Entrevistes

Sofia Coll: «Sentia que havia de posar-hi una part en català per agrair al públic tot l'amor i la confiança»

Parlem amb la cantant barcelonina sobre el seu pas per 'Eufòria' i la seva candidatura al Benidorm Fest amb «Here to Stay»

| 24/01/2024 a les 12:00h

Sofia Coll
Sofia Coll | Carles Sempere
Després de publicar el disc Génesis (autoeditat, 2020) durant la pandèmia, la cantant barcelonina Sofia Coll es va endinsar en un viatge d’autoconeixement per poder crear nova música. Aquest camí va fer un nou gir quan es va presentar al càsting de la segona temporada d’Eufòria, de TV3, on va oferir algunes de les actuacions més trencadores del concurs.

Arran del seu pas pel talent show, a Coll li van presentar l’oportunitat de fer de presentadora del canal de TikTok d’EVA, la secció per joves del 3CAT, i presentar Epic Nails, un dels nous programes de la CCMA. L’última gesta de la cantant l’ha dut al Benidorm Fest amb “Here to Stay”, una cançó al més pur estil Eurovisió que va crear amb Juan Sueiro i els germans Nacho i Mauro Canut. En parlem amb ella.

El 2020 públiques el teu primer treball, 'Génesis', com arribes a llançar aquest disc?
Portava des del 2017 en la música, experimentant amb la producció i el so, i Génesis va ser el fruit de tota aquesta investigació. Sempre m'ha obsessionat el món de l'espectacle, les performances, la música, i totes les altres àrees que això engloba. He tingut la sort que des dels 18 anys m'he pogut dedicar a la indústria, encara que no fos en el meu projecte personal: ja fos treballant a cabarets, com en diners shows o espectacles privats. El 2020, amb la pandèmia, va ser com un any de catarsi i de nous començaments. Aleshores, tot i que jo seguia treballant, vaig arribar a un punt de fer-me preguntes: què vull fer, des d'on vull treballar, què vull comunicar, qui soc... Va ser un moment crític de salut mental, però també de nous començaments.


Entre 'Génesis' i 'Eufòria' passen tres anys. Què fas durant aquest temps?
Després de treure Génesis em trobava en un moment de plantejar-me moltes qüestions. Vaig necessitar donar-me temps i espai perquè sentia que necessitava investigar més. Fer una parada perquè m’estava obsessionant amb la música i estava perdent l’essència de tot, que al final és de divertir-se i gaudir dalt de l’escenari. Aquests últims tres anys doncs han sigut de recerca, de treballar amb gent nova i amb noves maneres de fer. 

Per què et vas plantejar anar a 'Eufòria'? 
Pensava que els programes de televisió no feien per a mi i que no connectava amb aquest tipus de format. Quan va sortir la primera temporada d'Eufòria jo estava vivint a Madrid, però coneixia molts dels ballarins del programa i pensava que era molt guai que TV3 hagués apostat per aquest format. Després de Madrid vaig marxar als Estats Units perquè necessitava un canvi a la meva vida, i allà vaig veure que havien publicat el càsting d'Eufòria 2. En saber-ho, vaig sentir la necessitat d’apuntar-me. Em va atraure la performance, l’espectacle, i tenia la sort que estava preparada mentalment, físicament i emocionalment. També veia que era necessari per entendre’m a mi i al meu projecte personal com a artista, i que tenia coherència amb el que soc. I vaig acabar a Eufòria perquè necessitava que la gent em conegués dalt de l’escenari, que és on l’artista t’ha de fer vibrar, t’ha de fer pensar i sentir coses. Sentia que era un bon lloc per transmetre tot això.


En el teu pas per 'Eufòria' vas oferir actuacions trencadores i diferents. Creus que això va afectar el teu pas pel concurs?
No ho he pensat gaire. Vaig viure Eufòria des de la naturalitat i la veritat és que en aquell moment no em capficava gaire per això. El bodypainting o altres presentacions més trencadores van ser una proposta del programa, i jo podia dir que sí o que no. I jo dic sempre que sí a tot. Crec també que el programa em va saber entendre molt bé i explicar el que soc. No tinc gaire consciència d'haver sigut tan trencadora, però m'agrada saber que he pogut incomodar o que he pogut fer pensar la gent. Penso que al final, quan passa això, és que estàs expandint els límits de les persones. M'alegro que hagi pogut trencar barreres i m'alegro d'haver estat interpretada així, perquè penso que això plasma que encara hi ha molta feina a fer.

