Els millors de l'any

Els millors discos per a públic familiar del 2021 segons Enderrock

Llistem els deu millors discos del gènere segons la crítica

Desvelem el Premi Xesco Boix 2022 - Premi Enderrock al Millor Disc per a Públic Familiar

| 28/12/2021 a les 13:00h

Imatge il·lustrativa
L'àmbit de la música per a públic familiar no ha fet més que créixer en els darrers anys. Discos conceptuals, històries trepidants i arranjaments cuidats que no tenen res a envejar a altres gèneres musicals confirmen l'auge creixent de la música per a tots els públics al nostre país. Les valoracions d’una desena de periodistes acreditats d’arreu dels Països Catalans han contribuït a atorgar el Premi Xesco Boix - Premi ENDERROCK al Millor Disc de Música Familiar i a crear una llista amb els altres 9 discos més ressenyables del gènere del 2021.

10.



DDAA (LU ROIS - SANJOSEX - SANTI SERRATOSA I ANNA REIG - EDI POU - LAIA VALLÈS I JOANA GOMILA - PAU LLONCH I IOL CASAS - GUILLAMINO)
No pensis en comptar
(AFANOC)

No pensis en comptar revisita de la mà de diversos artistes del panorama català algunes de les cançons infantils més emblemàtiques de Xesco Boix. Coincidint amb el 75è aniversari del seu naixement, artistes com Lu Rois, Sanjosex, Pau Llonch i Iol Casas o Joana Gomila i Laia Vallès han volgut col·laborar en aquest projecte benèfic que destinarà tots els seus beneficis a la Casa dels Xuklis, un allotjament per a infants amb càncer i les seves famílies.

09.



LANDRY
Atreveix-te
(RGB Suports)

L'últim treball de Landry pretén tancar l’etapa anterior com a Landry el Rumbero i començar una de nova. Això no vol dir que s’apagui el ventilador de la rumba catalana, sinó que s’ha transformat per enriquir diversos gèneres musicals. És una aposta per deixar fluir la música com a vehicle i centrar-se en el missatge. Amb un sentit de l’humor per tots els públics i certa irreverència, tant en el disc com al directe hi trobem un so contundent, divers i obert de mires.

08.



EL TRIANGULISTA + CIA DE TEATRE EL RAVAL
Plàstic EP
(LaCasaCalba Ed.)

Plàstic EP inclou bona part de les composicions de l’espectacle teatral Plàstic-tic-tic!, estrenat l’octubre de 2019. L'espectacle, un clam mediambiental, està inspirat en l'arribada massiva de plàstics provinents del fons marí a les platges valencianes a causa de la gota freda de l'hivern del 2020. El projecte és obra d'El Triangulista, àlter ego del músic, actor i activista cultural Francesc Burgos.

07.



LALI BEGOOD
El jardí secret
(U98 Music)

La banda catalana enfocada al públic familiar estrena El jardí secret; un disc multiestil i optimista que posa el focus en les vivències interiors i les emocions. Escrit entre 2020 i inicis de 2021, una època de gran intensitat emocional, les lletres parlen de les coses que ens passen per dins. "El jardí secret" és, de fet, l’interior d’un mateix. Aquella part que és només teva i que cal guardar com un tresor i cultivar com un jardí. De nou, un disc de música familiar i transversal que aconsegueix tocar petits i grans amb temàtiques com la importància d’equivocar-se, l’aquí i l’ara, la gestió de les emocions, la grandesa de l’amor, el materialisme… deu temes que amb bones dosis d’humor transiten pel funky, el reggae, l’ska, el rock, el folk, la ranxera o el dixieland.

06.



SAMFAINA DE COLORS
Andròmines
(Discos a Mà)

La trajectòria de Samfaina de Colors és ben extensa. 33 anys de vida, 24 espectacles i 9 treballs discogràfics avalen la dilatada carrera artística del projecte de Mirna Vilasís i Xavi Múrcia. A principis del 2021, la companyia va crear un nou espectacle amb el nom d'Andròmines. Acompanyat d'una posada en escena conceptual, els seus dos eixos principals són l'impertorbable pas del temps i els records i memòries de la nostra infantesa. A finals d'any, Samfaina de Colors ha volgut ampliar la dimensió de l'espectacle i ha decidit publicar-lo com a treball discogràfic.
 
