Festivals

Ja és aquí la 20a edició de l'Acústica

El festival se celebra entre el 31 d'agost i el 3 de setembre

The Tyets, Stay Homas, Figa Flawas, Julieta i Miki Núñez són alguns dels artistes que hi actuaran

| 30/08/2023 a les 18:00h

Acústica
Acústica | Xavier Mercadé
El festival Acústica de Figueres celebra el vintè aniversari del 31 d'agost al 3 de setembre amb una edició especial. Com ja és costum, el festival aposta per una combinació d'artistes novells i consolidats, proclamant-se així com el termòmetre musical de la música catalana. The Tyets, Stay Homas, Julieta, Mushka, Figa Flawas, Triquell, Buhos, Miki Núñez i Cala Vento són alguns dels noms destacats del cartell, que també compta amb una programació de pòdcasts musicals així com la primera jornada de concerts semifinals del concurs Sona9.
 


Eufòria en concert

El festival encetarà el dijous 31 d'agost amb l'espectacle del concurs de talents de TV3 Eufòria. Els exconcursants del programa JimAlèxiaCarlaTomàs i Sofia cantaran les cançons més destacades que van versionar al programa en un doble passi a les 19 h i 21:30 h al Teatre Municipal El Jardí.

Corada, la primera de les propostes empordaneses d'aquesta edició, revisarà les formes del rock més clàssic i contundent a les 21:00 h a l'escenari de Plaça Catalunya. Los Niños Jesús -amb el reconegut periodista Jordi Évole com a cantant- prendran el relleu a les 22:40 h versionant grans èxits del rock. A les 00:30 h actuarà el grup de Calafell Buhos, un dels pilars del pop-rock català festiu, que hi repassarà el seu últim treball La nit està que crema (Halley Records, 2023). Finalment, l'artista interdisciplinari Aldo Comas i la violinista i DJ Lia Jensen tancaran la jornada a les 2:00 h.

Divendres entre música urbana i pop

El divendres 1 de setembre el festival començarà amb el primer dels concerts semifinals del concurs Sona9 a les 18:00 h a Plaça Catalunya. Els artistes que hi tocaran són David Cabot amb el seu pop d'autor mallorquí, la cantant d'indie-folk de Barcelona Núria Duran, i Neptú, que portarà el seu projecte de synthpop lleidatà.

A les 19:00 h s'encendrà un altre dels escenaris del festival, a la Rambla de Figueres, amb El Pot Petit, qui combinarà música, teatre i titelles amb el seu espectacle familiar La festa animal. A la Plaça de la Palmera, a les 20:45 h, pujarà a l'escenari el trio alt-empordanès Penélope, qui mostrarà el seu pop castellà amb el seu últim treball Esto es una locura (4live Music, 2022), on mesclen sonoritats més modernes amb un so més tradicional de cordes. A les 21:15 h a Plaça Catalunya començarà l'espectacle Les dones ja no ploren, les dones facturen de Figueres Urbana, on les artistes Niwa, Jessy Sarah, Noia Daina i Genna reivindicaran la presència femenina dins el món de la música urbana. Quasi simultàniament, a les 21:30 h, el sextet gracienc Al·lèrgiques al Pol·len es presentarà a la Plaça de la Palmera amb un directe intens i enèrgic.


Plaça Catalunya tornarà a vibrar a les 22:30 h amb el duet vallenc Figa Flawas. Els anteriors guanyadors del Sona9 portaran el seu pop urbà català, atansat sense complexos a les sonoritats dels ritmes llatins. Per la seva banda, a la Plaça de la Palmera a les 22:45 h, el duet empordanès Cala Vento tindrà prou amb pocs ingredients per cuinar el rock alternatiu explosiu del seu tercer disc Casa linda (Montgrí, 2023). A les 23h, el terrassenc Miki Núñez pujarà a l'escenari de la Rambla amb un grapat de cançons tendres i lluminoses del seu últim treball 121 (Música Global/Universal, 2023) que lloen l'amor en un sentit ben ampli.
 
El vallesà Triquell, un dels artistes més destacats de la primera edició del concurs Eufòria, prendrà el relleu a Plaça Catalunya a les 0:00 h amb el seu primer disc: Entre fluids (Halley Records, 2023). Després, el duet The Tyets retornarà un any més a l'Acústica, aquest com de matinada, per animar la Rambla a la 1:00 h amb el seu disc Èpic solete (Luup Records, 2023). A la 1:30 h hi haurà dos espectacles simultanis: mentre Marian Dacal i Eva Martí defensen l'espectacle Remember Dance a Plaça Catalunya -on mostren el valor i beneficis físics de la música dance-, la cantaora pop de Santa Coloma de Gramanet Queralt Lahoz hibridarà flamenc amb diferents estils i bases electròniques a la Plaça de la Palmera. Per tancar la nit, a les 2:15 h, el productor i DJ de música urbana Maken Row pujarà a l'escenari de Plaça Catalunya 

La gran festa d'aniversari

Dissabte 2 de setembre començarà a les 19:00 h a la Rambla de Figueres amb l'espectacle 20 anys d'Acústica. Per celebrar els seus vint estius, diversos noms de marcada personalitat que han passat pels escenaris del festival hi tornaran units per un fil galàctic i fantasiós: el gran pallasso Tortell Poltrona, que ha deixat bona mostra al llarg de la seva carrera d’una genuïna sensibilitat musical; el cantautor més irreverent i corrosiu de tots, Albert Pla; el més rocker i simpàtic astre intercomarcal, Quimi Portet; un traginer de romanços i ritmes calents com és l’acordionista Joan Garriga, un compositor i arranjador únic, Raül Refree; una cantautora de sensibilitat genuïna, Judit Neddermann, i una actriu i cantant de caràcter, Judit Farrés.