La setmana que ve actuaràs al Benidorm Fest. Com va sorgir això? 
Sempre he tingut al cap el Benidorm Fest i Eurovisió, m’he imaginat moltes vegades sent-hi, però després d’Eufòria no entrava als meus plans. A l’estiu em van escriure els germans Mauro i Nacho Canut i en Juan Sueiro, que em coneixien a través d’Eufòria i de la Marta Sango, i em van dir que els havia agradat molt i que volien fer un tema amb mi per anar a Eurovisió. Però evidentment jo sabia que primer s’havia de presentar al Benidorm Fest i ens havien de seleccionar.

I aquí neix “Here to stay”.
Ells tenien al cap que volien fer un tema per anar a Eurovisió i em van dir que havia de ser amb mi tant sí com no. Jo estava molt afalagada que unes eminències com ells confiessin en mi, però no havíem treballat mai junts i no sabíem si ens agradaria el resultat. Ens vam posar a fer "Here to Stay" des del joc, sense saber què en sortiria, amb la idea de fantasiejar i passar-ho bé. Tot i això, ens vam llançar a la piscina sense cap mena de certesa i quan vam tenir el tema vaig veure que m’agradava i que, a més, tenia coherència amb la meva persona i amb el meu projecte. 


La teva candidatura és de les més reproduïdes a 'streaming', a més de ser en boca de tothom a xarxes. Això t'està posant una pressió extra? 
No hi vull pensar gaire, perquè mai podràs agradar a tothom i crec que les expectatives són irreals. Algunes les podré complir i d’altres no. Evidentment, estic molt agraïda que “Here to Stay” estigui agradant i que la gent s'hi pugui sentir identificada. També de què la gent em vulgui veure en directe: això és un regal. Però no vull pensar en les expectatives, perquè no m’ajuda, i si he après alguna cosa és que el que no et faci bé, fora. 

La cançó té uns versos en català amb un missatge molt clar: expressar quina és casa teva i qui t'ha donat suport des del principi. Per què decidiu afegir aquesta part?
Va sorgir d’una manera molt natural, igual que la part en anglès. Pensava que m’agradaria poder incorporar el català perquè és la meva llengua materna i aquest darrer any que he tornat a Catalunya he sentit molt amor per part de la meva família i la meva terra. També perquè si no fos per Eufòria, i per tot l’amor que he rebut, segurament no seria al Benidorm Fest. Sentia que d'alguna manera o altra havia de posar el català, ni que fos una part petita, per agrair al públic català tot l'amor i la confiança, i dir: “ei, que no m'he oblidat de vosaltres ara que soc al Benidorm Fest”.

Què podem esperar del teu projecte musical després del Benidorm Fest?
Tinc coses preparades, però encara no sé en quin format serà. Ja des d'abans d’Eufòria que estic treballant en la meva música, buscant-me i nodrint-me, i ara he de veure quina estratègia seguir, perquè al final el Benidorm Fest és la punta de tot. Per tant, el pas després d’Eurovisió és treure música, fer concerts i plantejar aquest projecte que fa temps que creo. Tot està preparat, ara simplement he de treure-ho tot amb una forma que tingui coherència i poder compartir-ho amb la gent.
 
@sofiiacoll ⚠️NO HO SABEU ENCARA?⚠️ em trobareu a “dèficit d’atenció” a @EVA #catalunya #cruilla #someva #euforiatv3 #catala #lgtbiq #contingutencatalà ♬ Algo Está Cambiando - Bomba Estéreo

No només t'hem pogut veure a 'Eufòria' o ara al Benidorm Fest, sinó que també t'has estrenat el canal EVA del 3CAT fent-hi de presentadora. 
Mai m’havia imaginat ser presentadora, em va agafar totalment de sorpresa. Sí que he tingut relació amb el món de l’actuació, però mai havia presentat res. Al juliol em van trucar des de Dèficit d’atenció i em van proposar fer entrevistes al carrer pel seu programa a EVA, el canal juvenil del 3CAT. Em van dir que no volien que fes res, només ser jo mateixa i xerrar amb la gent. I com que estic una mica boja vaig dir que sí a tot. Crec que tot el que et faci il·lusió, et motivi o et vingui de gust ho has de fer sense por, i si hi ha algun problema, ja el solucionaràs. Estic molt agraïda també d'aquesta oportunitat que se m'ha donat de cop i volta, i també perquè aquest programa m’ha obert més portes com a presentadora, una d’elles Epic Nails, el nou reality d’ungles de 3CAT. Tot i que és una cosa que no m'havia plantejat mai, trobo que és molt divertida i sobretot, el que més m'agrada és que tinc la llibertat de ser jo mateixa.
Especial: Entrevistes
Arxivat a: Enderrock, Sofia Coll, entrevistes, actualitat, Benidorm Fest 2024

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.