05.



LA TRESCA I LA VERDESCA + COMPANYIA TEATRE AL DETALL
La motxilla de l'Ada
(autoeditat)

La motxilla de l’Ada és la història d’un nen que fa el trànsit cap a nena explicada de manera natural i despreocupada, divertida i emotiva, colorista i lluminosa. Una història que ens parla de la motxilla que tots portem i se’ns omple de judicis i etiquetes externes que ens impedeixen ser qui som. Així, La motxilla de l’Ada esdevé la tercera obra de la trilogia de nenes valentes que aquestes dues companyies han dut als escenaris, després de la Dormissona (Endrapasomnis, 2014) i la Ming Li (La nena dels pardals, 2017). Teatre al Detall torna a fer-se dirigir per Joan Maria Segura en aquest espectacle on la dramatúrgia i les lletres de les cançons són de Jordi Palet. Per tal de produir aquest àlbum, La Tresca s’ha posat novament en mans del músic i productor musical Xavier Batllés.

04.



LA TRESCA I LA VERDESCA
Maquinaigües
(Temps Record)

Maquinaigües és el cinquè disc d’estudi de La Tresca i la Verdesca. El treball es va enregistrar entre l’octubre de 2019 i el gener del 2020 a Bitstudi, al barri de Gràcia de Barcelona. Ha estat produït pel Xavier Batllés, està vestit amb il·lustracions de Noemí Villamuza. Fa més de 10 anys el Museu de les Aigües de Cornellà va encarregar al grup un concert familiar per celebrar el centenari de la central que abasteix d’aigua la ciutat de Barcelona i rodalia. La Tresca i la Verdesca ha decidit amb aquest disc despertar les cançons d’aquell concert, que sempre els han tingut el cor robat.

03.



EL POT PETIT
Les aventures del lleó vergonyós
(U98 Music)

L'adaptació discogràfica de l'espectacle de música i titelles descobreix les emocions i les vivències d'un dels personatges més carismàtics de El Pot Petit. El Lleó a través d’aquest viatge, es farà amic d'altres animals i viuran tota mena d'emocions que hauran d'aprendre a acceptar i gestionar.

02.



REGGAE PER XICS - THE PENGUINS
Quadern de bitàcola
(Buenritmo Produccions)

El nou disc de The Penguins inclou dotze cançons, vuit de les quals originals, ampliant així la seva aportació a la cultura popular, però sense oblidar l'adaptació del repertori tradicional als ritmes jamaicans que tant d'èxit els ha donat. Quadern de bitàcola vol reviure l'imaginari oceànic de Jules Verne, d'Hergé, o del capità Nemo a bord del seu Nautilus, i la infinita riquesa que guarden els oceans. A bord del Calypso, en record del gran oceanògraf Jaques-Yves Cousteau, The Penguins ens conviden a viure tot un seguit d'aventures extraordinàries, per descobrir la fauna i flora oceànica, i també les conseqüències mediambientals de viure en una societat productiva, encara incapaç de gestionar els seus residus.
 

01. Premi Xesco Boix 2022 - Premi Enderrock al millor disc per a públic familiar




THE TYETS + DDAA

Animalari Urbà
(Luup Records)

Animalari urbà és el nou disc promogut per les escoles La Bressola produït pels The Tyets, on els de Mataró musiquen el poemari infantil i juvenil Animari d'Enric Larreula en clau urbana, esdevenint així el primer disc de música urbana per a infants en català. En el disc hi canten nou artistes d’arreu dels Països Catalans, celebrant així la diversitat de la llengua.
Especial: Els millors discos de 2021
Arxivat a: Enderrock, The Penguins, el pot petit, La Tresca i la Verdesca, Lali Begood, samfaina de colors, El triangulista, Landry, DDAA, actualitat, els millors discos de l'any 2021, els millors discos de l'any, Premi Xesco Boix, The Tyets, Animalari urbà

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.