Entrevistes

Dani6ix & Izzkid: «'Sopo i baixo' busca potenciar la bellesa de les petites coses»

Parlem amb el duo de Teià sobre el nou EP, 'Sopo i baixo'

Dani6ix & Izzkid, Kuu, EnMatu, Cloe, Calagher, Ayryn, Juls i el nou pop urbà

| 21/06/2024 a les 11:30h

Dani6ix & Izzkid
Dani6ix & Izzkid | Juan Miguel Morales
Daniel Nieto i Pau Izquierdo van debutar com a Dani6ix & Izzkid fa menys d’un any amb el disc Stem Vius! (autoeditat, 2023), i des d’aleshores, el duo de Teià (Maresme) s’ha erigit com a una de les veus a seguir del nou pop urbà. En aquest temps, Dani6ix i Izzkid no s’han aturat i, entre col·laboracions i concerts, han preparat un nou EP, Sopo i baixo (Luup, 2024), que inclou els senzills “Quan el sol la toca” i “Surt a debutar”. En parlem amb ells.Per què vau escollir ‘Sopo i baixo’ com a títol?
Izzkid: Volíem que el títol —igual que les cançons— transportés a l'estiu. Creiem que Sopo i baixo és una expressió que hem fet servir inconscientment moltes vegades a l'estiu. Amb els col·legues, des que érem petits, dèiem: "sopo i baixo". 
Dani6ix: És una idea molt de poble. Nosaltres som de Teià, i des dels 13 anys, que els amics trucaven al telèfon fix i dèiem aquesta frase: "sopo i baixo". Amb el tràiler de l’EP, on surten un mini Dani, un mini Pau, un mini Miki —el nostre càmera— i un mini Kashlo, es veu clarament representada aquesta idea d’infància, de flow de poble i estiu. 

De fet, tot el disc està plantejat al voltant de l’estiu. Des del principi vau voler que seguís aquesta narrativa?
D:
Realment sí, vam fer l'EP pensant ja en l'estiu. Stem vius! és un disc basat en una època personal més trista i més dura, però també nostàlgica i romàntica. En canvi, a Sopo i baixo, volíem aproximar-nos a l’estiu perquè teníem moltes ganes d’estar al màxim i de fer cançons que definissin el nostre mood actual. No deixem de banda, per això, el reggaeton amb “Surt a debutar”, perquè és la nostra senya d’identitat, ni aquest component més nostàlgic de “Si tu rius :)” o de “Per sempre”, que potser recorden més a Stem vius!
I: Crec que nosaltres entenem com a temes d'estiu —no només les cançons superballables—, que n’hem inclòs de l'EP, sinó també moments més nostàlgics o tristos. I el disc engloba tots aquests moments diferent de l’estiu, cada tema representant-ne un de diferent.


De primeres, el títol que més crida l'atenció en el disc és "Peixos i un gos". D'on ve?
D: En aquest EP hem volgut parlar de coses més quotidianes i imaginar-nos situacions molt casolanes. A casa, tots hem tingut un peix. De fet, jo m’imagino vivint sol i tenint peixos taronges i un gos. La imatge que teníem al cap la vam traslladar a la cançó amb aquest “una alfombra del menjador peixos i un gos”, i vam dir-nos que era un títol increïble pel tema.
I: És un títol una mica impactant, i també mola perquè des de sempre el Dani ha tingut un gos i jo tinc peixos, així que forma part de les nostres vivències personals. A més, també l’hem inclòs en la portada. 

La portada del disc també recull altres detalls de les cançons. Va ser idea vostra o de l'artista que us fa les portades?
I: Li vam plantejar nosaltres la idea de Sopo i baixo a la Sara Feliu, l’artista que ens ha dissenyat les portades des de l'inici. Potser el que un s’imagina el primer és una taula o una cosa així més casolana, però nosaltres vam dir-nos que el disc està compost de petits detalls, així que ho vam voler ajuntar una mica tot amb aquesta llum de posta de sol. 
D: També apareixen uns focs artificials que donen aquesta idea d’estiu, i els nens amb bicicleta són els del tràiler de Sopo i baixo. Així mateix, hi ha Cupido, els peixos i el gos, i el riu de “Si tu rius :)”. Literalment, al final de la cançó, hi cantem la frase “com troncs baixant pel riu”, fent referència a Pau Vallvé


