Un any més, la plaça del Sol de la Vila de Gràcia esdevé la Plaça del Folk i, en el marc de la festa major, ofereix cada nit, i gràcies a la coordinació del Centre Artesà Tradicionàrius, concerts de folk, rumba, glosa, ball de gralles, música balcànica... a més de sessions de punxa discos, tallers, jocs tradicionals i altres activitats entre el 15 i el 21 d'agost.
La Plaça del Folk arrencarà el dimarts 15 d'agost amb el grup empordanès de punk-folk Fetus. Quan van publicar el disc amb versions de Jaume Arnella Sota, cavall i rei (Bankrobber, 2021), el trio original format per Adrià Cortadellas, Telm Terradas i Adrià Jiménez, amb l'aportació de Guille Caballero als teclats, van enfilar un camí pel qual corren encara, alegres i riallers. Amb la incorporació de Carles Belda i Ricard Ros amb whistles i sacs de gemecs, han publicat dos treballs, el LP La serra dels perduts (Bankrobber, 2022) i l'EP Històries de la carn i de la sang (Bankrobber, 2023), amb els quals van aixecant un repertori propi i energètic que fa patxoca, ple d'històries de poble, memòria històrica, revoltes i disbauxa tavernària. Un repertori, per cert, al qual s'hi està a punt d'afegir tot un clàssic de Jordi Fàbregas: "Au, jovent". Aquesta primera nit de la Plaça del Folk la rematarà un dels fetus de lleva recent, Ricard Ros, punxant èxits entranyables i melodies d'aires atlàntics com a PD Ros.
La segona jornada, la del dimecres 16 d'agost, oferirà jocs tradicionals durant el matí i, a la tarda, s'hi farà l'espectacle-concert per a tots els públics Peti qui peti!, amb el grup Ambauka. I ja, de nit, la colla de tabalers resident al CAT Kabum farà la primera de les seves aparicions al cicle, escalfant l'ambient per l'actuació de les Balkan Paradise Orchestra, que presentaran el nou espectacle Catarsis, on combinen temes propis i versions a la recerca de l'alliberament emocional a través de la música.
El dijous 17 d'agost, torn per al ball folk. A la tarda, taller amb Joan Codina. I a la nit, programa doble: Els Elements, integrats per l'acordionista Guida Sellarès, la violinista Coloma Bertran, el guitarrista Adrià Bonjoch, el contrabaix Pep Coca i el mestre de ball Joan Codina, convidaran tothom a 'viure la vida en moviment', mentre que La Portàtil FM, que actualment són Marcel Marimon (guitarra i veu), Clara Ayats (violí i veu) i Francesc Marimon (diatònic i veu) posaran sobre la taula els seus principis –cantar i ser feliços–, 'amb ganes de complir com a folkis però amb ganes de trencar etiquetes'.
Del ball folk a la rumba catalana. El divendres 18 d'agost, Landry farà un espectacle rumber per a tots els públics al migdia, mentre que els Arrels de Gràcia faran un taller de rumba i palmes a la tarda i a la nit oferiran el concert antològic La rumba de Barcelona. La nit es rematarà amb la sessió del PD House Aborigen, que no és altre que l'insigne Marcel Casellas.
Dissabte 19 d'agost, menú d'estiu i fusió amb el grup vallesà La Troupe, que presentarà el seu darrer treball Ca l'Amparito (autoeditat, 2023). Abans, Folkids haurà ofert el seu espectacle familiar. I ja de matinada, el DJ Mussol posarà en marxa la seva disco folk amb música d'arrel dels Països Catalans i del món en general.
Diumenge 20 d'agost, glosa i rap d'arrel. A la tarda, el col·lectiu Cor de Carxofa organitzarà un taller i un combat de gloses per dirimir qui s'ha d'endur el cinturó de camió glosador de la Vila de Gràcia. I a la nit, la rapera d'Almussafes Tesa i el cantaor de l'Alcúdia Jonatan Penalba presentaran el seu projecte conjunt, on la música tradicional valenciana es troba amb el rap. El final de festa serà amenitzat per PD Catcallis.
Finalment, gralles catalanes i percussió gallega protagonitzaran la darrera jornada de la Plaça del Folk. Les Namorala Pandereteiras, faran una petita mostra de tot allò après als tallers de pandereta gallega del CAT, mentre que ja a la nit hi haurà ball de gralles amb la colla Els Quatrevents, que adapten a l'instrument grans èxits de l'estiu, afegint-hi pertinents tocs electrònics.