Toti Soler inaugura el 20è BarnaSants

Dissabte presentarà 'L'Ovidi, poema sense acabar' amb Gemma Humet i l'actor Joan Massotkleiner a Terrassa

| 21/01/2015 a les 15:00h

El guitarrista de Vilassar de Dalt, company i amic d'Ovidi Montllor, serà l'encarregat de llançar el tret de sortida del festival de cançó d'autor aquest dissabte a l'Auditori Municipal de Terrassa. L'Ovidi, poema sense acabar és un recital que reivindica el llegat d'un artista que va marxar de vacances ara fa 20 anys. 
Toti Soler Foto: Juan Miguel Morales

Durant més de vint anys braç a braç en l'ofici, Toti Soler teixia el coixí on s'acomodaven els versos que cantava Ovidi Montllor. Des que va marxar, el guitarrista de Vilassar de Dalt ha reivindicat el llegat de l'alcoià: "L'homenatge a l'Ovidi l’he fet sempre, no he esperat un numero rodó; per mi és cada any".



Els valors del cantant i actor fan de la seva música una referència vigent, tal com apunta Soler : "El seu llenguatge és d'una absoluta actualitat, la imatge i personalitat va creixent en els anys. Així com n'hi ha que perden pistonada, ell va creixent, tenia una qualitat autèntica que deia les coses de veritat, no manipulava. No era un oportunista, era real, ho puc dir jo que el coneixia de prop. Ara es va reivinidicant i m’alegra molt, és el que toca, perquè és un dels grans artistes que hem tingut en aquests temps". 

Junts van conjugar onze muntatges poètics, batejats col·loquialment pel tàndem com 10 catalans i un rus . De tots, però, només en van poder enregistrar quatre amb versos de Salvat-Papasseit, Vicent Andrés Estellés, Sagarra i l'homenatge a Apel·les Fenosa amb poemes de Carles Riba, Josep Carner i Salvador Espriu.



Prenent com a referència una de les poesies de Papasseit, Toti Soler ha titulat el recital L'Ovidi, poema sense acabar: "Va morir molt jove, era un home molt creatiu que hauria donat molt més de si, i la malaltia ho va trencar". Per a l'ocasió, l'acompanyaran l'actor Joan Massotkleiner i Gemma Humet, que cantarà alguns dels essencials de l'alcoià, com ara "Perquè vull" i "La fera ferotge".

L'Ovidi, poema sense acabar no és el debut del trio poeticomusical, i el maresmenc destaca la musicalitat de la veu de la cantant terrassenca: "És una artista d'una gran qualitat, una altra mostra més de la gent que surt de l’ESMUC. És una dona valenta, capaç; jo li demano coses estranyes i em diu que sí, i hi ha gent que s’ho pensaria molt. I això m’agrada. Té una autoritat i una sobrietat a dalt de l’escenari magnífica, és tota una troballa".
 


"Al principi, als recitals, jo cantava una cançó d’ell, però no m'he considerat mai un cantant i sempre he demanat que algú m’ajudi. He treballat amb Ester Formosa, Llúcia Vives, i fins i tot amb  Sílvia Pérez Cruz ", explica el guitarrista. 

La inauguració del BarnaSants serà el tret de sortida del festival i també del recital. L'Ovidi, poema sense acabar començarà a fer gira ben aviat arreu del territori en el si de l'Any Ovidi: "La figura de l’Ovidi és important perquè ens ajuda a recordar qui som i què vivim".
Arxivat a: Any Ovidi