Actualitat

Arrenca l'Any Estellés amb una proposta col·lectiva i interdisciplinària

La Plataforma Cívica Cent d'Estellés fa una crida per celebrar el centenari de Vicent Andrés Estellés arreu dels Països Catalans

Un dels seus representants, el cantautor Pau Alabajos, assegura que es vol fer un homenatge durant tot l'any, «interdisciplinari i interterritorial»

| 17/01/2024 a les 17:30h

Vicent Andrés Estellés
Vicent Andrés Estellés | Escriptors.cat
El periodista, escriptor i poeta Vicent Andrés Estellés (Burjassot, 4 de setembre de 1924 - València, 27 de març de 1993) va ser un dels renovadors principals de la poesia valenciana i és considerat el poeta valencià més important després d'Ausiàs March. Amb motiu del centenari del naixement d'Estellés, i impulsats des de la Plataforma Cívica Cent d'Estellés, al País Valencià es preparen diversos actes.

Així, el 2024 serà l'any que veurà la llum la biografia que ha escrit per a Sembra Llibres Pau Alabajos -cantautor i portaveu de la Plataforma-, Vicent Andrés Estellés, la veu d'un poble, que es publicarà el proper 31 de gener. Així mateix, s'estrenarà l’espectacle Arbres de pols d’Alabajos al costat de Feliu Ventura o La Maria i les actrius Mireia Pérez i Àngels Fígols, el 16 de març. I, cap a final d'any, es farà un concert coral que prepara el Col·lectiu Ovidi Montllor pel dia 2 de setembre a l’Auditori de Burjassot amb més músics que han adaptat poemes d'Estellés, com Bartomeu, Rafa Xambó, Sis veus per al poeta, Andreu Valor o el mateix Pau Alabajos.

Altres actes que es preparen entorn de l'Any Estellés són, per exemple, pel dia 3 de febrer, la passejada pel Burjassot que el va veure néixer, amb la seva neta, Isabel Anyó Andrés, pels llocs més emblemàtics de la biografia i l'obra del poeta. També hi haurà propostes com la d'Andreu Valor amb el seu disc A mamar tots els versos (Bureo Músiques), on musica onze poemes del poeta de Burjassot, com "Teoria i pràctica de la flor natural". A més, i amb una voluntat interdisciplinària, també es faran exposicions, xerrades, i espectacles teatrals i de dansa. Les activitats promogudes per la Institució de les Lletres Catalanes, entitat del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, es faran públiques el 15 de febrer.

 

UN CLÀSSIC EN LES MUSICACIONS DE POEMES

Andrés Estellés és un estandard de la musicació de poemes en català. Un dels autors més destacats que l'ha musicat és Ovidi Montllor, que va posar un vers d'ell com a títol del disc Un entre tants... (Discophon, 1972) o i n'ha musicat poemes en diverses ocasions com ara "Prediccions i conformitats" de Crònica d'un temps (Discophon, 1973); "Els amants" a A Alcoi (Edigsa, 1974); o el disc de culte Ovidi Montllor diu Coral romput (BMG-Ariola, 1979), del poemari homònim de 1971. 
 

Ovidi Montllor Foto: Juan Miquel Morales


Sens dubte les musicacions més clàssiques dels poemes de Vicent Andrés Estellés passen per la veu d'Ovidi Montllor, amb "M'aclame a tu" al capdavant -del seu últim disc, 4.02.42 (BMG-Ariola, 1980)-. Però en els últims anys, la cançó d'autor i el pop del país tampoc no s'ha quedat enrere a l'hora de reivindicar la veu del poeta com la veu del poble.

Trobem per exemple cinc musicacions finalistes o guanyadores dins del Certamen Terra i Cultura, Premi Miquel Martí i Pol, com ara la cançó "Mort petita" (2020), a càrrec de Vienna; "Ací em pariren i ací estic" (2021), a càrrec del duet de Sant Celoni integrat per Clara Poch i Marçal Calvet; "Els amants" de Bartomeu (2015); i “Homenatge anònim XV” (2011) de Tomàs de los Santos, que apareixeria de nou al llibre-disc amb Borja Penalba, Dones i dons (Mésdemil, 2014).

També el 2022, El Diluvi, cantaven a la cançó "Foguera" (amb The Dance Crashers) els coneguts versos de Vicent Andrés Estellés 'Ací em pariren i ací estic'. I, des de fa anys, l'actor Joan Massotkleiner i Anna Godoy tenen un espectacle poeticomusical Poetes - Els clàssics on reciten Estellés. I el mateix Joan Massotkleiner, però amb Toti Soler, va girar el 2018 D'Hamburg a Antibes, Vicent Andrés Estellés.

En la celebració dels vint anys de la mort del poeta, el 2013, el concurs de bandes emergents Sona9, en una de les seves fases, va proposar als grups participants musicar "83" de Vicent Andrés Estellés. Ho van fer Els Navegants, La Perdiu Spencer i el grup de Vilanova i la Geltrú, guanyadors d'aquella edició, Copa Lotus

Tampoc es pot oblidar la tasca que han fet en la divulgació dels versos del poeta de Burjassot artistes com Ovidi4 ("M'aclame a tu"...), Feliu Ventura (“Soledat”), Miquel Gil ("Rosa de paper", "Hotel París, poema XXII"), Paco Muñoz ("Assumiràs la veu d'un poble", "Em posareu"), o Remigi Palmero ("Plens de sol de bon matí"), Espiral d'embulls ("Un amor, uns carrers") —un dels primers grups de Joana Gomila—, Mirna ("M'he estimat molt la vida"), Òscar Briz ("La llibertat"), A Manta ("Les marjades"), Mariona Sagarra ("El record", "Verona") o fins i tot uns Venancio y Los Jóvenes de Antaño ("Un amor tan gran com la Seu de Mallorca"). Com a Any Estellés, s'espera que aquest 2024 els seus versos, al costat dels de Joan Salvat Papasseit (1894-1924) —que també celebra centenari, però de la seva mort—, recorrin tots els Països Catalans. 
Especial: Actualitat
Arxivat a: Enderrock, edrvalencia, vicent andrés estellés, poemes musicats, actualitat

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.