Actualitat

Mural Sonor: el País Valencià canta

Acció Cultural presenta quatre discos per celebrar els seus 50 anys

S'hi han involucrat multitud de músics i cantants valencians

| 12/01/2022 a les 10:30h
Especial: Actualitat
Arxivat a: Enderrock, país valencià, Miquel Gil, Mireia Vives i Borja Penalba, Titana, Mural Sonor, edrvalencia, ACPV, No Falla, Tardor
Els responsables musicals de 'Mural Sonor'
Els responsables musicals de 'Mural Sonor' | ACPV
Acció Cultural el País Valencià és l’entitat valenciana que més ha contribuït a la difusió de la cultura pròpia en el marc dels Països Catalans, amb cursos de llengua, mobilització ciutadana, concerts… Ara que ha complert 50 anys es regala i ens regala quatre discos que mostren la vitalitat creativa de les darreres cinc dècades al País Valencià. Els quatre volums s’apleguen sota un sol títol: Mural sonor (ACPV/ Primavera d'Hivern / Bureo Músiques), un títol de reminiscències estellesianes. Dintre del Mural sonor hi descobrim quatre volums, amb identitat pròpia. I com a curiositat, per als amants dels jocs de paraules, si posem els quatre discos l’un al costat de l’altre i en llegim només la lletra inicial del títol, tenim per resultat les inicials de l’associació que l’ha impulsat: ACPV.
 

ARREL

Arrel és el disc dedicat a la música folk i tradicional. Ha estat coordinat per Miquel Gil i per Noèlia Llorens, Titana. A diferència dels altres volums, aquí no hi trobem cap selecció de la música creada i difosa aquests darrers cinquanta anys, sinó un nou repertori que han confeccionat com si fos una ruta pel País Valencià fins a completar el pas per les 27 comarques. Han involucrat diferents poetes per als textos i han comptat amb algunes de les veus més representatives del gènere: Pep Gimeno Botifarra, Vicent TorrentApaCarraixetMaria Amparo HurtadoJonatan PenalbaRebeca Mut i, és clar, Titana i Miquel Gil, entre altres.


 

CARRER

Carrer és el disc dedicat a la música festiva, un veritable calaix de sastre on té cabuda música molt diversa. En aquest cas s’ha optat per a una banda mare anomenada No Falla, que és la que interpreta totes les peces del disc, amb col·laboracions puntuals d’altres artistes. No Falla són Bàrbara López de Mafalda, Anna Millo de The Dance Crashers, Clara Calvo de Candela Roots, Pau Camps i Josep Bolufer de Smoking Souls, Jota Terranegra i Manu Pardo de Funkiwis, Andreu Ferre d’El Diluvi i Miki Vareta d’Auxili. Entre les cançons que hi trobem hi ha les versions “Del sud” d’Obrint Pas, “Lladres” d’Al Tall o “Rumba d’amore” de Sva-Ters, per posar tres exemples ben diferents entre ells.


 

PELL

Pell està dedicat a la cançó d’autor. Un catàleg de 19 cançons que abracen més de cinc dècades passades pel sedàs de Mireia Vives i Borja Penalba, que han estat els coordinadors del grup. La intenció ha estat que tothom s’hi sentís representat, bé amb una cançó, bé amb la interpretació d’algun tema d’altri. Així al disc s'hi senten, entre altres, les veus de VerdCel, Abraham Rivas, Néstor Mont, Laura Esparza i Hugo Mas interpretant peces de Raimon, Lluís Miquel, Maria del Carme Girau, Carles Barranco, Feliu Ventura, Pau Alabajos, Ovidi Montllor, Clara Andrés, etc.


 

VETA

Veta està dedicat al pop-rock. Tardor ha estat el grup que ha servit de fil conductor en tots els temes i que ha acompanyat els diferents cantants (Esther, Tenda, Júlia, Novembre Elèctric, Senior i el Cor Brutal, Neus Ferri, Smoking Souls…) per interpretar peces de Remigi Palmero, Bustamante, Arthur Caravan i Gener, entre altres. Un disc atractiu que acaba amb una sorprenent versió de “Puf, el drac màgic” de Ramon Casajoana lleument modificada fa uns anys per Paco Muñoz.Mural Sonor és un projecte ambiciós, que ha volgut anar una mica més enllà de la instantània del moment i demostrar que el camí ve de lluny i que, afortunadament, segueix més enllà.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.