El cartell de la programació OFF ha equilibrat positivament la paritat de gènere en tan sols una dècada de mirar-s'hi. Tanmateix, ara l'objectiu ha de ser aconseguir traslladar aquesta diversitat i pluralitat en les programacions d'equipaments del sector públic i privat, sales de concerts i festivals, tal com ho reclamava una de les conferències de l'apartat professional dijous. És el fet que també caldria més diversitat i pluralitat.
Bru al MMVV 2024 Foto: Cesc Maymó
Precisament, la jornada de dijous al Mercat de Música Viva de Vic va oferir, per exemple, la proposta de la formació lleidatana Bru, liderada per la cantant Berta Saura. Bru hi presentava l'EP autoeditat Enmig de mi. Amb accent català de Ponent i acompanyada de Julià Alexandre i d'Arnau Portero, Saura va brodar un pop intimista amb una cuidada gestualitat pròpia dels millors intèrprets anglosaxons de l'indie, aquell saber estar en un escenari que fa badar l'espectador. Les lletres tenen la intimitat justa i canten un "Potser demà", en què es vol i dol passar pàgina de certa gent, o un "La nit d'ahir", de quan arrenca una relació des d'un moment boig o impensat.
Just davant de l'edifici Atlàntida, a una de les carpes instal·lades pel Mercat, hi van actuar les valencianes Lisasinson. Si Bru canta en català, les Lisasinson ho fan en castellà i amb una electricitat tan revolucionada que només començar ja van haver de canviar un amplificador que havia rebentat del sotrac. El seu pop és veloç i també simpàtic, amb cançons que esdevenen himnes. El quartet de power pop tenen hits com "No sé muy bien" amb aquelles frases hiperrepetides per moltes parelles en trencar i que canten amb tot el sarcasme: 'no eres tú soy yo, lo nuestro fue un error, nunca serás mi amor, lo digo de corazón'.
Lisasinson Foto: Xavi Torrent
Mentre els concerts seguien avançant dijous en els diversos espais del MMVV 2024, hi va haver una conferència organitzada per l'Acadèmia Catalana de la Música que va donar les conclusions del seu fòrum sobre Música i pluralitat (celebrat el novembre de 2023). L'acte va ser conduït per la cantant de gospel i soul de Centelles Edna Sey, que va presentar i recollir les propostes de la DJ Angela Aparicio, el músic i docent Marc Ayza, el membre d'Slow Walk Music Javi Zarco i el gestor cultural i gerent de l'Acadèmia fins al passat mes de gener Manel Montañés.
Les línies principals que van sorgir a debat van ser que els principals festivals de música negra, ètnica o world music els gestionen i exploten ara i aquí persones blanques i això, diuen, resta a la visibilitat d'una altra manera de viure el món i provoca que en crear-se així, de retruc, festivals africans o llatins que esdevenen guetos o activitats suburbials. La cosa és econòmica i estructural. Es demana, doncs, un canvi de prisma a l'hora d'incorporar com a riquesa cultural les aportacions de les persones que venen de fora o són descendents d'altres realitats culturals i fan vida al país i paguen els seus impostos. Com va dir Ayza molt gràficament: "Qui va des de fora a Nova York i hi viu és novaiorquès". Ell assegura que a Catalunya això no passa tant i que com a societat ens ho hem de fer mirar. Per la seva banda, Sey va reclamar la idea d'eixamplar més espais d'escolta per generar l'obertura necessària.
Tanmateix, ja hi ha entitats que fa anys que treballen aquesta mirada local i global, com el Taller de Músics. De fet, a l'escenari de la Plaça dels Màrtirs hi va actuar ahir dijous la cantant colombiana Meli Perea que presentava el seu Prisma (Guspira Records, 2023). Al mateix escenari, a primera hora de la tarda hi havia actuat també el mallorquí Antoni Mulet 'Amulet' que va oferir els seus collages de lletres trobades en llibres, grafitis o frases d'una amiga.
A la nit, també hi van actuar els maresmencs Dani6ix & Izzkid, que no van tenir tot el públic que haurien pogut aplegar a causa del partit que jugava el Barça simultàniament. Els de Teià van tenir moments especials, com quan van cantar la nadala inclosa al recull del productor Roots, "Calendari d'advent", que repassa tradicions catalanes, del "Pa amb tomaca" a cantar el "Fum fum fum", o el vestir de blaugrana al ritme de música urbana.
Va tancar l'escenari de la Plaça dels Màrtirs la formació femenina de Gràcia (Barcelona) Al·lèrgiques al Pol·len, que ja arrosseguen una bona colla de seguidors a la comarca, d'on van recordar que és el seu management i el seu productor. Les Al·lèrgiques tancaven gira del seu disc Cants, crits, baralles (Music Bus, 2023), de pop desacomplexat i cridaner. La qüestió és no oblidar que són les reines a cançons com "Complicada" i que han vingut a trepitjar fort els escenaris i el panorama musical català.
Blu Nana Foto: Xavi Torrent
Dijous a la nit també es va poder gaudir de propostes ultralocals com la del grup de La Garriga Blu Nana a la Jazz Cava. Al mateix cau i d'uns quilòmetres més enllà retronaven els banyolins Roko Banana. I als escenaris de l'Atlàntida es va viatjar a l'univers de l'argentina establerta a París Natalia Doco, o a Portugal, el país focus d'aquest MMVV, de la mà de la formació Sopa de Pedra, un grup d'investigació de folk a capella amb deu dones fent polifonies tradicionals.
El Mercat de Música Viva de Vic continua avui divendres amb les actuacions d'Els Amics de les Arts, Sandra Monfort, El Niño de Elche, Joana Serrat, Koko-Jean & The Tonics, Mama Dousha i Mushka. Dissabte, hi actuarà Eloi Duran, Mar Pujol, Miki Núñez i Roba Estesa.