Concurs Sons

Mar Grimalt guanya el Concurs Sons

L'artista felanitxera va imposar-se en la final de la Fira Mediterrània de Manresa

| 15/10/2021 a les 16:00h

Mar Grimalt
Mar Grimalt | Carles Rodríguez
La mallorquina Mar Grimalt és la guanyadora del 14è Concurs Sons de la Mediterrània, després de la final celebrada ahir a la Taverna de la Fira Mediterrània de Manresa. També van actuar com a finalistes Joan Peiró AznarDiode i La Troupe.

La cantant de Felanitx Mar Grimalt va imposar-se a la final del 14è Concurs Sons de la Mediterrània, celebrada el passat 14 d'octubre a la Taverna de la Fira Mediterrània de Manresa. El certamen tornava així a la capital del Bages, el seu escenari habitual, després que l'any passat se celebrés excepcionalment al Centre Artesà Tradicionàrius a causa de les mesures sanitàries.

Grimalt va convèncer el jurat amb l'expressivitat i la força comunicativa de la seva veu, acompanyada únicament de guitarra durant tota la actuació, llevat del principi impactant -que va obrir la cantant percudint una taula de la mateixa manera en què tantes i tantes dones, al llarg dels segles, han mirat d'alleugerir i fer més rítmica la feina d'amassar la pasta de blat per fer pa-, i també del final, en què va agafar el pandero per cantar una lletra visceral de naixement i mort inspirada en un poema de Maria Mercè Marçal.
  

Joan Peiró Aznar Foto: Carles Rodríguez

 

Abans, el guitarrista i cantant de Potries Joan Peiró Aznar havia obert la final amb un repertori propi basat en patrons populars de la música valenciana (fandango, jota, havanera...) i unes lletres dedicades a la celebració del gaudi de la vida senzilla i també a la preservació del territori.
 

Diode Foto: Carles Rodríguez

 

Per la seva banda, el duo maresmenc Diode va mostrar una proposta que arranja amb imaginació i elegància un repertori d'estàndards tradicionals, de "Muntanyes del Canigó" a "El testament d'Amèlia". Finalment, la final es va tancar amb el toc festiu de La Troupe, sextet que va animar la taverna, ja de matinada, amb una fusió encesa amb clara denominació d'origen vallesana.
 
 

La Troupe Foto: Carles Rodríguez


Com a part del premi, Mar Grimalt gravarà un disc i actuarà a tots els festivals que participen al concurs: la mateixa Fira Mediterrània, el Tradicionàrius, el Música a la Vila del Vendrell, el FIMPT de Vilanova i la Geltrú, l'Ethno Catalonia de Banyoles i el Circuit Folc.
 

Mar Grimalt Foto: Carles Rodríguez

TRENCADÍS D'OBERTURA
A les portes d'un cap de setmana alimentat per l'optimisme que genera el retorn, aquest mateix divendres, dels aforaments complets als concerts, l'espectacle inaugural de la Fira va ser una celebració i una demostració del nivell i les ganes que atresoren els joves músics que es dediquen professionalment a la música tradicional. La nova OMAC, l'Orquestra de Músiques d'Arrel de Catalunya, va presentar-se en societat a la sala gran del Kursaal de la mà de Trencadís, un muntatge que lliga les velles melodies recollides per Artur Blasco al Pirineu amb les sumptuoses i espatarrants composicions de nova creació que Dani López ha escrit per una formació orquestral on conviuen violins, trompetes, flabiols, gralla, dolçaina, guitarra, viola de roda, percussions menors i gegantines... I tot ribetejat per la veu de la menorquina Anna Ferrer cantant textos de poetes vius.
 

OMAC amb Anna Ferrer a la Fira Mediterrània de Manresa Foto: Carles Rodríguez


Precisament per a Artur Blasco, present entre el públic, va rebre una de les dues ovacions més càlides de la nit. L'altra va ser per recordar Jordi Fàbregas, "sense el qual -va recordar l'acordionista Marçal Ramon, impulsor de l'OMAC- cap de nosaltres seríem aquí".

Si l'any passat, les restriccions sobrevingudes a darrera hora (restaurants i bars tancats, límits horaris, etc) van obligar la Fira a adaptar-se sobre la marxa, accentuant la sensació que aquella va ser una edició de supervivència, ara és tot el contrari. La segona jornada de Fira presencial coincideix amb l'arribada dels aforaments complets, les entitats de cultura popular tornen -encara modestament- al carrer i la sensació és de remuntada.
Especial: Concurs Sons
Arxivat a: Enderrock, Concurs Sons, Mar Grimalt, actualitat, Fira Mediterrània de Manresa 2021

COMENTARIS

Espectacular

Anònim, 18/10/2021 a les 19:28

Espectacular na Mar Grimalt

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.