del certamen Terra i Cultura, amb la musicació del poema «Sàpigues, company», del poeta de Sabadell

Els cinc finalistes del certamen Terra i Cultura 2020

| 03/11/2020 a les 08:00h

Feliu Ventura
Feliu Ventura | Juan Miguel Morales
El jurat del Premi Miquel Martí i Pol 2020, organitzat pel Celler Vall-Llach, ha escollit Feliu Ventura com un dels cinc finalistes al certamen Terra i Cultura per la seva musicació del poema “Sàpigues, company", de Pere Quart, dins el disc Convocatòria (Propaganda pel Fet!, 2019).



Què et va portar a musicar "Sàpigues, company" de Pere Quart?
L'octubre de 2016 la comissió Any Joan Oliver (Pere Quart), de Sabadell, em va demanar de participar en un acte d'homenatge musicant una cançó. Jo vaig dir que no podia assegurar musicar per encàrrec un poema, però em van passar una selecció i el poema em va entrar al moll.

Què t'interessa d'aquest poeta compromès o quines connexions hi tens?
M'interessa l'arrelament a la seua ciutat, el seu petit país i paisatge. També el seu compromís amb la poesia i la societat on es produeix. I com no, la llibertat de Pere Quart.

Al llibret de Convocatòria (2019), descrius el poema com un "treball decent". Què significa això per tu i què és el que t'agrada d'aquests versos?
En la meua opinió, és una crítica autocrítica: la contínua reflexió sobre el treball artístic, independentment de les disciplines. És un treball decent, honest, no condicionat per la vanitat ni el mercat, sinó per la pura ambició d'expressió.

Ets lector de poesia? De quins poetes ets més seguidor o a quins has musicat més?
Llig molta poesia: he musicat un poeta en cada disc. Però no vull dir noms perquè diria massa noms d'homes. Estic en el procés, de moment silenciós, de llegir i rellegir dones poetes amb atenció a les noves veus i em fa la impressió que he estat cec d'un ull massa temps.
 

Feliu Ventura Foto: Juan Miguel Morales


Pere Quart ha estat molt musicat: Ovidi Montllor, Ramon Muntaner, Pi de la Serra, Serrat, Raimon... què t'agrada de la cançó que musica poetes? 
He conegut molts poetes a través de les musicacions. De fet, alguns, sense la difusió que en van fer, no els hagués conegut.

Et sents més proper a la musicació de Guillamino o als de la Nova Cançó? Guillamino, clar; som de la mateixa generació. Segur que compartisc més codis amb algú que ha viscut la infantesa en els anys 80: Nocilla, Casio i Duralex.

Com vas abordar la musicació d'aquest poema de Pere Quart, com va anar?
Pim pam.

Quina funció dones a la poesia i quina a la cançó?
La poesia és el far de les meues lletres.

Què trobes o t'atrau de la poesia dels Països Catalans?
És la meua, és un codi confortable però que em furga en la nafra i el desig.
Especial: Entrevistes
Arxivat a: Enderrock, Celler Vall-Llach, Lluís Llach, entrevista, Pere Quart, feliu ventura, Premi Miquel Martí i Pol 2020, Terra i Cultura 2020, Terra i Cultura

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.