Actualitat

Tot a punt per a l'estrena d'un 'Mar i cel' 2024 coral, familiar i empàtic

En motiu dels 50 anys de la companyia, Dagoll Dagom és a punt d'estrenar la quarta i última versió de 'Mar i Cel' al teatre Victòria, a partir d'aquest dissabte 14 i amb estrena oficial el dijous 19 de setembre

La reposició està dirigida per Anna Rosa Cisquella i Miquel Periel, amb direcció original de Joan Lluís Bozzo i amb un repartiment encapçalat per Jordi Garreta (Saïd) i Alèxia Pascual (Blanca)

Dagoll Dagom tornarà a interpretar 'Mar i Cel' el 2024

| 12/09/2024 a les 18:00h

Alèxia Pascual i part de l'elenc de 'Mar i cel' 2024
Alèxia Pascual i part de l'elenc de 'Mar i cel' 2024 | Juan Miguel Morales
Dagoll Dagom celebra cinquanta anys i s’acomiada amb el seu musical més victorejat —que al llarg de la seva història ja han vist 1.219.535 espectadors—: Mar i cel, basat en l’obra homònima d’Àngel Guimerà. Avui, una setmana abans de la seva estrena oficial el pròxim dijous 19 de setembre al Teatre Victòria, s’ha presentat l’espectacle en roda de premsa, amb la presència de tota la companyia.
 
“La companyia és una gran família”, han volgut assegurar els socis Anna Rosa Cisquella i Miquel Periel —també codirectors de la producció d’enguany— i  Joan Lluís Bozzo —director de l’espectacle original—. I la família els ha sortit nombrosa i amb diverses generacions implicades en tot el repartiment i equip artístic. La majoria dels membres de l’elenc actual no supera els trenta anys, i està encapçalat per la cantant de Constantí Alèxia Pascual en el paper de Blanca —coneguda per ser tercera finalista de la segona temporada d'Eufòria— i l'actor terrassenc Jordi Garreta —que ha participat en sèries com Cuéntame cómo pasóFrente al mar i Moebius—.
 

Roda de premsa de Mar i Cel 2024 Foto: Juan Miguel Morales



Però la reposició del Mar i Cel de 2024 compta també amb alguns repetidors, a qui Bozzo demana fer un homenatge. D'una banda, el director musical Joan Vives, que en aquesta ocasió ha comptat amb l'ajut de Sergi Cuenca. De l'altra, Montse Amenós, que s'encarrega del disseny d’escenografia i vestuari de l’obra, així com de l'exposició Dagoll Dagom 50 anys, al costat dels germans Josep i Jordi Castells, que treballen amb la companyia des que van fer un primer cartell de l'obra Antaviana
 

La veterana dissenyadora de vestuari Montse Amenós Foto: Juan Miguel Morales



Albert Guinovart, autor de la música i l'orquestració de Mar i Cel,  ha dit que la música va ser revisada en profunditat a l'edició de 2004, quan era professor a l'ESMUC d'orquestració, i ara només n’ha retocat uns petits detalls. També es manté el mar i el vaixell de fusta original, però la maquinària interna ha estat renovada. Pel que fa al cel, el joc de projeccions dissenyat per Joan Rodon portarà renovats efectes sobre l'emoció de l'espectador actual.
 

El compositor Albert Guinovart a l'exposició de Dagoll Dagom Foto: Juan Miguel Morales



La nova producció comptarà amb 20 intèrprets i una orquestra de 13 músics. Al costat d'Alèxia Pascual i Jordi Garreta completen el repartiment Abel García com a Joanot, Albert Gràcia com a Hassèn, Berta Luna com a Idriss, Xavi Fernández que repeteix com a Don Carles, Eloi Gómez com a Ferran i Arquebisbe Ribera, Clara Renom com a mare de Saïd i Teresa, Sergio Escribano com a Malek i Soldat, Candela Díaz com a Maria i Dona Morisca, Esteve Roig com a Osman i Soldat, Cisco Cruz com a Salam, Baró de Dènia i Soldat, Albert Mora com a Felip II Rei d’Espanya, Albanès i Caporal, Anna Alborch com a Reina Margarida d’Àustria, Carme i Dona Morisca, Bittor Fernández com a Felip, Duc de Lerma i Soldat, Estel Aparicio com a Saïd nen i Montserrat, Carme Giner com a Rosa i Dona morisca, Biel Llongueras com a Adberrahïm i Idriss II, Guillem Ripoll com a Abdul i pare de Saïd i Guillem Fole com a Mohamed i Soldat.
 
La nova versió mantindrà l’ànima original de la funció, per tal d’oferir al públic la darrera possibilitat de tornar a gaudir amb una obra que, en el seu moment, els va emocionar i, sobretot, per presentar-la al públic més jove que no ha tingut la possibilitat de veure-la. De moment, ja se n’han venut més de 150 mil entrades.  En aquest sentit, Joan Lluís Bozzo ha fet una apreciació: "Després de 36 anys, quan vam fer el primer Mar i cel (1988), m'omple de satisfacció i orgull veure com continua funcionant". O el que és el mateix, ha esdevingut un clàssic del teatre musical català.

L'actor Eloi Gómez ha assenyalat que l'actualitat de l'obra rau en què segueix funcionant perquè "funcionem com una companyia, som una família, on ens importa més el col·lectiu que la individualitat, hi ha molt treball en equip i estem contents. A més, el text parla de l'empatia davant els conflictes i els conflictes bèl·lics actuals apel·len aquesta empatia més radical. Com dic en un moment del text 'preferien matar que comprendre', hem de saber comprendre l'altra realitat".
 
Mar i Cel tornarà a fer història, sobretot perquè, en acabat, hi passarà. Aquesta temporada 2024-2025 serà l’última oportunitat per veure en directe el musical més emblemàtic de Catalunya, un espectacle basat en l’obra d’Àngel Guimerà, de qui se celebra justament la commemoració del centenari de la mort, i que suposarà el comiat definitiu dels escenaris de Dagoll Dagom.
 

UNA EXPOSICIÓ I UN DOBLE LP

Per celebrar els 50 anys i el seu comiat, Dagoll Dagom ha publicat un doble LP amb els seus temes més emblemàtics i ha preparat una exposició que es podrà visitar al mateix Teatre Victòria durant els dies que s’hi faci Mar i cel, amb un recull d'objectes, figurins i records d’aquest mig segle d’història que ha inclòs també artistes de la talla de Sisa o Pepe Rubianes.


Exposició 50 anys de Dagoll Dagom Foto: Juan Miguel Morales


 
Especial: Actualitat
Arxivat a: Enderrock, Mar i Cel, Dagoll Dagom, teatre musical, actualitat

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.