Actualitzat el 13/11/2023

El camí d'Eloi Duran, Núria Duran i Sosun.Dance fins a la final del #23Sona9

Repassem com han arribat fins a la final del concurs els tres finalistes d'enguany

La final se celebra aquest dimecres 15 de novembre a la sala Luz de Gas a partir de les 19:30 h.


Aquest pròxim 15 de novembre, se celebrarà la gran final del XXIII Sona9 amb els tres finalistes d'enguany: Eloi Duran, Núria Duran i SOSUN.dance. A més, la nit comptarà amb un final de festa espectacular amb la presència de Figa Flawas, guanyadors de l'edició anterior del concurs, que oferiran una sessió de dj, una nova faceta del duet de Valls, que de ben segur farà ballar a tota la sala.
A continuació repassem com han arribat fins a la final cadascun dels tres finalistes.



ELOI DURAN

El cantautor tarragoní de pop d'autor diu que la seva proposta es resumeix en indie-pop que cura el cor. Abans de presentar-se al Sona9, va guanyar el premi Ç a la millor lletra de cançó en català a la mostra de música jove Desconnecta 2022, i el segon premi del jurat al Delayta’ns 2022 de Premià de Mar, a més de quedar finalista al festival Brot 2021. Actualment, s'acompanya amb Pau Vinyals, qui toca diferents teclats i sintetitzadors.



El seu debut en el concurs va ser en el novè concert preliminar, celebrat el 30 de juny a la Capsa de Tarragona, en què també hi tocaven Xerrich i Maria Fort. Va presentar-hi diverses cançons com "Pluja", "Manel" o "El conte de Mart" i es va proclamar finalista del Premi Verkami per Votació a l'haver obtingut 58% dels vots de la preliminar tarragonina.

En la final en línia del Premi Verkami per votació popular (que es va acabar enduent Oxigen), va quedar en cinquè lloc amb el 9% dels vots. Tot i això, el jurat va valorar positivament la seva proposta i es va convertir en un dels 12 semifinalistes. El tarragoní va repetir de nou a la seva ciutat natal i va actuar en la semifinal del 23 de setembre en el marc de les festes de Santa Tecla. Com a grans novetats, hi va presentar la versió al català de "Toxic" de Britney Spears i la musicació del poema d'Anhel del cercle de Maria Josep Escrivà.

El cantautor va tornar a superar la ronda i es va convertir en un dels 6 participants de la fase final. A més del stage a Cases de la Música, Eloi Duran també va passar pel programa radiofònic Sona9 d'iCat, on amb el presentador Lluís Gendrau va repassar la seva trajectòria i va citar alguns dels seus referents com Magalí Datzira, Ferran Palau o Maria Arnal i Marcel Bagés.




NÚRIA DURAN

La cantautora barcelonina Núria Duran combina l'indie i el folk d'autor en una proposta que, segons ella mateixa diu, "busca assolir un equilibri entre la senzillesa i la complexitat harmònica". Abans de participar en el Sona9, s'havia format al Cabal Musical del Taller de Músics, i després va ampliar el repertori amb temes en català.

Acompanyada de Marc Esteve (guitarra i sintetitzadors) i Tomeu Juan Fuster (percussió, pads i veus), va debutar al concurs al setè concert preliminar celebrat el 20 de juny a l'Antiga Fàbrica Estrella Damm de Barcelona, en què va oferir en directe temes com "Llagrimals", "Res de tu" o "Estimar-te", entre altres. Duran es va imposar en el vot popular als altres dos artistes de la preliminar, Dama Carmesina i Nene, amb el 47% dels vots i va convertir-se en finalista del Premi Verkami.



Malgrat no guanyar el Premi Verkami, Núria Duran va accedir a les semifinals a través de la selecció del jurat i va actuar en la primera semifinal celebrada l'1 de setembre a l'Acústica de Figueres. Hi va versionar al català "Per a repartir" ("Para repartir") de C. Tangana i, com Eloi Duran, va musicar "Anhel de cercle" de Maria Josep Escrivà.

Com la resta de participants de la fase final, la barcelonina va fer el stage a la Casa de la Música de l'Hospitalet de Llobregat i també va passar pel programa radiofònic Sona9 d'iCat, en què va desvelar alguns dels seus referents com Ven'nus, Maria Jaume o Alice Phoebe Lou.




SOSUN.DANCE

L'últim dels finalistes del #23Sona9 és el grup barceloní Sosun.Dance. El grup de pop electònic agafa tota mena de referents al gran rebost de la música electrònica: el pop d’Akiko Yano i Hidrogenesse , el nihilisme sobre la pista de Ceephax Acid Crew i DJ Pastis i el sentimentalisme de Camela i Tijeritas. El conjunt, format per Estel Boada (veu), Daniel Moreno (producció i bases), Albert Sánchez (projeccions) i Àlex Urán (ballarina), va néixer l'any 2018 de manera accidental i té com a gran referent temàtic el Club Super3 i un dels seus somnis és aspirar a ser-ne la banda musical resident.

Al Sona9, van oferir la seva primera actuació en el quart concert preliminar celebrat 13 de juny a l'Antiga Fàbrica Estrella Damm de Barcelona. El seu repertori va incloure "Croissant", "Ivan Swift" o "Lluna creixent" i va demostrar el caràcter interdisciplinari de la seva proposta. Malgrat no ser el favorit en la votació popular -Sosun.Dance va quedar en segon lloc amb el 30% dels vots, per sota de Compte (44%) i per sobre d'ill (26%)-, el jurat va seleccionar el quartet com un dels 12 semifinalistes.



A la semifinal, el quartet va tornar a actuar a la seva ciutat natal, però aquest cop ho va fer al Moll de la Fusta dins de la programació de La Mercè i va protagonitzar una de les actuacions amb més afluència de públic de totes les semifinals d'enguany. Les grans novetats de la semifinal van ser la histriònica versió de “La gata sota de la pluja”, de Rocío Durcal, i la multimusicada "Anhel de cercle".

La seva proposta va seduir el jurat i va fer passar el grup a la fase final del concurs. En el seu pas pel programa Sona9 d'iCat, van desgranar amb el presentador Lluís Gendrau la seva constel·lació diversa de referents, com Aqua, Núria Feliu o Masami Okui.