Premis Enderrock

Els Premis Enderrock 2023 reconeixen la tasca d'una tretzena d'entitats de la indústria musical

Porta Ferrada, Sons del Món, Ítaca, Jardins de Pedralbes, Strenes, Talent i el circuit de sales Curtcircuit són els festivals i cicles reconeguts

S'han distingit els segells Fresh Sound New Talent i The Indian Runners

També s'ha reconegut l'espai d'arts escèniques Kursaal, el Centre Cultural Albareda, Catalunya Ràdio i el programa de ràdio Catalunya Exprés Magazine

Els Catarres i Zoo són els més nominats dels Premis Enderrock 2023 per votació popular

| 08/02/2023 a les 17:30h

Reconeixements de la indústria dels Premis Enderrock 2023
Reconeixements de la indústria dels Premis Enderrock 2023 | Juan Miguel Morales
Els Premis Enderrock 2023 ha reconegut un any més la tasca de fins a 13 entitats de la indústria musical catalana que enguany compleixen un aniversari destacat. S'han distingit des de festivals i cicles de concerts fins a programes i mitjans de comunicació, segells discogràfics o espais de concerts i equipaments culturals. 



PORTA FERRADA
60a edició
 
El festival ha commemorat una trajectòria històrica de 60 edicions amb una programació que ha portat al cor de la Costa Brava figures de prestigi de l’escena internacional, sense deixar de banda la creació catalana. Considerat el més antic dels que se celebren a Catalunya, el Porta Ferrada –de la mà del director artístic Albert Mallol i la promotora The Project i amb el suport de l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols– ha sabut configurar una identitat pròpia dins la gran oferta de cites musicals estiuenques, programant des de grans noms com Lou Reed, Patti Smith o Chick Corea fins a referents propers com Joan Manuel Serrat, Sílvia Pérez Cruz o Bad Gyal.
 

Festival Porta Ferrada als reconeixements de la indústria dels Premis Enderrock 2023 Foto: Juan Miguel Morales


CATALUNYA RÀDIO
40è aniversari

L’any 1983 va néixer Catalunya Ràdio per promocionar i difondre la llengua i la cultura catalanes des d’un servei públic de qualitat, combinant tots els gèneres radiofònics i tota mena de temàtiques. Ara fa 30 anys que Catalunya Informació va sumar-s’hi com a referent en la difusió informativa de l’actualitat de manera continuada i actualitzada. A més, la música sempre ha estat una de les apostes clares de la casa, amb dues emissores específiques dedicades a la difusió i promoció dels artistes i la seva obra: Catalunya Música, especialitzada en clàssica i jazz des del 1987 i líder en el seu àmbit, i iCat, la ràdio inquieta nascuda el 2006 especialitzada en cultura i música popular. 
 

Catalunya Ràdio als reconeixements de la indústria dels Premis Enderrock 2023 Foto: Juan Miguel Morales


FRESH SOUND NEW TALENT
30è aniversari

Fresh Sound New Talent va néixer el 1992 a Barcelona. Des d’aleshores, s’ha consolidat com una discogràfica de jazz de reputació mundial amb un grandiós catàleg amb més de mil referències. Fa quatre dècades que va crear el segell mare Fresh Sound, i fa 30 anys que Jordi Pujol Baulenas va apostar abans que ningú per noms emergents que s’han convertit en grans jazzistes mundials. Figures del jazz underground de Nova York i Europa com els pianistes Brad MehldauRobert Glasper i Ethan Iverson, el guitarrista Kurt Rosenwinkel, el baixista Reid Anderson o el saxo Chris Cheek, juntament amb músics locals com Lluís VidalCarme Canela o Gorka Benítez han confiat en la seva marca.
 