A les 20:00 h, es podrà gaudir dels concerts simultanis de l'empordanès Ernest Prana (Plaça de la Palmera), qui va iniciar la seva carrera musical en solitari l'any 2020 després de formar part del trio Crossing, i el grup de Marratxí Cabot (Plaça Catalunya), liderat pels germans amb aquest mateix cognom. Seguidament, a les 21:00 h, el grup d'Olesa de Montserrat Lal'Ba, finalista del concurs Sona9 de 2021, portarà el seu pop electrònic i de lletres naïf a l'escenari de Plaça Catalunya. A les 21:30 h, Socunbohemio pujarà a l'escenari de la Plaça de la Palmera amb la seva mescla de pop d'autor i l'indie més suau per buscar la tendresa a través de les seves lletres i melodies.


A les 22:00h, a Plaça Catalunya, es podrà gaudir del pop emocional de Julieta. Els seus valors són una veu fina i característica, una posada a escena que abraça també la dansa i una proposta eclèctica i festiva. El cantant i compositor barceloní Guille Milkyway i el seu grup La Casa Azul actuaran a la Rambla a les 23:00 h amb una proposta d'himnes ballables formats tant per noves composicions com "Prometo no olvidar" i autèntics clàssics atemporals com "La revolución sexual". La maresmenca Mushka pujarà a l'escenari de la Plaça de la Palmera a les 23:30 h amb el seu projecte de música urbana que l'ha fet esdevenir una ídol de joventut.
 
El quartet de pop madrileny La La Love You es presentarà a les 00:15 h a Plaça Catalunya amb el fitxatge de Lydia Carré al baix i les veus. Amb la nova integrant presenten el seu tercer disc en directe, Blockbuster (Subterfuge Records, 2023), publicat tot just deu anys després del treball amb què van despuntar, La La Love You (Subterfuge Records, 2013). Stay Homas actuarà a la 1:00 h a la Rambla. El trio barceloní no ha deixat mai del tot el caliu casolà dels seus orígens en un terrat de l’Eixample barceloní, però ha anat eixamplant els horitzons i ventilant repertori. Els darrers èxits en català del trio com “La nòria” –inclòs al disc Homas (Halley Records, 2023)– són una bona prova de la seva capacitat imparable.


Serial Killerz començarà la recta final del dia a la 1:30 h a la Plaça de la Palmera, inundant l'espai amb un frenesí ple d'adrenalina en la qual mesclen gèneres aparentment incompatibles amb l'electrònica i la bateria per crear una de les propostes més inusuals del moment. Plaça Catalunya serà l'últim escenari del dissabte. A la 1:45 h hi actuarà la cantant madrilenya Maria Escarmiento, que després de donar-se a conèixer al concurs Operación Triunfo 2018, ha anat fent camí a l’escena del pop-indie. Amb un imaginari que es mou entre el misteri i la soledat, aquest any ha publicat el seu primer llarga durada Cosas de brujas, a més de l'EP Sensación de calor (Montebello Agency, 2023). Ruben Rider i CosmikDJ pujaran junts al mateix escenari a les 2:45 h per explorar multitud de gèneres urbans i electrònics amb tota l'experiència de les seves destacades carreres com a punxadiscos arreu del món.

La traca final, per a tota la família

El diumenge 3 de setembre comptarà amb dues actuacions a la Rambla de Figueres. La primera serà el concert familiar d'Ambauka a les 18:30 h, que presentarà el seu quart treball Peti qui peti (Segell Microscopi, 2023), un munt de cançons que van de la tendresa i la reflexió fins a l'eufòria. L'Orquestra Di-Versiones tornarà un any més per tancar el festival a les 20:00 h amb les seves esborrajades versions d'èxits d'avui, d'ahir i de sempre.
Especial: Festivals
Arxivat a: Enderrock, Acústica Figueres, The Tyets, Stay Homas, Figa Flawas, Julieta, Miki Núñez, Mushka, Triquell, buhos, cala vento, Corada, Los Niños Jesús, Aldo Comas, Lia Jensen, el pot petit, Niwa, Jessy Sarah, Noia Daina, Genna, Al·lèrgiques al Pol·len, Marian Dacal, Eva Martí, queralt lahoz, Maken Row, tortell poltrona, Albert Pla, quimi portet, Joan Garriga, Raül Refree, Judit Nedderman, Judit Farrés, Ernest Prana, Cabot, Lal'Ba, Socunbohemio, la casa azul, La La Love You, Serial Killerz, Maria Escarmiento, Ruben Rider, CosmikDJ, Ambauka, Orquestra Di-versiones

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.