estrenes

Tots junts amb Tixis per Senegal

Estrenem el nou tema d'Andreu ‘Tixis’ Bonshoms, «Nioko Bokk»

Tixis es converteix en la veu de La Guajira a «All Water»

| 29/06/2023 a les 12:00h

Tixis
Tixis | Arxiu de l'artista
El barceloní Andreu ‘Tixis’ Bonshoms nodreix la seva música dels viatges que fa arreu del món. Especialment, visibilitzant i aprenent de cultures oprimides per les desigualtats que es donen entre l’hemisferi nord i el sud -descrites des d’Occident com a “en vies de desenvolupament”-. El seu EP de debut, La Guajira (Delirics, 2020) posava el focus en l’explotació carbonífera del Cerrejón (a La Guajira colombiana). Ara, i amb la col·laboració de l’Assoacició Base-A (de la qual forma part), ha dirigit la mirada cap al Senegal en la seva nova cançó “Nioko Bokk”, que avui ens presenta en primícia.
 

“Nioko Bokk” significa, en wòlof (l’idioma més parlat al Senegal), “Tots junts”. La lletra, escrita en aquesta llengua, és un missatge cantat per senegalesos i per als mateixos senegalesos: una crida a estimar el lloc d’origen, procurar conèixer-ne costums i llengües, i també els savis del Senegal, com el filòsof del segle XVII Cocc Barma Fall i l’escriptor, antropòleg i polític del segle XX Cheikh Anta DIOP.
 
La cançó, composta per Tixis, combina la melodia i lletra cantades pels alumnes de l’École C.E.M. du Niague del Senegal amb una suau electrònica. El videoclip, per la seva banda, ha estat realitzat per Pau Cruanyes Garrell i Gerard Vidal Barrena, i protagonitzat per Hary Cruanyes Garell, a més de Corina Echaniz García, Txell Escolà Cruz, Gerard Gamundi, Mai Madrenas Mir i Janina Martínez Prada.
 
“Nioko Bokk” ha estat feta amb la col·laboració de l’Associació Base-A, una organització que entén l’arquitectura com a eina de transformació social. A més d’activitats de difusió i sensibilització, duu a terme diversos projectes de desenvolupament sostenible i disseny bioclimàtic a Índia, Equador, Marroc, Nepal o Senegal, on, de fet, estan construint un institut (a Niague, concretament, perquè els infants de l’École C.E.M. puguin prosseguir amb els seus estudis sense haver de recórrer 12km diaris).
Especial: Estrenes
Arxivat a: Enderrock, estrenes, Tixis, actualitat

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.