A “Quan el sol la toca” compareu a una persona especial amb el sol. Per què aquest element?
I: Ens encanta l'estiu, i el sol dona  vitamina D, com mencionem a la cançó, que et fa sentir viu. El sol va molt relacionat amb l’estiu, el bon rotllo, el bon temps… Per personificar aquest sentiment, ho fem amb una noia, que és la nostra tònica usual de les cançons. 
D: Està feta d'imatges molt quotidianes, com pintar-se les ungles de vermell a la piscina. A la gent, quan li ensenyem aquesta cançó, li agrada que hi hagi aquests detallets, perquè al final ajuden a fer que les persones es facin seva la cançó.  Crec que l'EP en si inclou molts d’aquests detalls i, tant el nom de les cançons com l’àlbum, busquen potenciar la bellesa de les petites coses. 

El protagonista de “Surt a debutar” és Cupido. Com va sorgir la idea d’incloure aquest personatge, donant-li un paper principal al videoclip?
I: Stem vius! era un moment de desenamorament, d’estar més tancats, i ara estem en una etapa que tenim molta energia i ganes d'explicar l'amor. Amb el bon temps t'enamores, i Cupido és una figura que representa això a la perfecció. Al costat dels directors del videoclip, vam voler representar aquest concepte amb Cupido com a figura principal. 
D: També vam voler fer un Cupido una mica diferent del que estem acostumats: el nostre porta un casc amb les seves aletes, i va buscant personatges random, fins que al final s'adona que és ell el protagonista. 


A “Per sempre” comenceu amb un “tot va començar l’estiu del 23”. És una referència a l’inici de Dani6ix & Izzkid?
D: Totalment. Tot va començar l'estiu del 23, perquè és quan realment nosaltres vam començar amb el projecte. Cada cop que escoltem la lletra recordem aquest moment. A banda, també referenciem una relació que va començar l’estiu passat, i va donar lloc a un estiu genial, però que, quan va acabar, va deixar un moment de foscor que va donar pas, justament, a Stem vius!. Amb aquest EP, podem veure les coses bones que ens han passat i veiem el futur que ens espera en positiu. 
I: Aquesta cançó està pensada i escrita des de la nostra perspectiva actual, perquè el 2024 és un altre estiu totalment diferent al del 2023, ja no només es diferencia amb els àlbums, sinó que també hem millorat nosaltres i això es nota en la música. 

Al final de “Per sempre” hi ha un sàmpler d'“Un estiu perfecte” de Flashy Ice Cream. Per què?
D: No és un sàmpler com a tal: literalment ells ens han fet els cors del tema. “Un estiu perfecte” de Flashy Ice Cream és una cançó que hem escoltat molts cops, és molt típic en català, però quan vam fer la lletra, no ens va passar pel cap. Tot i això, ens va sortir el mateix sentiment que a ells els devia sortir quan van fer la cançó. 
I: Ens va venir la paranoia, perquè sonava molt Flashy, però com que tenim bon rotllo amb ells, els ho vam comentar i es van sumar a cantar l’última frase que literalment diu “un estiu perfecte”. 
D: També ens agrada que hagi sortit així, perquè, al final, Flashy ens ha acollit molt en la música i els estem molt agraïts. Són els nostres pares en la música, perquè acabem de començar i ens ajuden molt. Tot i no tenir cap col·laboració com a tal en aquest EP, mola que ells estiguin allà, ni que sigui una miqueta.


Com és que no hi ha cap col·laboració a l’EP?
D: Ha vingut una mica definit per l’època en què estem, de no parar de fer coses. No hem pogut madurar el projecte amb tant temps, i hem agafat algunes idees que ja teníem començades, així que volíem tancar-les els dos sols. En algun moment ens hem plantejat fer una col·laboració, i des de la nostra discogràfica també ens ho van proposar, però d’aquesta manera podem marcar la nostra personalitat. Potser algú ho veurà com que estem tallant el nostre creixement, perquè no ens estem 'donant més bola', però alhora estem creant la base del nostre projecte, creant una cosa que sigui nostra i que soni a nosaltres.
I: A més a més, també venim d’un moment de moltes col·laboracions. Aquests últims mesos hem fet “Henna” amb Lluc, “Tennesse” amb Mars o “Quina vaina!” amb Martigo, i ens venia de gust fer una cosa totalment nostra. Ara bé, ens guardem aquesta bala de la col·laboració per a finals d’estiu.

