Arenys de Mar, escenari del Concert del Centenari d'Espriu

Hi cantaran Bonet, Rossell, Quintana, Roger Mas...

| 03/07/2013 a les 07:00h

El proper dimecres 10 de juliol a les 22 h, dia en què va néixer Salvador Espriu ara fa cent anys, se celebrarà un dels actes centrals de l'Any Espriu. Un espectacle on la música i la poesia seran els elements centrals, combinats amb circ i teatre.


El concert Perquè un dia torni la cançó a Sinera serà un dels actes centrals de la commemoració de l'Any Espriu, impulsat pel Govern de la Generalitat, juntament amb institucions i artistes de renom. La direcció i escenografia d'aquest concert serà a càrrec de Lluís Danés, i se celebrarà el 10 de juliol a Arenys de Mar, amb veus consolidades del panorama català i noves generacions que canten per primera vegada mots d'Espriu. Vint textos al voltant dels quals es teixirà el fil argumental de l'espectacle.
Conduiran l'acte Jordi Boixaderes i l'actriu i cantant de Pastora, Dolo Beltrán, a través del qual
Danés vol aconseguir que "les paraules d'Espriu tornin a Sinera durant una nit màgica". Els versos del poeta han estat musicats novament per a l'ocasió, orquestrats i arranjats pel pianista i productor Xavi Lloses. En aquest cas, el Quartet Brossa serà el grup encarregat d'interpretar els motius musicals.
Raimon ha estat un dels grans divulgadors de l'obra d'Espriu, musicalment parlant, ja que va adaptar uns 22 poemes al disc Cançons de la roda del temps (Edigsa, 1967). Però no serà ell qui cantarà a Sinera, sinó una desena d'artistes catalans. Maria del Mar Bonet interpretarà temes de Bartomeu Rosselló-Pòrcel, poeta mallorquí amb el qual Espriu hi mantenia una gran amistat. Aquest any també se celebra el centenari del seu naixement i la cantant ha enregistrat un disc-homenatge, Fira Encesa (Picap, 2013).
També l'acompanyaran altres grans artistes de l'escena catalana que no es perdran l'homenatge al poeta: Marina Rossell, Roger Mas (guanyador del Premi Miquel Martí i Pol de poesia musicada), Mònica Green i Gerard Quintana. Entre els artistes més novells, alguns ja han treballat poesia musicada, com és el cas de Rosa Pou i Dídac Rocher. Ivette Nadal pujarà a l'escenari per interpretar "Enllà del camí", Joan Colomo cantarà amb la seva lírica particular "Cançó del capvespre", mentre que Anna Roig i la seva chanson française versionarà per primera vegada "L'ós nicolau".

Seguir l'exemple
El mateix Espriu va dir una vegada sobre la feina de Raimon en els seus poemes: "Ha entès aquests poemes amb una imponderable, delicada, matisada subtilesa, com ho fa l'antiprimari que ell és en disciplinar i traduir intel·lectualment una emoció" (Barcelona, 14.12.1966). És en aquest context que Perquè un dia torni la cançó a Sinera s'espera com l'esdeveniment principal de l'Any Espriu, fent brollar a través de totes les arts possibles el llegat que ha deixat el poeta a la cultura catalana.

Per veure el concert
La plaça de la Sardana d'Arenys de Mar es convertirà en l'escenari de la vetllada, amb una capacitat de 2.400 persones. Les entrades estan disponibles des del 6 de juny a Ticketmaster. D'altra banda, TV3 transmetrà el concert i també se n'editarà un CD i un DVD.

Arxivat a: Any Espriu, Espriu