Obituari

Adeu al mestre Burrull

El pianista, compositor i arranjador Francesc Burrull ha mort als 86 anys

| 28/08/2021 a les 15:11h

Francesc Burrull
Francesc Burrull | Foto: Juan Miguel Morales
El compositor, arranjador, director i intèrpret Francesc Burrull ha mort avui als 86 anys. Burrull va ser un dels pioners de l’era moderna del jazz a Catalunya. Després d’estudiar al Conservatori del Liceu amb el mestre Pere Vallribera va derivar cap al jazz en sintonia amb Tete Montoliu, amb qui es va iniciar professionalment com a vibrafonista.

Poc després va crear el seu propi grup, Latin Combo –amb el qual va enregistrar dotze discos–, que més tard es va convertir en Latin Quartet, amb el qual va gravar set discos més. També va formar part de les bandes Catalonian Concerts Jazz, l’Orquestra Montoliu, Nits de Jazz Quintet, Swing X5 i la Big Band del Sindicat de Músics, entre d'altres.

Com a director musical de Concèntric, va ser el responsable dels enregistraments dels principals artistes de la companyia, incloent-hi els grups de pop. En aquesta època va treballar juntament amb Josep Maria Espinàs per tenir cura que tots els enregistraments que sortien de l'estudi estiguessin ben acabats, tant en l'aspecte musical com en el literari.

Seus són els arranjaments de les primeres gravacions de peces emblemàtiques de la Nova Cançó, entre elles "Paraules d'amor" de Joan Manuel Serrat i "L'estaca" de Lluís Llach. També va ser el director musical i l'autor de la música de bona part de les cançons de l'època esplendorosa de La Trinca. A més, va treballar, entre molts altres, amb Núria FeliuGuillermina MottaPere TapiasJoan IsaacMaria CintaJoan Baptista Humet i, especialment, amb Laura Simó

Tot i que no se l'esmenta habitualment, l'actual himne del FCBarcelona, el "Cant del Barça" també va passar per les seves mans. Ell el va arranjar i li va donar la forma definitiva. I com a propina en va compondre diferents versions que s'havien d'interpretar segons l'estat d'ànim de l'afició. 

En el camp de jazz, a més de tocar al costat de grans figures com Chet Baker, Sidney Bechet, Paquito D’Rivera i Jean Luc Ponty, va gravar discos amb Ricard Roda i amb la vocalista Laura Simó.

El 1992 va rebre el Premi Nacional de la Música que atorga la Generalitat de Catalunya, i el 2017 el Premi Enderrock d'Honor, que va recollir acompanyat de Lluís Llach i Josep Maria Espinàs. Poc després, arran d’una campanya popular, va rebre també la Creu de Sant Jordi.

En l'actualitat estava acabant l'enregistrament de la musicació de l'últim poemari de Pere Tàpias. El periodista Àlex Gomez-Font just està acabant d'ultimar un documental dedicat a la figura de Burrull
Especial: Obituari
Arxivat a: 440Clàssica&Jazz, obituari, Francesc Burrull

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.