actualitat

Tito Pontet, prohibit per cantar en valencià

S'ha desprogramat el concert que havia de fer el grup alcoià a Montanejos per no ser prou 'plural'

L'alcalde socialista de la població es defensa dient que la formació no ha volgut cantar cançons en llengua no catalana i acusa el grup de mentir

| 12/11/2021 a les 18:25h

Tito Pontet
Tito Pontet | Foto: Jordi Arques
El grup de música negra Tito Pontet ha vist cancel·lada la seva actuació a Montanejos (Alt Millars), prevista pel dia 27 de novembre, coincidint amb el Dia Internacional contra les Violències Masclistes. El concert ha estat desprogramat pel fet de cantar en valencià, segons ha explicat la banda, per por a possibles aldarulls. Així ho ha comunicat la formació a través de les seves xarxes socials:

 
Preguntat per Enderrock.cat, el grup no ha volgut fer més declaracions que les exposades en el comunicat, ja que el seu objectiu no és "alimentar la polèmica". La formació alcoiana ha publicat dos EPs: Candela (Mésdemil, 2017) i Bon port (autoeditat, 2019), a més dels més recents senzills La fera i Amorfoda (autoeditats, 2020); aquest darrer, en castellà. El grup també ha utilitzat de manera més residual l'anglès en algun dels seus enregistraments. 

En declaracions al canal públic de televisió Àpunt, l'alcade de Montanejos, Miguel Sandalinas –del PSPV–, ha afirmat que "per a la programació de l’acte, l’Ajuntament buscava grups que cantaren tant en castellà com en valencià, perquè la localitat és 'un municipi plural'. No volíem que només es cantara en valencià". 

Segons relata Àpunt, Sandalinas ha explicat que l'ajuntament va demanar al grup que cantés en valencià i castellà; però Tito Pontet va respondre que només tenien un repertori en valencià. 

Hores després del comunicat de Tito Pontet, l'Ajuntament de Montanejos ha decidit publicar a les xarxes socials la seva versió dels fets, acusant la banda de mentir.
 
El periodista i director de la revista Mirall Jordi S. i Carbonell ha evidenciat en un fil de Twitter que l'Ajuntament de Montanejos ja havia publicat al seu web la informació de les activitats previstes, entre les que es recollia l'actuació de Tito Pontet. Aquesta evidència desmunta la versió del consistori, que afirmava que el grup no havia estat mai programat. 

No és la primera polèmica lingüística a Montanejos relacionada amb la música en valencià. Fa pocs dies, el diari ESDiario-Comunidad Valenciana denunciava que els alumnes de l'IES de Montanejos rebien adoctrinament en haver d'escoltar un dia a la setmana música en valencià, mentre la resta de dies els dedicaven a "rock en español" (dilluns), cançons de cinema (dimarts) i música clàssica (dimecres). A més, condemnaven que una de les cançons escollides fos "del conocido grupo independentista" La Gossa Sorda.
 

Contingut relacionat

Especial: Actualitat
Arxivat a: Enderrock, país valencià, la gossa sorda, Tito Pontet

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.