Festivals

Maria Mazzotta i Raül Refree inauguraran la Fira Mediterrània de Manresa 2023

La cita manresana impulsa 23 noves propostes dins l'Obrador d'arrel

 El festival se celebrarà del 5 al 8 d'octubre

| 25/04/2023 a les 18:00h

Raül Refree i Maria Mazzotta
Raül Refree i Maria Mazzotta
La Fira Mediterrània ha donat a conèixer els projectes inclosos a l'Obrador d'arrel 2023, el programa d'acompanyament a les propostes artístiques que treballen i actualitzen les arrels. Entre totes les propostes que es podran sentir del 5 al 8 d'octubre a Manresa, destaca una trobada mediterrània de sacaires i Maria Mazzotta amb Raül Refree.

Per tercer any, la Fira Mediterrània de Manresa impulsa l'Obrador d'Arrel, un programa d'acompanyament artístic que dona suport, amb la complicitat d'altres entitats i festivals, a propostes artístiques que treballen les arrels i el material tradicional des d'una mirada contemporània. En aquesta edició, s'hi presentaran un total de 23 de projectes, deu dels quals estan centrats en la música. Enguany, a més, l'Obrador incorporarà dues coproduccions internacionals, després d'unes edicions postpandèmiques en què el circuit internacional de les músiques d'arrel havia quedat molt tocat. 

La primera d'aquestes coproduccions servirà a més per inaugurar la Fira. Es tracta d'Evoé!, un espectacle en què es troben la cantant de la Pulla Maria Mazzotta i el productor i guitarrista català Raül Refree per recrear el ric univers de la tarantel·la. L'embrió d'aquest muntatge està en el festival Clàssics de Barcelona. La directora d'aquest festival que promou noves obres en diàleg amb textos clàssics, Sira Abenoza, explica que van proposar-li a Refree de treballar artísticament els rituals de catarsi col·lectiva, que ja estan reflectits en textos antics mediterranis com la tragèdia Les bacants, d'Eurípides. Aleshores, el guitarrista va proposar de centrar-se una de les grans músiques terapèutiques de la Mediterrània, la tarantel·la, amb Maria Mazzotta com aliada, i amb la dramatúrgia de Jordi Oriol. Un primer tast del projecte va fer-se a la passada edició del Clàssics i, després de passar pel festival Grec de Barcelona, faran l'estrena en la inauguració de la Fira Mediterrània, el 5 d'octubre al Teatre Kursaal de Manresa, acompanyats a més del Cor Plèiade.   

Tant el cerebral Refree com la teatral Maria Mazzotta han estat protagonistes durant la història de la Fira Mediterrània. El primer hi ha actuat amb Maria Rodés, amb Rosalia, amb Rodrigo Cuevas i, l'any passat, oferint una ponència inaugural al voltant de la tradició i la creació amb l'assagista Íngrid Guardiola. Pel que fa a la cantant italiana, va fer a la Fira la seva primera sortida internacional, el 2019, avançant a la sala El Sielu de Manresa el que seria un disc extraordinari: Amoreamaro (audioimage, 2020).

L'altre gran projecte internacional de l'Obrador s'inscriurà en el marc dels quaranta anys de la recuperació del sac de gemecs a Catalunya i, en col·laboració amb el Tradicionàrius, reunirà tres grans sacaires de la riba mediterrània: el vallenc Francesc Sans, l'italià sonador de zampogna Christian di Fiore i la turca sonadora de tulum Filiz Ilkay.

Altres projectes destacats de l'Obrador que es presentaran a la Fira Mediterrània seran la segona producció de l'Orquestra de Músiques d'Arrel Tradicional, Trans, al voltant de la transhumància dels Pirineus i la seva presència al cançoner tradicional, i que tornarà a comptar amb Dani López en l'apartat compositiu; la cantant i clarinetista Carola Ortiz amb la revisió de la tradició oral en clau femenina Cantareras; Joana Dark presentant Lo secà, sobre el cançoner de Ponent i l'electrònica; Núria Andorrà treballant amb la intel·ligència artificial a Ni.U; la rapera d'Aldaia JazzWoman trobant-se amb la formació de cobla de la mà del festival Amb So de Cobla; la trompetista Alba Careta viatjant per les cançons de bressol de la mà del Càntut; i la formació guanyadora del passat Concurs Sons, Bum Ditty, amb la seva animada revisió de la música oldstyle.
Especial: Actualitat
Arxivat a: Enderrock, Maria Mazzotta, Fira Mediterrània, Fira Mediterrània de Manresa 2023, Refree, festivals, actualitat

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.