Popcèntric, portada de l'Enderrock de febrer

Número especial d'Enderrock sobre l'exposició de 50 anys de pop català

| 03/02/2015 a les 15:00h

Amb motiu de l'exposició Popcèntric, ubicada a l'Arts Santa Mònica del 12 de febrer al 12 d'abril, aquest mes Grup Enderrock edita un número especial com a catàleg dels 50 anys de pop català. Coincidint amb l'aniversari del naixement del segell del gènere per excel·lència, Concèntric, la mostra representa una retrospectiva de 50 anys de pop català, però amb una òptica actual. Amb cada exemplar de la revista ve encartada la reedició exclusiva d'un dels cent badgets que va editar Concèntric als anys seixanta, emblema de la cultura pop. El número especial ja està disponible en digital a l'iQuiosc i aquesta setmana arribarà als quioscos. 
Portada Enderrock 233 (febrer 2015) Foto: Arxiu Enderrock

La portada de Visca l'amor (Concèntric, 1968) de Guillermina Motta és també la portada del número de febrer de la revista Enderrock. Emblema de l'estètica pop, la imatge de la cantautora barcelonina encapçala un número monogràfic sobre cinc dècades de pop. El segell Concèntric va néixer el març del 1965, i és el punt de partida per mirar enrere i veure com ha evolucionat la música pop a casa nostra fins a dia d'avui. 

L'Enderrock 233 complementa l'exposició "Popcèntric", ubicada del 12 de febrer al 12 d'abril a l'Arts Santa Mònica i comissariada per Grup Enderrock. La directora de redacció Helena Morén Alegret ho explica al programa L'illa de Robinson d'El Punt Avui TV.

El pop com a gènere té diverses branques –rock, folk, pop d'autor, psicodèlia–, sovint difoses i que es barregen i són el punt de partida per repassar tots els grups que han deixat empremta: des de Pau Riba i Guillem d'Efak fins a Esperit! i Joan Colomo, entre d'altres. En aquesta retrospectiva del pop català la revista publica un perfil dels pioners i el retrat de 20 grups actuals i la connexió amb els seus referents.

Mazoni se suma a la mostra de pop i s'instal·larà 31 dies a la vitrina de l'Arts Santa Mònica en una perfomance compositiva. Cada dimarts ensenyarà les cançons que ha compost als lectors d'Enderrock i després de l'experiment oferirà un concert per presentar el resultat final. A priori, la revista Enderrock 233 publica una entrevista amb el bisbalenc per conèixer les coordenades i el procés de creació de l'artista. 

La cineasta Isona Passola recorda el seu pare, Ermengol Passola, un dels impulsors del segell Concèntric, i Francesc Burrull i Josep Maria Espinàs conversen sobre els primers temps de l'època pop. 

Els badgets del pop
Cada mes Enderrock acompanya la publicació amb un disc. Aquesta vegada, però, encarta la reedició de la col·lecció inèdita d’un centenar de badgets, les xapes que va editar Concèntric als anys 60 per penjar a la solapa de l’americana, la bossa o la camisa com a icona de l’eclosió de la cultura pop.
Arxivat a: Enderrock