cançó per cançó

'Mil tormentas y un sol' d'Itaca Band, cançó per cançó

Repassem el nou disc de la banda de Montcada i Reixac

| 07/03/2022 a les 16:30h

Itaca Banda
Itaca Banda | Artur Gavaldà
El grup de Montcada i Reixac Itaca Band publica el sisè àlbum, una dècada després del seu debut discogràfic amb La selva (autoeditat, 2011). El nou treball duu per nom Mil tormentas y un sol (Halley Records, 2022) i ha estat enregistrat als estudis Can Perdaler de David Rossell i coproduït amb Genís Trani. En repassem cadascuna de les peces:

1. "Es hoy"
Una cançó dedicada a aquelles amistats vertaderes i duradores, enfrontades a les relacions canviants i complicades. "Els moments vitals i les experiències compartides uneixen en moments concrets, però no per sempre", explica el cantant de la banda, Albert García.


2. "Com una bala"
Un tema vitalista que supura les dificultats d'aquests temps pandèmics, entre la incertesa que hem viscut en els darrers dos anys i les ganes de tornar a la normalitat. "Parla del pas del temps, de com s’escapa sense adonar-nos-en. Cal prioritzar, ordenar i relativitzar, i com una bala anar directes a l’objectiu", resumeix García. "És fort qui es pot mostrar ferit", clama la lletra.


3. "De papel"
A través de la metàfora d'un vaixell de paper, sotmès als capricis meteorològics, la banda explica la seva trajectòria. "És una de les cançons més honestes del disc", admet García, que afegeix que "a vegades, l’important no és arribar a port, sinó gaudir de la ruta".


4. "Será"
Per García, és de les millor cançons que han gravat amb Genís Trani. El tema tracta de tenir la valentia de caminar i perdre la por a caure. "Com una gota, ballant sola, es va tornar boja. Insconscient, es va posar a córrer" [traduït], relata la lletra.


5. "Escapar contigo"
Una balada rock d'amor i electrònica sobre com "de bonic és compartir la vida al costat de la persona que estimes, encara que a vegades no tot sigui perfecte". En la tornada, ensomniada, García ho canta així: "Qué bonito sería escapar contigo, volver a aquella ciudad sin nada en los bolssillos; comprar tiempo a la suerte, no temer a la muerte, luchar eternamente".


6. "La caravana"
Una cançó al costat de l'artista cubà Jorgito 'Kamankola', amb un exitós clip rodat a Cuba que crida a la festa, a ballar i a viure a fons la vida.


7. "Mil tormentas"
És el tema que dona nom al disc i, com assegura la banda, el que millor en resumeix la temàtica: "Les persones més pròximes al grup entendran el missatge entre línies, que parla de les adversitats i les ganes que cadascú ha de tenir per tirar endavant". Amb aquesta cançó, García va trencar una sequera creativa de 3 anys. "Tengo tantas historias aún por explicar, que me queman los dedos al escribir. Si me vieras llorar por todo lo perdido, ganando mucho más cuando el barco se hundía".


8. "Vola"
Una peça que parla amb honestedat sobre la paternitat i tot el que implica, tota l'emoció i el vertigen de tenir el primer fill, i una reflexió sobre "quin món els deixem a les criatures i com les podem acompanyar els pares i les mares".


9. "No correría tanto"
De nou, en aquesta peça apareix la preocupació pel pas del temps. La cançó proposa la història d'algú que pot tornar a néixer, i "que decideix fer les coses una mica més a poc a poc, gaudint del procés", explica García, que admet que el tema és també autocrític.


10. "Un poquito de eso"
Una cançó intimista i acústica sobre les relacions de parella i com construir-ne una de sana, "sobre tot el que necessita una parella per ser feliç i veure la vida passar. Una meravella gravada amb piano i guitarra sense talls ni edicions".

Especial: Cançó per cançó
Arxivat a: Enderrock, actualitat, cançó per cançó, Itaca Band

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.