Fresh Sound New Talent als reconeixements de la indústria dels Premis Enderrock 2023 Foto: Juan Miguel Morales


KURSAAL
15è aniversari
 
L’Associació Cultural El Galliner havia posat de manifest la degradació del vell Teatre Kursaal construït el 1927 i en va promoure la recuperació per disposar d’un nou equipament cultural per a Manresa. D’aquesta manera, el 2007 va renéixer el nou Espais d’Arts Escèniques Kursaal. La seva programació variada, estable i de qualitat, així com un model de gestió municipal, són els trets distintius d’una sala que celebra els 15 anys de la reinauguració. Amb prop de 80.000 espectadors anuals, ha consolidat la capital bagenca com una parada obligada en la gira dels principals espectacles i un pol de referència en la difusió de la música i el teatre a Catalunya.
 

Kursaal als reconeixements de la indústria dels Premis Enderrock 2023 Foto: Juan Miguel Morales


SONS DEL MÓN
15a edició

Un enclavament mil·lenari, la Ciutadella de Roses, és la localització inigualable del festival Sons del Món. La música s’entrellaça amb la gastronomia i el món del vi en un indret declarat Bé d’Interès Cultural, on artistes nacionals com Oques Grasses, Els Catarres, Rita Payés o Els Amics de les Arts han compartit escenari amb figures internacionals com Ben Harper, Tom Jones, Chucho Valdés o Gloria Gaynor i grups emergents empordanesos. El rècord històric de públic registrat a la quinzena edició, amb més de 26.000 espectadors, confirma la solidesa d’un festival que destaca per la comunió entre patrimoni, territori i qualitat musical.
 

Sons del Món als reconeixements de la indústria dels Premis Enderrock 2023 Foto: Juan Miguel Morales


STRENES
10a edició

Al llarg de 10 edicions el festival Strenes ha contribuït a consolidar Girona com a ciutat de festivals. Els millors artistes de l’escena catalana –i amb especial atenció als emergents– coincideixen a la capital gironina per a les seves actuacions més especials: estrenar els treballs discogràfics, iniciar o cloure les gires, o bé presentar les seves produccions inèdites. Amb una programació d’una cinquantena de concerts als principals espais culturals de la ciutat i en localitzacions tan emblemàtiques com les Escales de la Catedral, el certamen marca l’inici de la temporada musical de primavera. Una cita ineludible que ha arribat a reunir més de 35.000 espectadors.
 

Strenes als reconeixements de la indústria dels Premis Enderrock 2023 Foto: Juan Miguel Morales


ÍTACA
10a edició

Amb la voluntat de contribuir al canvi social a través de la cultura, el 2013 es va posar en marxa el festival Ítaca, Cultura i Acció, que a les primeres edicions venia pomes com a entrades en una campanya reivindicativa contra l’IVA cultural del 21%. Al llarg d’una dècada, la promotora Link Produccions ha treballat per la cultura com a dret bàsic i com a dinamitzadora del territori, a través d’un cartell a preus assequibles que combina un cicle itinerant d’espectacles de petit format per diversos pobles del Baix i l’Alt Empordà amb la cita multitudinària Ítaca Sant Joan, a l’Estartit, convertida en la gran revetlla musical popular de la Costa Brava.
 

Festival Ítaca als reconeixements de la indústria dels Premis Enderrock 2023 Foto: Juan Miguel Morales


JARDINS DE PEDRALBES
10a edició

La promotora Concert Studio ha organitzat 10 edicions del Festival Jardins de Pedralbes, un oasi musical a les nits d’estiu de la capital catalana. Amb més de 100.000 espectadors anuals, el projecte s’ha erigit com una de les fortaleses de l’oferta musical de Barcelona; ha aconseguit connectar amb el públic local i, alhora, ser un pol d’atracció del turisme cultural. En un entorn únic, el públic pot gaudir d’una programació eclèctica, que ha combinat grans figures del panorama internacional com Lana del Rey, Pet Shop Boys, Crystal Fighters, Patti Smith, Juanes, Belle & Sebastian o James Blunt amb els millors talents nacionals i estatals.
 

