estrenes

Les paraules que Daura Mangara voldria no haver dit

El músic afrobanyolí acaba de presentar el primer disc 'Poesia per bandits', i n'estrenem un dels clips

| 18/02/2021 a les 13:00h

Daura Mangara
Daura Mangara | Clip «Negre petit»
Daura Mangara és un jove afrobanyolí amb una història, si més no, per a reflexionar. Fill de pares gambians, Mangara ha viscut des de petit a Banyoles, la capital de comarca del Pla de l'Estany, on ha crescut a cavall entre la cultura i vida africanes i els costums catalans, sense acabar-se de sentir arrelat en cap. El racisme que l'ha oprimit i que ha rebut al llarg dels anys per part de veïns del seu poble, el van conduir a un episodi de consum d'alcohol i drogues que, conseqüentment, el van abocar a ser l'actor de fets que, més tard, el van dur al centre penitenciari de Puig de les Basses. És allà on Daura Mangara va començar a destriar els seus remordiments en versos que s'han acabat convertint en el seu primer disc, Poesia per bandits (autoeditat, 2021).  

No s'ha pogut contactar amb Mangara per a parlar d'aquest primer disc, degut al seu internament a Puig de les Basses, per això en parlem amb un dels seus companys de projecte, Manel Serrat, qui s'ha encarregat, entre d'altres, del clip que avui estrenem: "Negre petit", realitzat per la productora Upuntvuit.


"Conec en Daura des de fa uns dotze anys, teníem un grup de mestissatge petitó on ell cantava i jo tocava el baix. A partir de llavors, i fins avui, ens hem anat coneixent. Sobretot aquests últims tres anys a partir del documental Negre de Merda que m'ha permès conèixer-lo amb molta profunditat", explica Serrat. Sobre la creació artística de Mangara, el seu amic comenta que li "flipa com ell utilitza les lletres com una eina de reflexió per a ell mateix, i també com una eina per a visibilitzar i manifestar sentiments que comparteix amb tota una societat, com és el racisme". 

El missatge que Daura Mangara transmet a Poesia per bandits i que bé queda reflectit en el senzill "Negre petit", té l'objectiu d'arribar a properes generacions de persones que com ell, hagin d'afrontar el racisme al llarg de la seva infantesa i adolescència. Manel Serrat comenta que el que Mangara pretén és "que no caiguin en els mateixos errors i trampes en què ell ha caigut i dels quals es penedirà sempre més". 

Respecte al rodatge de "Negre petit", el company de Daura Mangara, Manel Serrat ens explica que les imatges "intenten posar-se a la pell d'un hipotètic nen que és dins de Daura, el mateix que no ha vigilat amb les paraules que deia i que ja no és a temps de canviar-les". També comenta que va ser un treball molt agraït i divertit, on també hi va participar l'actor Usumani Kanantéh. Per alicatar-ne el so, també han comptat amb la guitarra elèctrica de Pau Brugada, que n'és també el productor juntament amb Vic Moliner i Panxii Badii.

"La música és una eina fonamental per en Daura: s'ha emportat moltes noves llibretes a la presó, ara que ha tornat a ingressar-hi, i em va dir que ja les tenia gairebé totes plenes de versos de rap, que ell l'entén més enllà d'una finalitat creativa i artística", assegura finalment Serrat.

Especial: Estrenes
Arxivat a: Enderrock, estrenes, poesia per bandits, estrena, videoclip, daura mangara, negre petit, senzill

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.