Crònica

Get Back, Xino!

El Beatles Weekend de L'Estartit homenatja Josep Maria Francino, un dels impulsors del festival

El músic i periodista va morir als 74 anys el passat 1 de desembre de 2021

| 11/07/2022 a les 09:50h

Magical Mystery Grup al Beatles Weekend de L'Estartit
Magical Mystery Grup al Beatles Weekend de L'Estartit | F. Jordi Novell
El passat 1 de desembre de 2021, la maleïda Covid va endur-se Josep Maria Francino; periodista, músic i –per davant de tot– beatlemaníac. En 'Xino', tal com l'anomenaven els seus amics, va ser un dels grans referents de la història de la ràdio a Catalunya. Va ser el primer director del Projecte d'Emissores de la Generalitat de Catalunya, i director general de Catalunya Ràdio entre 1983 i 1984. Posteriorment, va estar lligat a Ràdio 4, i al programa Tradicionàrius, que conduïa amb el seu amic Jordi Roura, un dels membres d'Ara Va de Bo.
 
La seva faceta radiofònica també va estar vinculada amb el quartet de Liverpool, ja que va començar la seva carrera a la ràdio oferint des de Ràdio Terrassa la crònica del concert dels Beatles a la Plaça Monumental de Barcelona, l'any 1965. La seva incansable capacitat de treball el va dur també a fundar fins a tres formacions musicals: Els Folls –precursors l'any 1965 del pop-rock català–, Magical Mystery Grup –un grup de versions dels Fab Four– i Radiokuartet –centrada en el ball d'arrel tradicional–. Totes elles van voler estar presents el dissabte 9 de juliol a l'escenari de la Plaça del Molinet de L'Estartit, en l'homenatge que el festival Beatles Weekend –del qual en va ser un dels impulsors– va voler fer a la seva memòria. Malauradament, però, Els Folls no van poder-hi estar presents per malaltia de diversos dels seus components.
 
Uns dels qui no s'ho van voler perdre van ser els Magical Mystery Grup, una banda que va néixer l'any 1979, però que fins al 1987 no va començar a funcionar. Va coincidir quan en Xino va anar a treballar a Ràdio Olot, i va muntar un combo combinant músics garrotxins amb d'altres d'egarencs. A L'Estartit, es van reunir Ton Torné (veu i guitarra), Jordi Sabater (teclats), Jordi Figueres (baix) i el seu fill Eudald Figueres (bateria). Van començar amb "I Saw Her Standing There", i van acabar amb una versió primerenca del rock "One After 909". Entremig, dues joies de la seva col·lecció: la versió de la cançó de George Harrison "While My Guitar Gently Weeps" que van enregistrar per al CD Harrisongs (Grabaciones en el Mar, 2000) del Sergeant Beatles Fan Club de Saragossa; i "Estic tan cardat", l'adaptació al garrotxí que Francino va fer de l'"I'm so Tired" de l'àlbum blanc per al disc Fum de celtas (Tram, 1994).
 

Radiokuartet al Beatles Weekend de L'Estartit. Foto: Jordi Novell


Magical Mystery Grup van abandonar l'escenari per donar pas als Radiokuartet, que no van voler fer honor al nom, i es van presentar en formació de trio. Va quedar vacant la plaça d'en Josep Maria Francino al baix, però no la del flabiolaire Jesús Ventura –mort el passat mes de maig–, que va ser reemplaçat per en Joan Gómez. Els històrics Josep Maria Adell a la guitarra i Òscar Igual a l'acordió van completar l'alineació d'un grup que es va fundar l'any 1993. La influència d'en Xino a la formació va quedar demostrada en l'últim tall que van interpretar: "With a Little Help From My Girl", un curiós medley instrumental de dues cançons del repertori beatle que havien enregistrat al disc Balleu…? 16 anys/16 temes (Picap, 2009).
 
I poc més… l'absència d'Els Folls es va voler recordar punxant per megafonia la darrera cançó escrita per en Josep Maria Francino: "Comunicació, res". Just després, els Abbey Road van posar el peu a l'escenari tot onejant al vent les seves perruques: 'one, two, three… She Loves You yeah, yeah, yeah!'
Especial: Concerts
Arxivat a: Enderrock, radiokuartet, magical mystery grup, els folls, Josep Maria Francino, beatles weekend, beatles

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.