Festival Jardins de Pedralbes als reconeixements de la indústria dels Premis Enderrock 2023 Foto: Juan Miguel Morales


CATALUNYA EXPRÉS MAGAZINE
15è aniversari
 
El periodista musical manlleuenc Joan Arenyes fa 15 anys que és al capdavant d’un dels espais de música en català de referència, impulsat per Ràdio Nacional d’Espanya - Ràdio 4. El programa radiofònic Catalunya Exprés va néixer el 2004 a la franja musical de les matinades i s’ha anat transformant fins al format actual de magazín les tardes dels dissabtes i diumenges des de la temporada 2007-08. En aquest període ha estat testimoni privilegiat de l’eclosió de la gran majoria dels grups i artistes que lideren l’escena catalana actual, ha fet una aposta clara per la música en català i ha lliurat els històrics guardons anuals del Disc Català de l’Any.
 

Catalunya Exprés Magazine als Reconeixements de la indústria dels Premis Enderrock 2023 Foto: Juan Miguel Morales


CENTRE CULTURAL ALBAREDA
10è aniversari
 
El barri del Poble-sec de Barcelona fa una dècada que acull un singular equipament municipal dedicat a la creació, educació, divulgació i promoció musical. Situat al costat del Parc de les Tres Xemeneies i del Paral·lel, el Centre Cultural Albareda és un espai que dona suport als nous artistes amb bucs d’assaig, tallers, formacions i assessorament musical, i també proposa una programació cultural diversa i oberta al barri. Seu de festivals com el BarnaSants, el BIS Festival o el Perifèria Beat, el centre es nodreix del fort teixit associatiu del seu entorn per atraure i acollir iniciatives ciutadanes de l’àmbit cultural local.
 

Centre Cultural Albareda als Reconeixements de la indústria dels Premis Enderrock 2023 Foto: Juan Miguel Morales


CURTCIRCUIT
10a edició

L’Associació de Sales de Concerts de Catalunya va crear ara fa una dècada un circuit de concerts als principals locals de música en directe d’arreu del país per promoure i donar espai a grups emergents apadrinats per artistes consolidats, anant més enllà de la figura del teloner. El Curtcircuit és una programació, amb direcció artística de Carmen Zapata, que recorre Catalunya a través de les sales de proximitat i posa en valor l’escena local arreu del territori, acompanyada de figures estatals i internacionals, i que busca sempre garantir les condicions més favorables i professionals, tant per als músics que actuen com per als espais que els contracten.
 

Curtcircuit als reconeixements de la indústria dels Premis Enderrock 2023 Foto: Juan Miguel Morales


TALENT
10a edició
 
El Taller de Músics ha impulsat 10 edicions del festival Talent, que inclou una programació musical per donar visibilitat a la creació emergent dels joves músics sorgits de l’Escola Superior d’Estudis Musicals; una generació que representa el present i el futur de l’escena del jazz, el flamenc i les músiques populars modernes. Més de 700 artistes han presentat al Talent més de 200 propostes i projectes propis, en una iniciativa que s’ha plantejat com una cita ineludible per foguejar formacions emergents i de qualitat. Des de fa 3 anys el certamen barceloní s’ha descentralitzat i s’ha estès també als municipis de Vic, el Prat de Llobregat, Terrassa i Alella.
 

Festival Talent als reconeixements de la indústria dels Premis Enderrock 2023 Foto: Juan Miguel Morales


THE INDIAN RUNNERS
10è aniversari

Ara fa deu anys va néixer el segell independent barceloní The Indian Runners amb l’edició del disc Falconades, de La Sentina. El 2016 es va constituir com a associació cultural a partir d’un projecte horitzontal i assembleari on els artistes del segell s’impliquen en la gestió i la presa de decisions; un model basat en els bons resultats de l’autogestió i que ha atret artistes com Vàlius, Súper Gegant, Tarta Relena o La Ludwig Band. En total, la discogràfica ha publicat un catàleg de setanta discos, amb una quinzena de bandes en actiu i una cinquantena de socis. L’entitat també promou l’activisme musical a través del concurs de grups novells femenins Erra Forta i el festival Deficitari.
 

The Indian Runners als reconeixements de la indústria dels Premis Enderrock 2023 Foto: Juan Miguel Morales

Especial: Premis Enderrock
Arxivat a: Enderrock, Premis Enderrock, actualitat, Reconeixements de la indústria, Premis Enderrock 2023

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.