Obituari

​Mor Lluís Albert, compositor de sardanes i defensor de la música en català

Va morir el passat 15 de juny a L’Escala, als 98 anys

| 28/06/2021 a les 13:15h

Lluís Albert va rebre la Creu de Sant Jordi de mans del president Torra l'any 2019
Lluís Albert va rebre la Creu de Sant Jordi de mans del president Torra l'any 2019 | Arxiu
El 25 de juny va morir a L’Escala (El Baix Empordà) el músic, compositor i musicòleg Lluís Albert, de 98 anys. Director d’orquestra i de cobla, Albert era nebot i fillol de l’escriptora Caterina Albert, coneguda literàriament com a Víctor Català. El músic va ser un gran estudiós de la seva obra, de la qual en va ser també curador. També va ser fundador del Museu-Arxiu Víctor Català.

La seva principal activitat, però, va ser en el camp de la música. És autor de més de 90 sardanes, d’obres per a cobla i suites, obres corals, peces simfòniques i música religiosa, entre d’altres. També va escriure diversos llibres i va col·laborar en obres col·lectives relacionades amb la sardana. Sabia tocar la tenora, el tible, l’oboè, la viola, la flauta de bec, la guitarra, l’orgue i l’acordió. Va actuar amb l’Orquestra Simfònica Estela, de Barcelona, i va dirigir l’Orquestra de Cambra de Girona.


Albert va ser un ferm defensor de la música en català i així va exposar-ho al I Congrés de la Llengua Catalana. A més, va ser una persona clau en les matinals de ball en català que va organitzar en Josep Tremoleda el 1961. El setembre passat va iniciar els tràmits per donar el seu fons a la biblioteca Carles Rahola, de Girona.

Lluís Albert va ser distingit amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya el 2019 i amb la Medalla al Mèrit Musical de l’Obra del Ballet Popular el 1992. A més, l’any 1998 va ser nomenat Fill Adoptiu de L’Escala i se li va concedir la Medalla d'Honor del municipi.
Especial: Obituari
Arxivat a: Enderrock, sardanes, LLuís Albert

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.