Actualitat

Tarta Relena deixa que les seves cançons mutin

El duet presenta en format vinil el 'Pack Pro Nobis', un recopilatori dels seus dos primers treballs i amb la novetat de diversos remixos de les seves cançons

Tixis ens guia cap a l'espiritualitat amb Tarta Relena

| 26/02/2021 a les 19:30h

Tarta Relena
Tarta Relena | Duna Vallès

Tarta Relena, el duet integrat per Marta Torrella i Helena Ros, edita un nou treball discogràfic en format d'LP doble titulat Pack Pro Nobis (The Indian Runners / Urpa i Musell, 2021). Aquest treball, tal com el mateix nom de l'àlbum indica, es tracta d'un pack que recull els seus dos primers treballs discogràfics, Ora Pro Nobis (The Indian Runners, 2019) i Intercede Pro Nobis (The Indian Runners, 2020). El treball, però, no acaba aquí, i també ens mostra noves propostes inèdites amb un segon disc que conté remixos d'algunes de les cançons de les artistes, produïts per diversos referents de l'escena local de la música electrònica barcelonina. L'àlbum s'edita en format de vinil a través de la coedició amb el segell Urpa i Musell, que va ser qui va proposar inicialment la idea al duet.

D'aquest forma, Pack Pro Nobis dona l'oportunitat de submergir-se en les aigües profundes del folk mediterrani i, al mateix temps, conèixer els últims sons de l'escena electrònica de Barcelona. La idea del treball sorgeix com una expansió de la filosofia musical que Tarta Relena pren com a punt de partida: "Ens agrada pensar que la música, en general, i la música tradicional, concretament, és un organisme viu, mutable i que permet la reinterpretació constant. Treballem amb aquest material musical perquè hi veiem les possibilitats de transformació i canvi", expliquen Torrella i Ros. En realitat, "les nostres cançons, encara que algunes sonin tan despullades, ja són versions experimentals, i fer-ne remixos permetia poder estendre encara més aquesta dinàmica", afegeixen les dues artistes.


El primer disc del pack, com a recopilació dels seus dos treballs anteriors, recull l'estil que han anat construint en aquests anys de trajectòria. Músiques tradicionals i d'arrel d'arreu de la Mediterrània (des de Geòrgia fins a les Illes Balears, passant per Grècia i Còrsega) cantades en llengües ben diverses com el català, el grec o el llatí. A més, les Tarta Relena també hi posen un segell personal a través de les traduccions o de les lletres de pròpia creació, i amb les reinterpretacions de totes aquestes melodies tradicionals, ja sigui tant amb els seus arranjaments vocals com amb la producció i els efectes sonors experimentals i avantguardistes amb què juguen sovint.

En canvi, en el segon disc, justament juguen amb el procés invers. En comptes d'experimentar elles reinterpretant els sons tradicionals, ara són altres artistes els que juguen amb la seva música. Segons el duet, el seu objectiu era "donar llibertat creativa a cadascun dels artistes que s'embranqués en fer remixos. Volíem que hi hagués molt camp per córrer i que es plasmés l'estil de cada artista". I certament, la diversitat estilística i sonora entre les diferents peces queda palesa al treball.

Per exemple, els remixos de "Tota pulchra", "Infans qui nascitur" i "Morenika", mesclats per Garru, Mans O i ex Continent respectivament, juguen a desconstruir la versió original, una idea que va atraure molt al duet. "Les cançons tenen una nova dimensió i es converteixen en una de nova però a partir de la mateixa matèria primera. I això ens encanta". En canvi, en els dos remixos que John Tabalot fa d'"Infans qui nascitur", "les nostres veus originals no són la matèria primera del remix, sinó que són un motor d'inspiració perquè Tabalot ho porti al seu llenguatge", expliquen les dues artistes. Alhora, també trobem la versió de "Christos" remesclada per Shelly, amb unes bases i uns sintetitzadors que complementen les veus i creen, per moments, una aura un punt fosca.


Al llarg dels dos discs, Pack Pro Nobis (The Indian Runners / Urpa i Musell, 2021) experimenta permanentment, i a través de molts punts de vista diferents, amb la idea de crear nova música a través de la manipulació i la inspiració de música preexistent. Segons el duet, "aquest LP ha quedat així de divers gràcies a l'absència de directrius. Només hi havia un punt de partida comú, que era utilitzar les veus de les cançons com volguessin, encara que fossin només com a inspiració".

Ben acompanyades també en els directes
Paral·lelament a l'estrena d'aquest nou treball discogràfic, Tarta Relena estan duent a terme una gira amb Maria Arnal i Arnau Bagés, que segons elles, "està sent una experiència superenriquidora". A més, avui mateix també actuaran en un altre concert amb ZA! i la Megacobla, a les 20h a la sala 3 de L'Auditori de Barcelona. Els tres grups plegats brindaran un gran espectacle multitudinari en què l'experimentació i la psicodèlia es mesclaran amb la música tradicional i d'arrel mediterrània.

Especial: Actualitat
Arxivat a: Enderrock, música tradicional, folk, remix, Actualitat, Pack pro nobis, intercede pro nobis, Ora pro nobis, Tarta Relena

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.