Estrenes

Enric Ez: «Crec que ens estem movent massa de pressa i sense plantejar-nos gran cosa»

Estrenem «Podríem» del barceloní Enric Ez i parlem amb ell de la nova gira a peu creuant els Pirineus

| 13/06/2024 a les 11:30h

Enric Ez
Enric Ez | Arxiu de l'artista
Ara fa un any, el cantautor barceloní Enric Ez presentava el tercer llarga durada, Oníria (autoeditat, 2023) i ara ja prepara un nou projecte i noves cançons. Avui estrenem una de les noves peces, “Podríem” i parlem amb ell de la Gira Transpirinenca que pretén fer a peu aquest estiu.
 

“Podríem” és un himne mediambiental dur però cantat des de l’optimisme i l’esperança del canvi. Com ho planteges, i per què has tingut la necessitat —o creus que és necessari— parlar d’això?
 La necessitat ha sorgit per si sola. Crec que, avui dia, per poc que observem el nostre voltant, podem veure com les coses han canviat i ja no només es veu als documentals o les notícies. Aquesta no va ser una cançó buscada. Especialment, les que inicien noves etapes, com aquesta, són les menys buscades per mi. Intento compondre sense un objectiu inicial i que la mateixa música em marqui el camí de les noves cançons que vindran. Un cop escrita, vaig veure que tenia tot el sentit per al moment on em trobava i com em sentia. Necessitava expressar-ho: crec que ens estem movent massa de pressa i sense plantejar-nos gran cosa. Una cançó lenta i amb una lletra directa em va semblar el camí ideal per representar aquesta sensació. 
 
“Caldria canviar el viatjar, per fer la vida més pas a pas. Parar i observar el que ens envolta i voler deixar d’anar sempre tan enllà”, hi cantes. Una cosa que encaixa amb el teu nou projecte de Gira Transpirinenca (GR-T 24)...
Totalment i aquí un cop més les peces van encaixar. Aquesta cançó la vaig escriure, farà gairebé un any, durant els dies que m'estava decidint a engegar aquest projecte aventurer que precisament es mou sobre aquesta idea. Canviar la manera de moure'ns, començant per jo mateix, i fer un gran viatge tan sols amb les meves cames sense marxar gaire lluny de casa. Intueixo que aquest viatge em transformarà molt més (de fet ja ho està fent) que qualsevol altre que pugui a fer a milers de kilòmetres de distància.
 
Aleshores, fer uns gira a peu també és per consciència climàtica?
En realitat, ja fa molts anys que camino, sempre m'ha agradat i encara estic aprenent a entendre com el nostre impacte, inevitablement, sempre hi és, per petit que sigui. Ja no tan sols es tracta de caminar per fer-ho bé, sinó de saber caminar bé i amb el mínim impacte a la naturalesa i al dia a dia en general. Som moltes persones en aquest planeta i tenim el poder d'arrasar-lo amb molta més facilitat que la de recuperar-lo. Igual amb una mica d'esperit autocrític podem reequilibrar la balança. El poder, el mercat, la desinformació i tot el que està per ‘sobre de nosaltres’ hi té molt a veure, és clar, per això també és important que observem, escoltem i intentem entendre la inèrcia que ens estira a cada moment per decidir quan cal entrar-hi i quan no.
 


Parlem de la GR-T 24: crearàs durant la gira i hi estrenaràs tot el que vagis component?
Sí. La idea és fer com una residència en moviment i que en surti el que serà el quart disc. També perquè tinc ganes de fer el procés a la inversa. M'agradaria madurar les cançons en els directes i després gravar-les. Sovint passa que entre el moment en què compons les cançons, enregistres el disc i prepares tot el material visual, i el moment en què finalment el publiques, han passat tants mesos i fins i tot anys, que aquelles cançons ja no et representen. Aquí la idea és just al contrari: vull ensenyar aquestes cançons quan estiguin acabades d'escriure o en el seu procés de creació. Que sigui el mateix directe que les maduri i les acabi de transformar.
 
En general, t’inspira especialment la natura per compondre, o ho fas a tall d’experiment?
Les fonts d'inspiració són molt diverses i, generalment són inquietuds que desconec fins que les cançons han sortit. La natura m'ajuda al fer que aquestes idees es remoguin i es reordenin. Quan camino sento que s’obren tots els calaixos del pensament alhora en mig d'una entropia de desitjos, preocupacions, records, imatges, felicitats, el futur, el passat, etc. Però al final impera el present més elemental: vigila on poses aquest peu, no caiguis... I, generalment, d'aquesta confrontació de pensaments acaben sorgint petites idees, com fils d'on estirar, per fer les cançons o per acabar preparant una Gira que travessi tot el Pirineu caminant i fent concerts.
 
Per què has triat precisament fer aquesta gira pels Pirineus?
Feia molt temps que tenia ganes de travessar-los caminant i quan vaig unir els dos conceptes al meu cap ho vaig sentir molt clar al meu estómac... Les papallones no enganyen. Un espai tan màgic i que, a sobre, és casa... No podia ser a cap altre lloc.
 
Com deies, de tot això en sortirà un quart disc. Ho gravaràs també en directe? 
Doncs encara no ho sé, el gravaré segur, però de vies en tinc moltes de possibles al cap. Serà un altre aspecte que acabaré de valorar durant la gira i amb les cançons que vagin sortint.
 
Especial: Entrevistes
Arxivat a: Enderrock, estrenes, entrevistes, Enric Ez

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.