Els temes “Tiki Taka” i “Enemics” han quedat en un llimb entre els dos àlbums. No encaixaven amb el concepte de ‘Sopo i baixo’?
D: “Tiki taka” és un tema que ens transporta totalment a l’estiu, però el vam treure en una altra època. No estava plantejat per a cap projecte, era simplement un senzill. Evidentment, podríem haver recopilat aquestes cançons perquè totes dues donen bones vibres, però teníem la idea de fer el disc des de zero, de començar una nova etapa, i “Enemics” i “Tiki taka” quedaven una mica ancorades a les idees del passat, dels antics Dani i Pau. Creiem que no feien falta a l'EP.
I: Així i tot, estem enamorats d'aquests temes. “Tiki taka” ens agrada molt, i “Enemics” als concerts és la millor de totes. Segurament són les nostres cançons preferides actualment, i no les volíem cremar posant-les al disc. Molta gent ho fa així, i no passa res, però en el nostre cas vam pensar que no feia falta. 


‘Stem vius!’ us va donar a conèixer, però no heu deixat escapar l’oportunitat, sinó que us l’heu fet vostra. És difícil aquest procés?
I: Un cop entres en aquesta roda, no és fàcil. Estem lluitant constantment amb la pressió de tenir gent que ens escolta. Amb Stem vius! no teníem cap mena de pressió, érem dos col·legues fent música i ja està. Ara segueix sent això, però amb l’afegit d’estar pensant si agradarà o si funcionarà. Estem intentant trobar una mica el nostre equilibri mental per estar bé. Perquè la música ens surt millor quan ens deixem de tonteries i simplement fem el que ens agrada. 
D: Amb Sopo i baixo, estem introduint el que vindrà pròximament, amb sons que surten del que havíem fet a Stem vius!. També ens agrada que la gent sàpiga que podem fer coses diferents, i que esperin amb ganes el que vindrà el 2025, que serà el nostre gran projecte. Estem advertint una mica a tothom que s’ha sumat al nostre cercle que nosaltres no només som Stem vius!, sinó que podem fer més coses. Seguirem a tope i traurem el millor de nosaltres. Estem molt orgullosos del que tenim i ho volem estar encara més.

Encara hi ha moments d’incredulitat amb tot el que està passant?
I: La síndrome de l'impostor cada cop està més lluny. Crec que al final tu mateix t'ho has de creure, perquè si no t'acabes menjant molt el cap. Ens ho hem guanyat nosaltres perquè estem treballant molt. Tot i això, encara hi ha moments de dir, “uau, això que ens està passant és molt fort”, sobretot en els concerts. Són coses que sobten, però que ens fan feliços. 
D: Al final ens estem dedicant totalment a aquest projecte, traient temps de sota les pedres i sense mirar el rellotge, i si el dia tingués més hores, les invertiríem totes. Estem intentant creure’ns cada dia més que això ens està passant i que ens toca viure-ho al cent per cent. 

Aquest estiu teniu per endavant una gira arreu de Catalunya. Com ho porteu?
I: Extramotivats. Cada cop ens posem menys nerviosos. Abans ho estàvem durant una setmana, i ara ho estem el mateix dia. Almenys podem dormir [RIU]. Però, més enllà d'això, la veritat és que la gent ens està donant molt suport allà on anem, sigui Catalunya o Alemanya, on hem estat fa poc. Sempre hi ha algú que ens coneix i ens fa costat, i això s’agraeix molt. Tenim ganes de fer més concerts i que la gent s’ho passi bé. 
D: Tenim ganes de créixer, de millorar i de fer un directe espectacular. Som conscients que és el nostre primer any, que tenim molt per endavant i que ens falta rodatge, però el que no ens falta són les ganes d’aprendre i de continuar creixent.

Especial: Entrevistes
Arxivat a: Enderrock, dani6ix & izzkid, actualitat, entrevistes, Dani6ix, izzkid

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.