Estrenes

Després de la 'fenya', «Les rondes de vi»

Estrenem la versió que fa Fenya Rai! amb Jaume Arnella

La peça s'acompanya del 'making of' del nou treball del quartet vallenc, 'Plaça Major'

Les tres veus dels Països Catalans

| 02/09/2021 a les 13:00h

Fenya Rai! i Jaume Arnella
Fenya Rai! i Jaume Arnella
El quartet de folk Fenya Rai! ja té a punt el nou treball, Plaça Major (Microscopi, 2021), que veurà la llum demà mateix. Nosaltres, però, en desvelem un avançament ple de detalls avui mateix, la tonada "Les rondes de vi" acompanyada d'un vídeo del com-s'ha-fet del treball. A "Les rondes de vi", Fenya Rai! compta amb l'ajuda d'una de les grans figures de la música d'arrel del país com és Jaume ArnellaPremi Enderrock 2021 a la trajectòria. Plegats, el quartet vallenc i el músic reinterpreten una cançó de les més destacades d'Arnella


Mig segle després de la concepció de "Les rondes de vi", Fenya Rai! i el seu autor recuperen les sonoritats de les tornades populars i evoquen l'imaginari dels pràcticament extints cants de taverna, que fins a meitat de segle passat representaven un dels corpus més importants de la banda sonora de cada poble.

Aquesta peça, però, té la particularitat que, a diferència de molta part del corpus de les cançons de taverna, s'ha mantingut ben viva. "Amb el pas dels anys, aquest tema ha esdevingut una de les cançons de taverna més populars a les nostres terres. Ha estat cantada i versionada moltíssims cops dins el món de l'escoltisme, de la música tradicional i de la cançó popular. Nosaltres simplement n'hem fet una versió més, jugant amb els ritmes de la cançó, i comptant amb la col·laboració de Jaume Arnella, gràcies a la nostra amistat", explica el quartet.

La principal tasca que s'encomana Fenya Rai! és la de recuperar l'extens patrimoni català que ha caigut en l'oblit, sobretot el compilat pel folklorista Joan Amades, amb una extensíssima obra recopilada tant de cançons i romanços com de poemes. "Nosaltres intentem actualitzar les cançons antigues buscant ritmes més ballables i adequant-los als gustos actuals. Espigolem cosetes del pop, del folk, del reggae, del blues, de la rumba i, fins i tot, de la cúmbia. Per nosaltres totes les influències són bones si aconseguim que la gent canti els nostres temes", conclou el conjunt.

Plaça Major (Microscopi, 2021) és la segona entrega discogràfica de Fenya Rai!. Al llarg dels deu temes, l'àlbum evoca els grans punts de trobada a ciutats i viles, on sovint es concentren els centres neuràlgics de la festa. En aquesta ocasió, el quartet ha optat per introduir cançons pròpies, buscant l'equilibri amb les cançons tradicionals preexistents. Per a confeccionar-lo, a més d'amb Arnella, el quartet també ha comptat amb una multitud de col·laboradors com Joan Reig, Arturo Gaya, Adrià Dilmé, Clara Colom o Titot.
Especial: Estrenes
Arxivat a: Enderrock, Cançons de taverna, Plaça Major, Rondes de vi, estrenes, Fenya Rai!, Jaume Arnella

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.