El programa de suport a la creació de La Marfà inclou cinc línies que s'adrecen a diferents perfils de músic. La d’acompanyament artístic, adreçat a músics en vies de professionalització de les comarques gironines, l'aprofitaran enguany la banda de reggae Boom Boom Fighters & Cookah P, que acaba de publicar el seu nou àlbum Confit (Propaganda Pel Fet!, 2023) i dos exconcursants del concurs Sona9: la banda d'Arbúcies de rock psicodèlic El Remei de Ca La Fresca i el trio de rap Vichy Flock.
Una altra de les ajudes que promou La Marfà és les ajudes a primers enregistraments fonogràfics, destinades a formacions de les comarques gironines que no tenen cap treball discogràfic editat. Enguany hi participen el quintet gironí NUИ (exconcursant del Sona9 2022) i la proposta de fusió entre el hip-hop, el rock i el flamenc d'Anna Rodrigo, que gràcies a la beca podran enregistrar una maqueta amb el suport i acompanyament d’un productor musical i un enginyer de so.
Carles_R-7743_copia.jpg)
Nun Foto: Carles Rodríguez
El programa que acull més propostes és el de les coproduccions, que neix de la necessitat dels artistes de trobar acompanyament i finançament a l’hora de portar a l’escenari un nou disc, projecte o espectacle. Amb el suport de diversos festivals, fires, equipaments i productores, enguany fins a set artistes coproduiran o han coproduït un nou projecte a la Marfà. El primer d'ells va ser Marala amb el directe del seu últim disc, Jota de morir (PpF!, 2022) —guardonat amb el Premi Enderrock 2023 a millor disc de l'any segons la crítica—.
L'han seguit altres propostes com la de XY i el seu nou espectacle immersiu inspirat en el seu darrer disc, Desglaç (Música Global, 2022); El Cor del Teatre i l'espectacle musical de carrer: ESTOP; la trompetista i cantant Alba Careta i el seu tercer disc, Teia (Segell Microscopi, 2023); el projecte del teclista Carles Viarnès i l'artista visual Alba G. Corral, HyperO, que compta amb un superorgue modificable amb paràmetres electrònics; Clara Peya i el seu nou treball previst per a la tardor; i el darrer projecte de Carola Ortiz, que revisitarà el repertori de tradició oral de les dones de la Península Ibèrica.

Clara Peya Foto: Michal Novak
Finalment, dins dels diferents programes de residència, la Marfà ha becat tres projectes internacionals: l'ensemble de música antiga Tasto Solo; el trio de guitarristes Hugo Arán, Márcio Faraco i Marco Oliveira i el projecte de revisitació del Llibre Vermell de Montserrat del compositor bagenc Manel Ribera. A més, la Girona Jazz Project ha estat l'orquestra escollida per al programa d'orquestra resident i, gràcies a la col·laboració amb l'Institut Ramon Llull, fins a tres artistes catalans han pogut fer una residència a l'estranger: Magalí Sare a Portugal, Lucas Martínez Project als Països Baixos i Toassaves Ensemble a Bèlgica.