Actualitzat el 05/02/2018

Arrels sense barreres

Neix un nou festival de música, patrimoni i tradició a Torrent

A Torrent se celebra, des d'avui dilluns 5 de febrer i fins el proper divendres 9, un nou festival intercultural, Arrels. De la mà de la Fundació Cultural de la Capella de Ministrers es programaran a diversos espais conferències i concerts que posen en relació la música amb la tradició i el patrimoni. 
Carles Magraner Foto: Javier Ferrer - Capella de Ministrers

"Hi hagué un temps on la interessada divisió actual entre música culta i música popular mancava de sentit...". Aquesta interessant reflexió és una de les frases que poden llegir-se en la presentació d'Arrels que fa el musicòleg Josep Vicent Frechina. El festival té un plantejament estimulant: mirar el passat musical compartit sense les barreres que els classismes o els prejudicis hagin pogut anar aixecant en els darrers segles.  

El pòrtic del festival, aquest 5 de febrer a la seu del Museu Comarcal de l'Horta Sud, serà la conferència Les arrels de la tradició (19 h), a càrrec del mateix Frechina, que tractarà sobre la notícia històrica dels gèneres musicals tradicionals valencians.

L'endemà, 6 de febrer, l'antic mercat de Torrent acollirà el primer concert, Dolça memòria (20 h), amb un programa centrat entre el renaixement i el barroc, de la mà d'un quartet format per Elia Casanova (veu), Carles Magraner (viola d'arc), Lixsania Fernández (viola d'arc i violó) i Sara Águeda (arpa). El 7 de febrer, també a l'Antic Mercat, un altre concert per fer connexions interessants: el cantaor de Godella Apa (20 h) cantarà repertori popular valencià acompanyat d'Eduard Navarro i Robert Cases, que tocaran guitarra barroca, bandúrria, llaüt, tiorba...

Dijous 8 de febrer, el darrer concert a l'Antic Mercat l'oferiran Mediterrània Consort (20 h). El trio integrat per Aziz Samsaoui (qanun i ud), David Antich (flautes) i Pau Ballester (percussions) presentaran un programa que evoca la convivència entre les tres grans religions monoteïstes a la península Ibèrica entre els segles XII i XV, amb cançons trobadoresques, moaxajas andalusines, càntics de pelegrins, tonades sefardites, etc.

Finalment, el festival es clourà el divendres 9 de febrer a L'Auditori de Torrent amb l'espectacle que du el mateix nom que el festival, Arrels. El grup de música antiga La Capella de Ministrers, dirigida per Carles Magraner, es trobarà amb les veus d'Elia Casanova i Apa per presentar una proposta interpretativa de la música tradicional valenciana des de la perspectiva de la música històrica, cercant les connexions entre "la música de tradició oral i les formes més arcaiques de composició". Des d'aquest interessant prisma sonaran la sandinga de Xixona, els boleros de Guadassuar i l'Alcúdia, les peteneres de la Vilavella, albades de Morella, etc.
 

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
C/ Muntaner, 477, bxs. 2a · 08021 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]