Estrenes

Al-Mayurqa: «Les noves cançons segueixen la petjada de Toni Roig»

Estrenem «Revoltats», una cançó de lluita amb referències a la guerra de la Germania de fa 500 anys

Parlem amb Miquel Carbonell d'aquest tema, i del moment del grup

| 30/11/2021 a les 09:00h

Al-Mayurqa a l'estudi
Al-Mayurqa a l'estudi
Al-Mayurqa és un grup mallorquí a cavall del folk tradicional i de la cançó d’autor que va ser fundat el 1994 sota l’impuls de Toni Roig. La desaparició de Roig el 2007 va motivar una aturada del grup de la qual ja s’han refet. Amb una formació renovada, on crida l’atenció la veu femenina de Glòria Franquet, Al-Mayurqa segueix en peu de guerra, convertint les cançons en fusells i disparant als concerts i ballades. Avui estrenem “Revoltats”, una cançó feta fa uns anys, que havia romàs inèdita fins ara, i que han gravat coincidint amb els 500 anys de l’inici de la revolta de germania a Mallorca. De tot plegat, n'hem parlat amb Miquel Carbonell, un dels fundadors de la banda.

Amb l’excusa de les germanies parleu de l’actualitat.
Sí, és la idea. Aquesta cançó és de 2017 i està inspirada en lluites del passat. Lo tort Ballester va protagonitzar una revolta forana i no pròpiament una germania; Joanot Colom, sí. Teníem la cançó escrita i encara era inèdita. Al maig vam pensar que, ja que hi havia una referència a la germania, la podíem enregistrar. En principi volíem fer un àudio i després vam passar a fer també un vídeo. I ja que érem a l’estudi, vam aprofitar per regravar “Lluitadors”, de la qual també n’hem fet un clip.


En quin moment és ara Al-Mayurqa?
Al mateix moment on és tothom que fa música i, en especial, els que fem música d’arrel tradicional. Seguim fent bolos però amb moltes restriccions. Encara que siguem un grup reivindicatiu, el nostre àmbit natural són les ballades i tocar en un teatre per nosaltres és un hàndicap. Enguany hem fet dos concerts i dues ballades. I les ballades han estat possibles perquè els balladors són de pedra picada, perquè ballar ball de bot amb mascareta posada és molt complicat. Si sense mascareta ja costa… L’any passat no ens en van autoritzar cap.

Als premis Enderrock de les Illes Balears, la vostra cantant va dir que tenia ganes de recollir un guardó aviat. Esteu preparant disc?
Bé, tenim temes de sobres per fer un disc perquè mai no hem parat. Tenim una cançó d’ecologia, una altra d’amor… Sempre ens movem en aquesta dinàmica d’amor, terra i lluita. Devem tenir 13 o 14 cançons, algunes acabades del tot i altres, a mitges. Ens agradaria fer-lo aviat però és complicat quadrar les agendes de tots els components. A nosaltres no ens agrada estrenar les cançons en directe abans de gravar-les en un disc per allò de guardar la sorpresa. Però en tenim tantes que alguna sí que l’hem anat fent amb comptagotes. Tant de bo l’any que ve el tinguem fet!

Què queda de Toni Roig a l’Al-Mayurqa actual?
Molt. Encara fem cançons d’ell. I les cançons noves, crec que segueixen la seva petjada. La majoria les faig jo i la meva experiència musical és Al-Mayurqa. Crec que estem molt en la seva línia, tant pel que fa a la melodia com amb la lletra.
Especial: Estrenes
Arxivat a: Enderrock, Al-Mayurqa, Toni Roig

COMENTARIS

Enhorabona!

Balutxo, 30/11/2021 a les 18:19

Molt bona aquesta peça! Revoltats que escriuen i musiquen REVOLTATS! La lluita no caduca.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.