Actualitat

Pau Alabajos se submergeix en la vida i obra d'Estellés

El cantautor de Torrent presenta diversos projectes relacionats amb l’obra del poeta Vicent Andrés Estelllés

Arrenca l'Any Estellés amb una proposta col·lectiva i interdisciplinària

| 06/02/2024 a les 11:30h

Pau Alabajos
Pau Alabajos
Aquest 2024 està marcat pels centenaris de dos il·lustres poetes. El 1924 va morir Joan Salvat-Papasseit i va néixer Vicent Andrés Estellés, dos escriptors populars que perviuen en la memòria gràcies, en part, a la gran tasca de divulgació de la seva obra que n’han fet músics i cantants. Molts artistes han volgut celebrar aquestes efemèrides i, al País Valencià, es multipliquen discos i altres manifestacions culturals que prenen com a base l’obra del poeta de Burjassot. Un dels especialment actius és Pau Alabajos -qui de fet és  portaveu de la Plataforma Cívica Cent d'Estellés-, que presenta una triple proposta centrada en Estellés: un espectacle teatral, un disc i un llibre. Li hem demanat que ens fes cèntims de cadascun d’aquests projectes.

TEATRE
El 16 de març, Alabajos estrenarà l'espectacle teatral Arbre de pols, al costat de Feliu Ventura o La Maria i les actrius Mireia Pérez i Àngels Fígols. "'Arbre de pols' és el títol d’un poema de Vicent Andrés Estellés que parla de la València franquista i que retrata la plaça dels Tramvies, que és la plaça d'en Agustí. Ara ja no té tramvies, però en aquell moment sí, i ell va descrivint la plaça… En un moment determinat, diu que d'uns autobusos baixa una dona que porta una cistella a la mà i que se’n va a la presó Model. Per tot el context que està escrivint, fem la lectura que eixe personatge anònim que hi apareix va a la presó a visitar un pres polític. I nosaltres hem ficcionat la trobada amb eixe pres. Tot està amanit amb set o vuit poemes d’Estellés musicats. Alguns ja els havia musicat abans, i altres formaran part del nou disc. Hi haurà dos actors i a les cançons m’acompanyaré del mateix quintet que hi havia a El tocadiscos de Joan Fuster.”

DISC
De tot plegat, en sortirà un nou treball, que segons explica el cantautor, "contindrà quatre poemes i es dirà Una granota viva a la butxaca, que també és un vers d’Estellés. És la part musical nova de l’espectacle". Les cançons les anirà publicant a poc a poc, i la primera serà "Assumiràs la veu d'un poble" i veurà llum el 15 de febrer. "Serà un EP digital d’avançament d’un disc més llarg que encara no té data. Serà un disc de cançons que he compost a partir de textos de diversos poetes. A més, aquests poemes –sumats a d’altres que ja he musicat als discos Mural del País Valencià (Bureo Músiques, 2013) i Ciutat a cau d’orella (Bureo Músiques, 2018)–, els presentarem en un concert sense la part teatral. La gira del concert es dirà La paraula viva i amarga i l'estrenarem al Teatre Principal de València el 10 de març i al Luz de Gas de Barcelona, just un mes més tard.”


LLIBRE
Paral·lelament, Alabajos també ha escrit un llibre sobre el poeta: Vicent Andrés Estellés. La veu d’un poble (Sembra Llibres, 2024). "És un encàrrec que em van fer. M’he hagut de documentar molt, llegir molt, mirar-me les entrevistes que li van fer i estar en contacte amb la família. A banda del seu vessant com a poeta, m'he submergit en la seva vida de periodista. Sabia que havia escrit sobre cinema i que havia estat a Canes, a Londres, Hamburg…, però em va sorprendre saber que havia anat al Sàhara en els moments previs a la marxa verda. Una altra cosa que em va sorprendre és que en una entrevista amb Josep Maria Espinàs, li va explicar que havia demanat que li tallessin una cama. Estellés tenia arterioesclerosi i la malaltia li produïa un dolor molt fort, i es veu que va demanar que li tallessin la cama per no haver de suportar-ho. Va anar d'un pèl, perquè ja tenia data i tot. Al final, el metge el va convèncer d'esperar una mica més per donar una mica de temps al medicament perquè fes efecte…", relata l'autor, que presenta el llibre aquest dimarts a València i el dia 15 a Barcelona.
Especial: Actualitat
Arxivat a: Enderrock, Pau Alabajos, edrvalencia, actualitat, Vicent Andrés Estellés

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.